5 mountainbike regio’s in Nederland

VERZEKERD VAN MOUNTAINBIKEROUTES OP FIETSAFSTAND!

Een weekendje weg of een week vakantie combineren wij graag met onze favoriete activiteit! Als wij deze plannen, dan kijken we goed of er nog wat mooie routes in de omgeving liggen en dit delen wij graag met je. Mocht je binnenkort het land in trekken, dan ben je in een van de volgende regio’s op de juiste plek!

TIP 1: DE UTRECHTSE HEUVELRUG

5-mountainbike regios in nederland

In negen van de tien gesprekken over toffe Nederlandse routes komt de Utrechtse Heuvelrug ter sprake. En terecht! Deze regio biedt negen routes die erg goed worden onderhouden, geschikt zijn voor beginners, maar ook uitdaging bieden aan de ervaren rijders. De routes ogen duidelijk doordacht en het is eenvoudig om meerdere routes te combineren. De routes worden gekenmerkt door hun ‘gladde’ trails die door het bos slingeren en er is optimaal gebruikgemaakt van de omgeving. Het paradepaardje van de Heuvelrug is de route van Amerongen. Deze trail is achttien kilometer lang en heeft bijna 300 hoogtemeters. Stukken klimmen worden afgewisseld door heerlijke singletracks, mooie kombochten en flowsecties. Glimlach gegarandeerd. Voor de routes op de Heuvelrug heb je wel een vignet nodig.

Je kunt hier onder andere genieten op de routes van Leersum, Zeist, Lage Vuursche en Rhenen.

TIP 2: ZUID-LIMBURG

5 mountainbike regios in nederland

De plek die wat ons betreft het meest het gevoel geeft dat je over de grens aan het fietsen bent. Glooiende heuvels, idyllische dorpjes en rust, om maar even wat clichés te noemen. Maar van hiervan kunnen wij wel genieten! Want tussen deze clichés liggen verscheidene mooie mountainbikeroutes. De meeste van deze routes hebben hetzelfde karakter. Ze gaan over landbouwpaden, slingeren door bossen en bevatten relatief veel hoogtemeters. De routes zijn goed te combineren. De trails rondom Heerlen wijken wel af van dit beeld en bevatten wat meer technische uitdaging. Ook de redelijk nieuwe route van de Sint-Pietersberg (Maastricht) is een heerlijke trail om te rijden. De eerste helft bestaat voornamelijk uit klimmen en de tweede helft trakteert je op een lange en technische afdaling. Weer bij de auto aangekomen baal je dat hij maar vijf kilometer lang is en rijd je hem nog een keer… en nog een keer.

Je kunt hier onder andere genieten op de routes van Epen-Vijlen, Valkenburg, Windraak en Gulpen.

TIP 3: DE VELUWE

5-mountainbike regios in nederland

De Veluwe is een prachtig natuurgebied vol met bossen, heide, zandvlakten en landgoederen. Hoewel de oudere routes voornamelijk over gebaande paden voeren, krijgt de nieuwe generatie ook trails speciaal voor mountainbikers. In elke windrichting zijn ze bezig met het aanleggen van nieuwe routes of worden updates gedaan aan de bestaande trails. De nieuwe route van Ede is een spectaculaire aanwinst. Met heerlijke flowtrails, pumptracks en een prachtige omgeving. De update van de route van Rheden bevat de meeste hoogtemeters van Nederland, heeft lange technische secties en gaat over prachtige stukken heide. Maar ook de ‘ouderwetse’ route van Apeldoorn is een genot om te rijden. Deze vijftig kilometer lange route voert voornamelijk over brede gravelpaden en heeft weinig technische uitdaging, maar laat je vooral genieten van de prachtige landschappen en een grote kans op het spotten van wild. We houden de ontwikkelingen in dit prachtige gebied nauwlettend in de gaten!

Je kunt hier onder andere genieten op de routes van Oosterbeek, Heerde, Harderwijk en Ede.

TIP 4: SALLANDSE HEUVELRUG

5-mountainbike regios in nederland

Een ondergewaardeerde regio wat ons betreft. In dit natuurgebied ligt een aantal routes die je een weekend lang een grote glimlach op je gezicht kunnen bezorgen en waarbij je tijdens elke stop een high five aan je maten wilt geven. De hooggewaardeerde routes van Hellendoorn en Rijssen trakteren je op goed onderhouden trails met veel flow. Beide hebben een hoge fun-factor en voelen aan als een rollercoaster. De route op de Lemelerberg heeft zo’n 200 hoogtemeters verdeeld over ongeveer dertien kilometer. Halverwege de route is op een helling een technische sectie aangelegd met rockgardens, drops en skinny’s. De Sallandse Heuvelrug bestaat uit prachtige stukken heide en grote bossen. Een groot gedeelte is stiltegebied, maar gelukkig is er ruimte gemaakt voor een aantal toffe trails!

Je kunt hier onder andere genieten op de routes van Hellendoorn, Rijssen, Holten en Lemele.

TIP 5: DRENTS-FRIESE WOLD

5-mountainbike regios in nederland

Hoewel er hard gewerkt wordt om meer routes in het noorden van het land aan te leggen, is het er qua vermakelijke routes nog dun bezaaid. Een regio waar je als mountainbiker tussen alle weilanden in dan toch aangenaam verrast kan worden, dat is het Drents-Friese Wold. Op de grens van Drenthe en Friesland ligt dit nationale park, dat je het gevoel geeft dat je op de Veluwe zit. De routes van Appelscha, Appelscha Bosberg en Diever zijn de drie opties die door dit mooie gebied lopen. Samen goed voor meer dan veertig kilometer en ook makkelijk te combineren. De Bosberg-route is degene die wij het tofst vonden.

Met minder dan vijf kilometer is het helaas heel erg kort, maar het heeft wel een heel hoog fun-gehalte. De route bestaat volledig uit singletracks met korte klimmetjes en een heerlijke flow. Appelscha en Diever zijn wat rustigere routes, maar de omgeving en het optimale gebruik van de omgeving maken heel veel goed! Je kunt hier dus genieten op de routes van Appelscha, Appelscha Bosberg en Diever.

TEKST: ANDRÉ DEUNHOUWER – FOTO’S: ANDRÉ DEUNHOUWER

Dit artikel komt uit Up/Down #4 van 2019. Voor meer mountainbike nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Up/Down en volg ons op Facebook en Instagram!