Mountainbiken in Flachau

Na een nachtje over de Deutsche autobahn komen we precies op tijd voor het ontbijt aan in het Oostenrijkse Flachau. Bestemming: hotel Tauernhof, ons speciaal voor bikers ingerichte sporthotel. Na een snelle check-in droppen we onze tassen op de hip ingerichte kamers en spoeden we ons naar het ontbijtbuffet. Bakje yoghurt met havermout, op maat gemaakte omelet, zoete luxe broodjes en een driedubbele espresso. Exact wat we op dit moment nodig hebben.

Na het ontbijt ontmoeten we onze gids Rupert, die ons zijn gebied zal laten zien. Omdat Oostenrijk een mountainbikeverbod kent op een flink aantal wandelpaden (lees: trails) is het prettig een gids mee te hebben. We starten de dag in Wagrain Bikepark, waar de felgekleurde Flying Mozart-cabines ons naar boven brengen. We beginnen op de Hard Rock-trail, een slingerend pad dat met een mooie snelheid gereden kan worden.

Flachau – op onderzoek in de Salzburger Sportwelt

Open stukken en bos wisselen elkaar af, hier en daar liggen houten kombochten en tafels. Wat opvalt is dat het allemaal zeer toegankelijk is, we komen welgeteld een echte gap tegen, de rest is allemaal te rijden voor bikers van elk niveau. Sommige secties hebben een aftakking die zich later weer bij de hoofdroute voegt. Halverwege heb je meerdere opties, er liggen verschillende lijnen in het bos, met elk een eigen thema.

Zo is er een trail die een en al kombochten bevat of een jumplijn met jump na jump. Onze favorieten liggen dieper in het bos, twee lijnen die eigenlijk bestaan uit zeer technische trails: extreem smal met diep uitgesleten worteltapijten, off-camber stukken en steile drops. Deze trail is allesbehalve snel, het is vooral technisch rijden. De andere trail is een northshore stuk met smalle skinnies waar het op sommige stukken best even spannend wordt. Gelukkig ligt alles vlak boven de grond, een misser leidt enkel tot the foot shame: de skinnies liggen namelijk op een zeer drassige ondergrond: claimen dat je ‘m gehaald hebt terwijl dit niet het geval is, bespaar je de moeite…

We komen tot de conclusie dat dit een prima bikepark is voor rijders van een divers niveau, alhoewel de wat gevorderde rijders zich mogelijk na een paar ritjes gaan vervelen. Met name voor de wat mindere goden is dit een heerlijk toegankelijk park waar je je basic skills kunt ontwikkelen.

Faceplant

In de middag rijden we met Rupert naar een andere berg om wat natuurlijke trails te rijden, waar het ook toegestaan is om te biken. We duiken een steil pad op – met wortels en veel losliggende stenen – dat al onze focus vergt. We schieten door een veld met varens heen, waarna de trail uberloamy wordt tussen de bomen. Tijdens een kleine fotosessie dagen we elkaar uit zo laag mogelijk door de bocht te gaan, een wedstrijd die uiteindelijk wordt gewonnen door Ydwer, die met zijn faceplant de standaard heeft gezet die we niet durven te evenaren. Wanneer we het bos uitrijden zit de trail er helaas alweer op.

We besluiten de laatste uurtjes van de dag te besteden in het bikepark, waar Bas vanwege een geknapte remleiding helaas moet afhaken. Ydwer en Harm rijden daarom voor drie en tikken aan het einde van de dag alle trails en aftakkingen in het park af.

Op naar het hotel voor wat ontspanning in de sauna en een diner in sportstijl: luxe en overdadig. Het valt op dat je je echt goed kunt focussen op de trails en het rijden, aangezien de rest allemaal geregeld is. We zijn ook zeker fan van lowbudget kamperen, maar als je slechts een weekje per jaar kan biken in het buitenland, dan wil je naast het fietsen verder niet te veel aan je hoofd hebben.

Stoneman Taurista

De volgende ochtend is het tijd voor het juweeltje van de omgeving, de Stoneman Taurista. Deze 123 kilometer lange tour voert door een flink deel van het Salzburger landschap. Met 4500 hoogtemeters is dit een flinke tocht. De complete tocht biedt uitzichten op en tourt door Flachau, Wagrain-Kleinarl, Altenmarkt-Zauchensee, Radstadt, Forstau and Obertauern.

