Fietsroute langs Friese meren: Rondje Terherne

Tijdens dit interview met Rozanne Slik vertelt ze ons enthousiast over haar favoriete en afwisselende fietsroute door Friesland van zo’n 55km. Zoals ze zelf zegt: ‘Mijn versie van het rondje is iedere keer net iets anders. Net zoals de avonturen van de Kameleon’.

Hoe heb je de Friese fietsroute leren kennen?

Rondje Terherne is eigenlijk uit noodzaak ontstaan. In de zoektocht naar een makkelijk rondje vanuit Heerenveen was dit de beste optie. Met als simpele reden dat de fietsroute aardig fool-proof is, je kan amper verkeerd rijden. Langs het Sneekermeer gaan maar een paar wegen, je kan er perfect je hoofd leeg trappen. Even geen beslissingen nemen over welke weg je inslaat, er is simpelweg maar één doorgaande weg die door Terherne loopt. Of je wel of niet het gravelpad inslaat net na het dorp is zo’n beetje de spannendste keuze onderweg. Misschien is Rondje Terherne vooral mijn favoriet omdat mijn versie van het rondje iedere keer net iets anders is. Net zoals de avonturen van de Kameleon.

Wat maakt dat het je favoriete solo fietsroute is?

Vroeger lagen er naast mijn bed twee stapels boeken: één met de Kameleon-boeken die ik al uit had en één met de boeken die nog aan de beurt waren. Mijn vader verzamelde de boeken in zijn jeugd en bij mij kregen ze een tweede leven. De verhalen over varen op de Friese meren en zo veel mogelijk avonturen beleven spraken mij aan. Dat wilde ik ook. Nu ik vaker in Friesland ben, beleef ik zelf avonturen rond de Friese meren, maar dan op de fiets. Terherne zelf is de stabiele factor van deze fietsroute, dit dorp verbindt alle route-opties die ik tot nu toe heb ontdekt. Met als voornaamste reden dat de boot van de Kameleon hier ligt aangemeerd.

Wat is het ‘hoogtepunt’ van deze fietsroute?

Naast de Kameleon zelf zijn er langs de fietspaden verschillende leuke horecazaken te vinden om te genieten van het uitzicht over het meer, waar altijd zeilboten varen. Het hoogste punt van de route is het viaduct over de A7, zo’n beetje de enige plek in de omgeving waar je op een rustige weg een intervaltraining kan uitvoeren. Een ander hoogtepunt van de fietsroute is het Ooievaarsdorp Akmarijp, waar in het voorjaar veel ooievaars komen om te broeden in de bomen en op nestpalen.

Frieslandse fietsroute

Wat is de beste tijd van de dag om de fietsroute te rijden?

Ritten tijdens zonsondergang zijn mijn favoriet. Niet alleen omdat de zon mooi ondergaat over de meren, ook omdat er tijdsdruk is. Lukt het om op tijd thuis te zijn, of moet je toch de lampjes op de fiets aanzetten en eindigt de rit in het donker? Rond de Friese meren zijn openstaande bruggen onvermijdelijk, daar moet je tegen kunnen als je deze fietsroute wilt doen. In de zomer kan het behoorlijk druk zijn op de fietspaden, zeker rond het Sneekermeer. Tegen etenstijd of later op de avond valt het mee met de drukte.

Heb je de afgelopen tijd een bijzondere ervaring of herinnering opgedaan tijdens het solo rijden van deze fietsroute langs de Friese meren?

Dat je met deze fietsroute onmogelijk verkeerd kunt rijden bleek al snel niet waar. In een poging om sneller bij Akkrum te komen en Terherne over te slaan ging het mis. Er is namelijk één weg die naar een pontje richting Akkrum leidt. Drie keer raden welke pont er niet lag toen ik in de winter de ronde fietste. Een half uur later ging de zon bijna onder en fietste ik nog langs de weilanden. Met niemand in de verste verte te zien. Dat had ook weer zo zijn charme. De conclusie is wel dat Terherne niet kan ontbreken in een ronde vanuit Heerenveen.

De fietsroute rond de Friese meren van Suzanne kan worden gevonden op onze Komoot pagina.

Tekst en foto’s: Suzanne Slik

Ook onderaan de pagina is de fietsroute van Suzanne te vinden. Nog geen lid van Komoot? Opgeven is heel eenvoudig:

  1. Klik hier om naar de pagina van Komoot te gaan.
  2.  Maak een account aan en volg de stappen in beeld of log in met je gegevens
  3.  In beeld zie je een balk waar je de code WIELRENBLAD2020 in kunt vullen
  4. BONUS: Als je de code ingevuld hebt kun je één regiobundel gratis downloaden.


De nieuwste uitgave van Wielrenblad kun je bestellen in de Soul Webshop. Losse exemplaren zijn ook weer verkrijgbaar in de betere boekhandels. Ook is Wielrenblad #2 2020 beschikbaar in de Soul Kiosk App. Wil je voortaan geen nummer van je favoriete magazine meer missen? Word dan snel abonnee van WielrenbladDan ontvang alle nummers als eerste in je brievenbus en profiteer je van alle voordelen voor onze trouwe abonnees. Bovendien houd je ook meer tijd over voor je volgende tocht!