16-03-2021 - Wielrenblad, Leesvoer

Roval Rapide CL(X) Wielset Getest

Specialized levert deze Roval Rapide CL wielset standaard (OEM) op de Tarmac SL7. Net als de SL7 is de wielset bedoeld om behalve zo snel mogelijk, ook zo allround mogelijk te zijn. De velgen zijn identiek aan die van de Roval Rapide CLX. Het verschil zit hem in de ronde spaken en J-bend (in plaats van de straight pull DT Swiss Aerolite’s van de CLX). De DT Swiss achternaaf heeft wel het nieuwe EXP freewheel binnenwerk van de CLX.

Roval Rapide CL(X)

Test omstandigheden

We hebben de Roval Rapide wielen een aantal maanden de sporen kunnen geven en hebben zodoende in de meest uiteenlopende omstandigheden met de wielset gereden. Regenachtige afdalingen in de Dolomieten met prachtig windstil weer. Maar ook in een waaiertje terwijl de stront van de dijken waaide. Onder geen van die omstandigheden gaf deze – toch best hoge – wielset de indruk niet de beste keuze voor dat moment te zijn. Natuurlijk, de zijwindgevoeligheid is hoger dan bij lage velgen, maar de wind levert vooral een zachte druk, geen gevaarlijke zwiepers. Om dat mogelijk te maken zijn voor- en achtervelg zeer verschillend opgebouwd.

Specificaties van de Roval Rapide

De achtervelg is tamelijk conventioneel: 60 millimeter hoog, intern 21 en extern 30 millimeter breed. De voorvelg daarentegen is 51 millimeter hoog, intern 21 en extern een whopping 35 millimeter breed. Luchtweerstand en in het specifiek de gevoeligheid voor zijwind moet worden verminderd door de bolle vorm. Het ziet er gek uit, want de velg is veel breder dan de band. Het betekent ook dat het carbon makkelijker kan beschadigen. Iets wat in de praktijk waarschijnlijk tot een kras beperkt blijft, maar toch. In de testperiode is dat overigens niet gebeurd.

Ondanks het volume zijn de Roval Rapide wielen vederlicht, ze wegens slechts een dikke 1400 gram. Mede debet daaraan is het feit dat ervoor is gekozen ze, opvallend genoeg, niet tubeless ready te maken. Wat ons betreft geen groot probleem, want voor de racefiets is een snelle clincher, zeker met een latex ‘biba’, nog altijd een prima oplossing. Als je toch met binnenbanden rijdt is het een uitkomst dat je bij lek niet met je banden hoeft te worstelen, zoals bij veel TLR-velgen. 

Tijdens het rijden zijn de Roval Rapides op geen fout te betrappen: ze zijn superstijf, stabiel, behoorlijk comfortabel, retesnel en zoals gezegd, perfecte allrounders. Het slechte nieuws als laatst: los te koop zijn de Rapide CL’s nog niet. Volgens Specialized is de kans groot dat dat wel gaat gebeuren. Voor nu ben je dus veroordeeld tot de CLX-en, plus het prijskaartje daarvan (€2.399,90). Als je je daar overheen kan zetten, en over de ietwat onelegante voorvelg, heb je altijd de juiste wielset in je fiets zitten. 

”Tijdens het rijden zijn de Roval Rapides op geen fout te betrappen”

Neem een kijkje op specialized.com voor meer informatie en producten.


Voor meer wielren nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Wielrenblad en volg ons op Facebook en Instagram!

 van