Trail: Lenzerheide-Arosa-Lenzerheide

Vooralsnog bestonden de meeste buckettrails uit tochten die niet langer duren dan één dagdeel. Dit keer hebben we een dagvullend programma voor je gemaakt. Een trail die je meeneemt over hoge alpen en diepe dalen. Een trail waarbij je een hoop van je zelf zal moeten geven, maar ook mee kan liften via de gondels in het gebied. Een trail waarbij je echt even de bewoonde wereld uit bent. We doen een rondtrip van Lenzerheide naar Arosa en via een andere weg gaan we weer terug. De minst luie buckettrail tot nu toe!

Tekst en foto’s: Michiel Rotgans & Ydwer van der Heide

1. Onderaan de Rothornbaan in Lenzerheide bij de Heidsee ligt het bikepark. Dit is tevens de start van de tour, je zou een rondje warm kunnen rijden in het bikepark, maar ga vooral niet te laat weg. Ook is deze plek nog een mooie kans om even te sleutelen aan je fiets.

2. Je neemt twee gondels richting de Rothorngipfel tot wel 2865 meter. Binnen een half uur sta je hoog in de Alpen met bergtoppen zover het oog rijkt. Zo, de eerste 1365 hoogtemeters zijn binnen!

01-Lenzerheidea

3. Vanuit de lift rij je een stukje naar beneden, waarna je dit uitzicht ziet. De afdaling gaat beginnen. Even hebben wij het idee dat we het mountainbiken verleerd zijn. Maar het ligt niet aan ons, wel aan de trail, hij is gewoon lastig en niet zo flowy.

4. Nog een shot gemaakt tijdens de afdaling met alweer een mooie berg op de achtergrond. Het is fijn om in de Alpen te zijn!

5. Nadat je de eerste helft van de afdaling hebt overleefd begint het echte downhillwerk. Enkele hevige rockgardens wachten op je. Hier vraag je jezelf langzaamaan af waarom je geen downhillbanden had gemonteerd. Gelukkig blijkt dit het meest ruige stuk van de dag, als je dit overleeft kan je de rest ook aan.

6. Zevenhonderd hoogtemeters zijn afgedaald, je moet er nu weer 450 omhoog, waarvan negentig procent lopend. Maar hé, je had ook op kantoor kunnen zitten en nu loop je fijn door een alpenweide.

7. Eenmaal hier aangekomen lijkt het of je even op de maan bent. Dit is op dezelfde locatie als de openingsfoto van het artikel. Een smalle trail neemt je mee naar de volgende piek. Glij niet uit!

8. Over deze foto hebben we niet zoveel te melden, behalve dat het één van de vetste shots is die we vandaag geschoten hebben. Vergeet niet om je heen te kijken op deze mooie dag!

9. Eenmaal aangekomen bij dit bordje weet je dat de mooiste afdaling van de dag komt. Hier is het allemaal om te doen!   Lenzerheide

10. De bovenste sectie is zo vloeiend. Niet te steil, niet al te veel losse stenen, gewoon een leuke slalom tussen de stenen door waar je het gas flink kan opengooien.

11. Als het ineens wel steiler wordt dan staat dit op je te wachten. De negen kilometer lange trail richting Arosa. Bekijk goed waarheen het lijntje op de foto in de verte verdwijnt. Oef, we willen terug!

12. De trail loopt door een gletsjer uitgesleten dal. Verwacht wat rotsen hier en daar. De truc is om losjes op je fiets te zitten en het gevoel van gebrek aan controle te omarmen.

13. Hier en daar moet je over een hangbrug om over de aardverschuiving heen te komen. Dit is ook gelijk het teken dat het niet heel ver meer is richting het einde van de trail. Eenmaal onder aangekomen staat je een klim van tien minuten over het asfalt te wachten richting het dorp.

Lenzerheide

14. Vergeet in Arosa niet om lekker te lunchen, een nieuwe voorraad brandstof te kopen en een duik in het meer te nemen. Na de pauze moet je nog wel een stuk klimmen richting het dalstation van de Hörnli-Express, het goede nieuws is dat je wel weer 670 meter cadeau krijgt.

15. Vanuit het topstation zie je het volgende dal waar je je doorheen zal moeten werken al liggen. Een afdaling gevolgd door een klim die niet te fietsen is. Hier zie je onze gids in actie tijdens de afdaling.

16. Ydwer en onze gids banen zich een weg om alle groffe keien in dit stuk hooggebergte.

17. Michiel poseert nog even tijdens een scherpe bocht. Hierna moet nog het dal worden uitgeklommen tot aan het topstation, vanaf hier zie je Lenzerheide weer liggen.

18. Na het topstation zal je eerst via een aantal skipistes terug moeten naar het middenstation. Vanaf hier heb je meerdere opties om naar het dorp terug te komen. Er zijn een aantal bikeparktrails, maar deze wandeltrail behoort ook tot de opties. We zouden hem vermijden als hij erg nat is, want hij ligt vol met wortels. Wij vinden hem geweldig, helemaal op een 29’er. Weliswaar best heftig na zo’n lange dag in het zadel, maar toch een leuk toetje.

Wil je graag deze route zelf fietsen, download dan hier dan het GPX bestand van de Lenzerheide-Arosa-Lenzerheide route

Dit artikel is afkomstig uit Up/Down Mountainbike Magazine 2015 #5. Mocht je dit magazine gemist hebben dan kun je deze bestellen in onze webshop. Voor het gemak kun je ook abonnee worden zodat je geen nummer meer hoeft te missen!