Gravelroute over de Veluwse heide vanuit Arnhem

De bloeiende hei staat er spectaculair bij, zoals het al jaren niet is geweest. Ineens was er een explosie van paars, tegen alle verwachtingen in. Boswachters vertelden dat het eigenlijk veel te droog was geweest dit voorjaar. Maar de regen van de laatste weken zorgde voor een verrassend herstel. Die paarse zee móest ik fotograferen: de afgelopen dagen sprong ik dag na dag, met gevulde cameratas, op mijn fiets, in de hoop om foto’s te maken van de ‘gravelbiker in bloeiende hei’. Voor morgenochtend wordt mist verwacht, een cadeau voor een fotograaf. Zal het ook echt gaan gebeuren tijdens het rijden van deze gravelroute over de Veluwse heide?
gravelroute over de Veluwse heide
Tijdens het rijden van de gravelroute over de Veluwse heide glijden nevelslierten traag over het paarse heideveld. De witte wieven dansen een langzame wals, hun lange witte gewaden achter zich aan slepend. Het is vroeg – de zon moet nog opkomen – en het is koud, na een wolkeloze nacht. Ik had toch handschoenen mee moeten nemen, denk ik. Maar veel tijd om daarover na te denken heb ik niet, ik moet snel aan de slag. Camera en statief opstellen, drone klaarmaken, standpunten en composities zoeken. De opkomende zon zal zo dadelijk de mist snel doen wegbranden en dan is de verstilde sfeer verdwenen. En juist die sfeer geeft het paarse tapijt nog een extra dimensie. Dit is waar ik gisteravond op hoopte.

Feestje

In augustus gebeurt er iets magisch in de natuur. Als vanuit het niets kleuren de Veluwse heidevelden intens paars. Tussen het frisse groen van het voorjaar en het geel en rood van het najaar, markeert dit het naderende einde van het zomerseizoen. Een einde dat de natuur op een uitbundige manier viert. Dit wordt extra duidelijk tijdens het rijden van de gravelroute over de Veluwse heide.
gravelroute over de Veluwse heide
En op dat feestje ben ik met mijn gravelbike uitgenodigd. Ik fiets graag in de bossen en tussen de graanvelden, maar fietsen in deze paarse wereld overtreft alles. Vanuit Arnhem, mijn woonplaats, ligt een reeks aan heidevelden binnen fietsbereik. Daarom begin ik mijn gravelroute over de Veluwse heide vanuit huis. Het kleurrijke spektakel duurt maar een paar weken en ik probeer het maximale er uit te halen. Soms zonder camera, vaker met. Het tempo bij deze ritten ligt laag en ik stop vaak; het is zo’n feestje waarbij je niet naar huis wil en zo lang mogelijk wil blijven hangen. Met dat in gedachte maak ik een route met zo veel mogelijk hei, een echt heiderondje.

Heidegebieden

Op veel plaatsen in Nederland zijn mooie – en fietsbare – heidegebieden te vinden, te veel om een gedegen lijst van samen te stellen. Gelderland kent binnen de Veluwe verschillende grotere heidegebieden, zoals de Veluwezoom, het Deelerwoud, de heides bij Ede, bij Elspeet en Nunspeet en in het Nationale Park Hoge Veluwe. Een pareltje van de Veluwezoom is de Loenermark, waar je in het gedeelte van het Geldersch Landschap op alle wegen en paden mag fietsen. Ten zuiden van Eindhoven, en dan zijn we in Noord-Brabant aanbeland, liggen uitgestrekte heidevelden, het thuisgebied van de Pathfinder Giro-tochten. Meer naar het westen ligt de Kampina, een fraai gebied met vennen en natte heide. Overijssel heeft de Sallandse Heuvelrug. Met behulp van Komoot en stukken van MTB-Routes is hier zeker een fraaie gravelroute te maken. Met gebruikt van Komoot heb ik deze gravelroute over de Veluwse heide vorm gegeven. Het Dwingelderveld is slechts één van de heidegebieden in Drenthe. Hou wel rekening met de toegangsregels van de verschillende natuurbeheerders: fiets alleen op die plaatsen waar het is toegestaan!
gravelroute over de Veluwse heide

Route

De gravelroute over de Veluwse heide, met vertrek vanaf het Sonsbeekpark in Arnhem, voert over kleinere en grotere heidevelden. Al na zes kilometer rij je over een fijne gravelstrook tussen de eerste hei. Later volgen het Deelerwoud en de Loenermark, met de mooiste gravelwegen in de omgeving. Na het Roosendaalse Veld kom je bij de Posbank, waar je vanaf het uitkijkpunt bij het paviljoen een prachtig uitzicht over de glooiende heidevelden hebt. Het is een afwisselende rit, met veel hei voor je kilometers. Tekst en beeld door Wilco Dragt

Komoot

Nog geen lid van Komoot? Opgeven is heel eenvoudig:
  1. Klik hier om naar de pagina van Komoot te gaan.
  2.  Maak een account aan en volg de stappen in beeld of log in met je gegevens
  3.  In beeld zie je een balk waar je de code WIELRENBLAD in kunt vullen
  4. BONUS: Als je de code ingevuld hebt kun je één regiobundel gratis downloaden.

De nieuwste uitgave van Wielrenblad kun je bestellen in de Soul Webshop. Losse exemplaren zijn ook weer verkrijgbaar in de betere boekhandels. Ook is Wielrenblad #4 2020 beschikbaar in de Soul Kiosk App. Wil je voortaan geen nummer van je favoriete magazine meer missen? Word dan snel abonnee van WielrenbladDan ontvang alle nummers als eerste in je brievenbus en profiteer je van alle voordelen voor onze trouwe abonnees. Bovendien houd je ook meer tijd over voor je volgende tocht!