Dakhla – alles wat je moet weten over deze populaire kitesurfbestemming

Dakhla is een kleine stad in het zuiden van Marokko. De stad ligt op een schiereiland, aan de Atlantische kust. Een plek waar de woestijn en oceaan samen komen. Deze unieke combinatie plus de goede windstatistieken, zorgen ervoor dat deze spot steeds populairder wordt. Vooral kitesurfers maar ook windsurfers en surfers weten dit stukje ‘niemandsland’ steeds vaker te vinden.

Dakhla telt zo’n 330 dagen wind per jaar van windkracht 4 of meer. De main spot, een lagune, heeft vlak water met grote stukken waar je kunt staan. Gemiddeld is het een aangename 25 graden gedurende de dag, waarna het in de avond en nacht afkoelt. Een windzekere, toegankelijke spot dus, met als bonus flamingo’s, dolfijnen en een ruime keuze aan hotels die honderden kitesurfers voorzien van kitesurflessen, huur van materiaal en natuurlijk eten, drinken en een bed.

Travel Dakhla

Hate it or love it

Veel kiters zien weinig tot niets van de stad Dakhla maar gaan direct naar één van de vele hotels toe, die veelal aan de grote lagune liggen. Verblijf is vrijwel altijd op basis van volpension: eat kite sleep repeat is hier het credo. Toch lijkt Dakhla, ondanks de kitesurfmogelijkheden, een beetje onder de radar te blijven. Het is geen plek waar het stikt van de uitgaansmogelijkheden en ook is er geen keur aan terrassen waar je terecht kunt voor een after-kite-drankje of maaltijd. In dit artikel zet ik met plezier alles op een rijtje van wat ik in al mijn bezoeken aan Dakhla heb ontdekt. Ik help je feiten van fabels te onderscheiden en probeer je misschien ook wel een beetje te overtuigen om deze winderige zandbak een kans te geven.

Disciplines & spots

Met side-shore wind bij de meeste hotels is de lagune van Dakhla een zeer grote spot met vlak water en stabiele wind. Een goede uitvalsbasis voor de verschillende disciplines die onze kitesurfsport kent. Beginners vinden de ondiepe Dakhla lagune fijn, waardoor het gemakkelijk is om een waterstart te maken. Mede dankzij het ontbreken van stroming en obstakels zoals koraal of rotsen, voelen de newbees zich veilig. Ook liggen er bij de meeste hotels reddingsboten in het water zodat kitesurfers die in de problemen zijn gekomen snel te hulp geschoten kunnen worden.

Travel Dakhla

Freeride

De meeste kitesurfers (in spé) die op vakantie gaan naar Dakhla, komen er om lekker heen en weer te varen. Af en toe een sprongetje maken of wellicht een back-roll. Maar vooral: heerlijk genieten in de zon van een actieve vakantie. De omstandigheden lenen zich hier dan ook heel goed voor. De lagune is langgerekt en breed, wat ervoor zorgt dat je gemakkelijk de rust en ruimte op kunt zoeken. Dankzij de stabiele en betrouwbare wind worden er snel heel veel meters gemaakt, wat maakt dat veel freeriders tijdens hun verblijf hun eerste tricks leren of een eerste kennismaking hebben met een directional (strapless board).

Foilen

De lagune van Dakhla is in het midden diep en breed. Wanneer het wat minder waait, vooral in de maanden november tot en met februari, is het water een stuk vlakker. Een goede uitvalsbasis voor deze discipline! Omdat je met Royal Air Maroc je boardbag (tot 23 kilo) gratis mee mag nemen is het meebrengen van deze quiver geen probleem.

Freestyle

De dedicated wake-style kiter zal in Dakhla waarschijnlijk kiezen voor de ‘speedspot’. Deze spot, die alleen werkt met laag water, bevindt zich 500 meter voorbij hotel Dakhla Attitude. De wind is er aflandig maar evengoed zeer stabiel. Het water is er diep en erg vlak. Een goede locatie om tricks te oefenen. Er is vaak een reddingsboot aanwezig. Deze moet je dan wel even organiseren bij het desbetreffende hotel waar je verblijft. Sommige hotels doen dagelijks trips naar deze spot (inclusief reddingsboot). Deze trips zijn alleen geschikt voor gevorderden. Op de lagune kun je natuurlijk ook nieuwe tricks leren. Je kunt de diepte van het water inschatten door naar de kleur te kijken. Wanneer het water donkerder wordt, is het diep en dus veiliger om tricks te oefenen.

