Top 5 routes na een regenbui

Top 5 routes die na een regenbui het lekkerst rijden

Elk jaar is er wel een periode waarin veel mountainbikeroutes veranderen in kilometerslange zandpaden. Deze periode noemen we meestal zomer, maar wanneer het mooie weer zich al eerder aandient kan je zelfs in de lente al de pech hebben dat jouw favoriete rondje meer weg heeft van de Sahara dan van een Hollandsch bospad. Inmiddels ligt het grootste deel van de zomer achter ons en ligt de herfst op de loer, waarmee ook de kans op wisselvalliger weer toeneemt. Dit houdt in dat enkele van onze favoriete routes die we in de droge zomer links hebben moeten laten liggen, snel weer rijdbaar worden. Hieronder vijf heerlijke routes die het beste rijden na een goede regenbui.

Let op: check voor je gaat altijd de Facebook- of beheerdersgroepen online om de huidige staat van de route te checken.

Route 1: Drunens Duinen

Deze Brabantse parel ligt in de Drunense Duinen. Het woord duinen verraad al dat je hier met aardig wat zand te maken hebt. Drunen is een unieke trail, die mede door zijn ligging een genot is om te rijden. Veel stukken singletrack voeren door de bossen en over heuveltjes. Deze worden afgewisseld met open stukken, waar de kans op losse ondergrond groot is. In een droge periode kan je er zeker van zijn dat je hier een aantal secties zand moet trotseren, maar belangrijker is dat je er zeker van kan zijn dat je op deze route altijd terecht kan na een regenbui, hij ligt er dan prima bij!

Route 2: Zandvoort

Zandvoort is hot! De route van Zandvoort ligt pal naast het circuit, wat een extra dimensie geeft om hem te rijden. Maar wat de naam eigenlijk al zegt, Zandvoort bestaat uit heel veel zand… Deze route heeft snel last van droogte en haalt bij ons dan snel het plezier weg. Doordat veel klimmetjes te zanderig worden moet je regelmatig afstappen. Desondanks is dit een lokale favoriet en we durven best te zeggen dat deze route juist in de herfst en winter op zijn best is. Check vooraf de Facebook-groep Dunebikers of er geen evenement is op het circuit waardoor de route afgesloten kan zijn.

Route 3: Schoorl

Deze route ligt iets noordelijker dan Zandvoort en heeft een afwisselend parcours door loof- en naaldbossen die worden afgewisseld met duinlandschap. Vooral laatstgenoemde stukken worden in de zomer erg mul. Dit wordt gedeeltelijk opgevangen door houten rasters over het zand, maar toch rijdt het niet optimaal. Ook zie je soms het zand in een aantal klimmetjes afbrokkelen, wat voor de route zelf ook niet bevorderlijk is. Dus laten wij Schoorl vaak in de droge maanden met rust en kijken wij reikhalzend uit naar het moment dat de weer-apps wolkjes met regendruppels aangeven.

Tip 4: Oostvoorne

Oostvoorne is een route die constant in ontwikkeling is. Elke keer als wij daar rijden is er weer wat veranderd aan de trail en dat komt hem zeker ten goede. De route ligt langs de industrie van Europoort en als je heel hoog springt kan je de Noordzee zien. Je fietst voor een groot gedeelte rondom het Oostvoornse meer en deze is omringd door duinen waar je overheen moet. Dit is wat ons betreft het tofste stuk van de route. De trailcrew weet dat de route last kan hebben van de droogte en treft veel maatregelen om de baan in goede conditie te houden in deze periode. Deze route komt het beste tot zijn recht als er wat regen overheen gegaan is.

Route 5: Midden- en Zuid-brabant

In Brabant zijn enkele routes, waaronder Dorst, Drunen en Best die kunnen rekenen op een groep onderhoudsmensen en -vrijwilligers die ervoor zorgen dat de routes bijna altijd in goede staat zijn. Daarnaast krijgen ook veel routes minder aandacht. Dit zijn routes die jaren geleden zijn uitgezet en waar in principe niet veel aan gedaan hoeft te worden. Deze bestaan ook meer uit bos- en traktorpaden, stukken asfalt en zijn wat meer rechttoe rechtaan. Je fietst ze vaak voor de kilometers, in combinatie met een andere route of als je van het mooie Brabantse landschap wilt genieten. Een nadeel is dat veel van die paden in de zomer erg mul zijn en in de winter weer te blubberig. De perfecte periode voor dit soort routes is dan net na de droge periode. Voorbeelden van dit soort routes zijn onder andere: Bladel, Eersel, Rucphen en Herpen.

Komoot

Nog geen lid van Komoot? Opgeven is heel eenvoudig:

  1. Klik hier om naar de pagina van Komoot te gaan.
  2.  Maak een account aan en volg de stappen in beeld of log in met je gegevens
  3.  In beeld zie je een balk waar je de code UPDOWN2020 in kunt vullen
  4. BONUS: Als je de code ingevuld hebt kun je één regiobundel gratis downloaden.

 

Voor meer mountainbike nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven en vijf keer per jaar het mooiste mountainbike magazine op de mat hebben liggen? Klik dan nu hier en word abonnee van Up/Down!