De tour is verdeeld over drie secties, waarbij je de Grießenkareck oversteekt en vervolgens uitkomt bovenaan het eerder genoemde Wagrain Bikepark. Daarna is het tijd voor de 1769 meter hoge Rossbrand-berg, waar je eenmaal boven gekomen uitzicht hebt op meer dan 150 bergtoppen, waaronder de Dachstein. Vanuit daar voert de Stoneman je zuidelijker door de weides rondom de Oberhütte. Als toetje leidt de trail over de 2110 meter hoge Königsanstieg, om vervolgens via het wintersport-mekka Obertauern weer terug te keren naar de Salsburger Vallei. Je kunt ervoor kiezen deze tour in een, twee of drie dagen te rijden.

Valsspelers

Omdat wij slechts een dagje te besteden hebben en ook nog eens foto’s moeten maken spelen we vals. Rupert heeft een bus met chauffeur voor ons geregeld, waarmee we naar een aantal highlights worden gebracht. Vanuit hier rijden we delen van de route. We starten op de Rossbrand, waar een steile, lange klim van de route op uitkomt. Vanuit daar rijden we een lekker steil wandelpad af, waar wandelaars en bikers samen mogen rijden, #trailrespect!

We zijn verbaasd over deze natuurlijke toffe trails, helaas is de ervaring van korte duur en komen we een verboden-voor-fietsers-bordje tegen. We horen van Rupert dat je hier jarenlang verder kon rollen, maar dat dit de laatste jaren verboden is. Wij zijn veroordeeld tot het afdalen over de Forststrasse, een brede gravelweg, en vanuit onze ooghoeken zien we diverse trails door het bos meanderen. Onze onvrede ontgaat Rupert niet en wanneer Bas stopt om de trail te bewonderen…

(Het volgende is puur hypothetisch)

…zou de gids gezegd kunnen hebben dat hij er ook van baalt en hij voor een keer een oogje wil toeknijpen. Hoewel deze trail dus verboden is voor bikers, zouden we, als we deze trail zouden rijden, achter de gids aan kunnen knallen. Over deze traverserede trail door het bos scheuren, over een natuurlijke pad met wortels en technische passages. We zouden joelen en speels achter elkaar aan het bos uit rijden. Daarna zouden we hebben gelachen en elkaar high fives hebben gegeven, omdat het zo’n tof stuk was. Maar uiteraard hebben we dat niet gedaan, want het is verboden.

(Terug naar ons verhaal)

…geeft Rupert aan dat het echt niet mogelijk is die trail te rijden. We vervolgen onze weg over grind en asfalt naar beneden en stoppen bij een café voor een apfelstrudel en koffie. Hier strijkt ook de chauffeur neer om ons na de koffie weer naar het volgende punt te brengen. We starten het volgende deel wederom op een breed grindpad, dat steeds smaller begint te worden. Hoopvol bouwen we snelheid op. De stukken worden steiler en technischer en bieden ook wat meer lijnkeuze. We stoppen wanneer we een prachtig steil stuk met switchbacks voor ons zien, gevuld met 150 schoolkinderen. Lachend wachten we onze beurt af en we rijden stapvoets naar beneden. De aangrenzende waterval is de trekpleister voor kids, wij kunnen daarna nog even door. Hoewel de natuur prachtig is en we lunchen bij een authentieke bergstube, houden we het idee dat we iets missen.

Ook de rest van de trail voert over aangelegde grindpaden en asfalt en niet over de epische en oneindige singletracks waar we op hoopten.

Conclusie

Wat ons betreft is Flachau een gebied dat met name voor de beginnende bikers, of bikende gezinnen zeer geschikt is. Er liggen flink wat trails voor mountainbikers die allemaal goed toegankelijk en begaanbaar zijn. Voor de echte avonturiers en/of wetsovertreders: de verboten wanderwegen zijn prachtige natuurlijk trails. Maar dat heb je uiteraard niet van ons.

Handige informatie

We sliepen gedurende ons bezoek in Hotel Taurnhof, dat compleet is gericht op mountainbikers. Zo is er een aparte ruimte om je bike te parkeren, een gratis wasservice voor je vieze kleding en een pumptrack. Wij kunnen je ook zeker het volpension aanraden.

Het hotel is aangesloten bij onze partner Mountainbike Holidays, die al jaren garant staat voor de meest bike-vriendelijke hotels op veel van onze trips.

 

Voor meer mountainbike nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk opRidersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven en vijf keer per jaar het mooiste mountainbike magazine op de mat hebben liggen? Klik dan nu hier en word abonnee van Up/Down!