Travel Dakhla

Downwinders / Big air

De White Dune wordt vaak gekozen als plek om een downwinder naar toe te maken. De spot werkt met hoog water en je kunt hier een 10 kilometer lange, begeleide downwinder naar toe maken. Deze tocht duurt zo’n 40 minuten en wordt wekelijks georganiseerd vanuit de meeste hotels. Kitesurfen bij de White Dune is leuk voor freeriders en freestylers: het water is er vlak en het uitzicht over de wateren van de Sahara zijn fenomenaal wanneer je op de White Dune staat. Vergeet ook niet om de kickers op de lagune tijdens een stormachtige dag te gebruiken om lekker te boosten. En, wellicht je nieuwe persoonlijke hoogterecord te zetten.

Wave

Dakhla kent meerdere wavespots op minder dan een uur rijden vanaf de lagune of de stad. De meeste zijn nog vrij onontdekt waardoor je niet vreemd moet opkijken wanneer je de enige kitesurfer (of surfer) bent op de spot. De meest bekende plek is Oum Lamboiur. Hier worden ook de GKA (Strapless en Strapless freestyle) kampioenschappen gevaren. Deze kite- en surfspot is gelegen aan de oceaan kant van het schiereiland. De beste maanden voor wind & waves, zijn van september tot mei. Andere spots zijn Pointe d’Or en La Sarga. Pointe d’Or is de meest dichtstbijzijnde spot vanaf de lagunehotels aan de kant van Mauritanië. In ongeveer 20 minuten rijden Pointe d’Or. Door baggerwerkzaamheden zijn de golven hier volgens insiders helaas niet meer wat ze geweest zijn.

Het is dus onjuist om te zeggen dat Dakhla eentonig of saai is qua spots of slechts geschikt voor een enkel discipline. Er zijn behalve bovengenoemde spots nog tal van andere plekken langs de landtong waar je kunt kitesurfen. Hoe je naar de andere spots buiten de lagune toegaat, is alleen wel een onderneming. Een bus of trein gaat hier natuurlijk niet. De taxi of transfer is vaak wel te organiseren, maar geeft je minder flexibiliteit. Een auto huren is niet vanzelfsprekend. Het wordt afgeraden om van de verharde wegen af te rijden, omdat er hier en daar nog bermbommen kunnen liggen. Gelukkig komen er steeds meer bedrijfjes bij van lokale kitesurfers die dagtrips organiseren buiten de gebaande paden om.

Travel Dakhla

PRO’s & CON’s

Wat voor de ene kitesurfer een voordeel is, kan natuurlijk voor een ander een nadeel zijn. Hieronder een beknopt overzicht van de meest noemenswaardige plus- en minpunten van Dakhla.

POSITIEF

+ Windzeker + Stabiele wind + Krachtige wind in de zomer + Minder krachtig in de winter + Weinig tot geen gevaren in en om de main spot (lagune) Veel hotelopties; van budget tot comfort en luxe + Main spot geschikt voor verschillende disciplines + Trips en downwinders mogelijk + Coaching, beginnerslessen en huur beschikbaar + Betaalbare vluchten vanaf Amsterdam en Brussel waarbij je boardbag plus een stuk ruimbagage gratis mee mag nemen

NEGATIEF

– Het ontbreken van een nachtleven: je vindt er geen restaurants, cafés en clubs – Scherpe schelpjes (schoentjes kunnen wenselijk zijn voor beginners) – Zonder wind weinig andere mogelijkheden tot vermaak – Het ontbreken van een stad waar je even heen kunt – Vrij lange reistijd van Amsterdam/Brussel naar Dakhla – Lastig om er zelf (alleen) op uit te gaan – Verblijf op basis van volpension (niet zelf kunnen bepalen wat en wanneer je eet) – Veel goede accommodaties zijn al erg ver van tevoren volgeboekt (vooral van maart tot juni)

Travel Dakhla

Sommige dingen zijn gewoonweg niet gemakkelijk over te brengen wanneer je ze opschrijft. Een goede vibe is bijvoorbeeld eigenlijk niet in woorden te vangen. En dat is nu juíst wat deze plek voor veel kitesurfers zo bijzonder maakt. Iedereen komt er voor één ding en dat zorgt voor saamhorigheid, voor een goede flow. Ook zijn de werknemers bij de hotels vaak net zo stoked! Ze proosten graag met je bij de bar op another windy day in paradise.

Tekst Eva Krul Beeld Ferry Kager


Dit artikel over Dakhla komt uit Access #4 van 2020. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!