08-08-2014 - Windsurfen, Nieuws

PWA World Cup – Turkmenistan 2014

Turkmenistan? Kun je daar windsurfen? Het land staat niet direct bekend als windsurfbestemming – paardrijden en worstelen zijn de lokale sporten – en toch werd er begin juli een PWA world cup georganiseerd: de Kaspische Zee als strijdtoneel voor de beste racers ter wereld. In Motion #3 lees je alles over dit evenement, hier vind je bewegend beeld en quotes van riders en organisatie.

[youtube id=”mnFTB5Gdu24″]

Jimmy Diaz, voorzitter van de PWA, over de totstandkoming van de PWA world cup in Awaza:
‘We werden benaderd door Arkin van Polimeks, die het hotel managet en zelf ook gepassioneerd windsurfer is. Het verbeteren van de gezondheid door middel van sport is een van de speerpunten van de president, ze vonden de PWA een goede manier om dit te promoten. Wij als PWA zijn blij hier aan mee te kunnen werken. We hopen dat het iets is voor de lange termijn. Het is altijd exciting om naar een nieuwe bestemming te gaan, Turmenistan is behoorlijk exotisch voor ons, een interessante locatie.

Turk2

‘Officieel is het hoofddoel van de PWA het promoten van professioneel windsurfen. Maar ik denk dat het echt doel het promoten van de sport in het algemeen is, het promoten van sport en een gezonde levensstijl. Als het beleid van een land die kant op gaat en ze de PWA willen gebruiken als partner om hun doelstellingen te verwezenlijken dan is dat gewoon een goede match. Hoe meer evenementen we kunnen hebben in verschillende delen van de wereld hoe beter. We willen graag verder gaan dan de traditionele windsurfbestemmingen in Europa en Maui, dus het is mooi als we bestemmingen in dit deel van de wereld hebben.

‘We hebben evenementen op Fuerteventura, Gran Canaria, Sylt die al 25, 30 jaar aan de gang zijn en nu zien we dat er wereldkampioenen uit die plaatsen komen. Dit is een long term project voor een land als Turkmenistan, waar windsurfen nog een nieuwe sport is. Maar ik denk dat het realistisch is, en als niet dan is het een goede promotie van de sport. Ze hebben een goede locatie, de wind is normaalgesproken okay, dus waarom niet? Ik zie het wel gebeuren.’

Turk1

Pieter Bijl over de windlimiet:
‘De windlimiet in slalom moet niet perse omhoog, als het maar ‘fair racing’ is. Hier had je in de ochtend een woestijnwind, die met 35 graden zo droog is als het maar zijn kan, dan zit er weinig massa in de wind. Die massa is wat druk geeft, vergelijk het met Sylt waar de lucht heel vochtig en koud is, dat scheelt heel veel. Daarbij kwam ook nog dat we twaalf man in een heat hadden, dan heb je een flink windscherm om je heen staan. Tenslotte geeft het half zoete water ook nog minder lift op de vinnen en drijfvermogen voor de boards. Dit alles geldt natuurlijk voor iedereen, maar toch waren de verschillen naar mijn mening te groot. Mijn start in de eerste ronde was perfect, met de hoogste snelheid die ik met die windsterkte kon bereiken. Als dan de wind wegvalt en er vervolgens acht gasten veel later over de lijn komen op een vlaag, ben je gezien. Tegen de tijd dat jij weer planeert op hun vlaag is het al te laat, en dat is dus niet fair.’

Turk4

Turkmeense deelnemer
‘Ik kan het nog nauwelijks bevatten dat de beste windsurfers van de wereld hier waren. Ze zijn zo snel! Voor ons is het pas het begin. Ik ben pas net begonnen met trainen, ik kan me nog lang niet meten met de pro’s, maar ik kan veel van ze leren. Voor nu vooral het leven dat ze leiden. Het materiaal, hoe ze het tunen. Hoe fit ze zijn, de echte sunny boy looks. Het maakt mij niet uit of ik eerste of laatste ben, gezondheid en plezier zijn het belangrijkste. Het maakt me trots om hier voor mijn land te mogen uitkomen, en dan ook nog gelijk tegen de beste riders van de wereld.

Turk3

Meer informatie? 

Meer lezen over de PWA in Turkmenistan? Klik hier voor de site van de PWA. Hier kun je bijvoorbeeld ook nog veel meer beeldmateriaal en wedstrijdverslagen terug vinden.

 van