10-08-2017 - Wielrenblad, Nieuws, Leesvoer

Review: Agu Foss Shield

De Agu Foss Shield is het broertje van de Foss. Waar de normale Foss uit twee aparte glazen bestaat, met als middenstuk de neusbrug, is de Foss Shield uitgevoerd met één grote lens. Na een aantal maanden testen kan ik zeggen dat de bril mij goed bevalt.

Door: Engel Hopman

Het rondje Markermeer stond al even op de agenda en was de perfecte situatie om de bril tijdens een lange rit te testen. In de ochtendmist zorgde het oranje glas voor scherp zicht. Al snel reden we in volle vaart over de dijken. Muggen vlogen ons om de oren. Gelukkig had de Foss er geen enkele moeite mee deze belagers af te schermen.

Een paar weken later was het tijd de bril in Frankrijk te testen. Ik had er alle vertrouwen in. De zon liet ons niet in de steek en vooral in Zuid-Frankrijk liep detemperatuur aardig op. Het waren zware omstandigheden voor de coureurs, rond de middag was het zo’n 35 graden. Ook deze keer had ik geen last van de muggen. Een minpuntje: als het echt zweten is, glijdt het neusbeugeltje naar beneden en kijk je tegen de bovenkant van de bril aan. Na terugzetten van de bril à la Laurent Fignon kon ik weer verder. Dit gebeurde een aantal keer tijdens de rit, maar tijdens deze extreme warme omstandigheden is zoiets moeilijk te voorkomen.

Er zijn drie glazen met de Foss Shield meegeleverd. In het assortiment zitten een doorzichtig, oranje en bruin glas. Ik heb het oranje glas gemonteerd. Wisselen van de lenzen geeft een soort inspector-gadget gevoel: de knop om het glas los te krijgen is vermomd als het Agu-logo. Door het inklappen van de brilpootjes komt het glas vrij en kan je deze uit het frame breken. In het begin vergt het wat lef om deze handeling uit te voeren. Gelukkig is het systeem fool-proof en raak je er snel aan gewend. Al met al is de Agu Foss Shield een betaalbare bril die de test goed heeft doorstaan.

Prijs: € 54,95
Meer info: agu.com

 van