Specialized Turbo Vado 4.0 – Review

De e-bike-industrie lijkt voortdurend op zoek naar meer. Meer koppel, meer actieradius, meer display, meer vering. Maar kan mínder óók niet meer zijn? Met de Specialized Turbo Vado SL 4.0 EQ laten ze zien van wel. Deze forenzenfiets heeft namelijk van alles minder. Minder koppel, minder accu, minder display en minder vering. Maar daardoor dus ook minder kilo’s: slechts 16,4 kilogram weegt deze Amerikaanse e-bike. En dat merk je direct, hier is minder inderdaad meer. ‘Meer’ als in meer fietsplezier.

Specialized Turbo Vado SL 4.0 EQ

In de e-bike-industrie zijn gelijktijdig twee trends gaande: eentje waarbij de e-bikes steeds krachtiger worden en de actieradius niet groot genoeg kan zijn. En een precies tegenovergestelde trend, waarbij motoren en accu’s juist bewust geknepen worden en een quasi-oneindige actieradius niet langer de heilige graal is. Wat betreft die laatste trend is het Amerikaanse Specialized onmiskenbaar een voorloper. Dat begon toen ze in 2020 met de lichtgewicht Turbo Levo SL de e-mountainbikewereld wisten op te schudden. Vanwege z’n compacte motor en dito accu rijdt deze lichtgewicht e-MTB bijna net als een gewone mountainbike. Maar dan met een vriendelijke hoeveelheid trapondersteuning in het vooronder voor de momenten dat het echt nodig is.

Minder kan meer zijn

Voor de Specialized Turbo Vado SL 4.0 EQ gebruikt Specialized dezelfde technologie. Dus een compacte en lichte motor uit eigenhuis met een koppel van ‘slechts’ 35 newtonmeter. En een eveneens compacte en lichte accu van ‘slechts’ 320 wattuur. ‘Slechts’ staat bewust tussen haakjes, want het is maar hoe je het bekijkt. Twee andere e-bikes die we voor deze uitgave van Electrified hebben getest beschikken over 85 newtonmeter en 750 wattuur. Maar, en nu komt het, die wegen wel ruimtien kilo meer. Vanwege de genoemde lichtgewicht accu en motor én dankzij het lichte frame en de doordachte onder-delenkeuze, komt de Specialized Turbo Vado SL 4.0 EQ zoals wij ‘m getest hebben – dus in de EQ-versie met spatborden, bagagedrager en verlichting – op maar 16,4 kilogram.

Dat lage gewicht is een enorm voordeel. En niet alleen als je ’m moet optillen, zeker ook tijdens het fietsen. In combinatie met de lichtrollende 38 millimeter bandjes en de sportieve zitpositie rijdt en voelt de Specialized Turbo Vado SL 4.0 EQ als een gewone fiets. Overigens niet alleen vanwege het lage gewicht, maar ook omdat de ondersteuning, die drie standen heeft, er heel natuurlijk in komt. En, belangrijk bij zo’n vlotte fiets, er ook weer heel natuurlijk en zonder harde overgang weer uit gaat. Zeker op gladde wegen en met de wind in de rug, ga je voor je het in de gaten hebt dik dertig in het uur. Zónder ondersteuning.

Boven de 25 kilometer per uur moet je uiteraard zelf al het trapwerk doen. Maar ook daaronder vraagt de Specialized SL 1.1-motor meer van je benen dan krachtpatsers als de CX-motor van Bosch. Is dat erg? Niet per se. Júist met een zware motor en een dito fiets kom je bij het overschrijden van de 25 kilometer per uur-grens telkens weer van een koude kermis thuis. En de ondersteuning die de Specialized Turbo Vado SL 4.0 EQ bij snelheden onder de 25 kilometer per uur biedt, is in het vlakke Nederland zeker toereikend. Oké, niet met windkracht 7 op kop. Maar dan moet je je afvragen of je überhaupt op een fiets wilt zitten.

Ongecompliceerde bediening

De bediening van de trapondersteuning is eenvoudig maar effectief. In de bovenbuis zit een bedieningselement waarmee je de trapondersteuning activeert en waarop het batterijniveau en de ondersteuningsmodi worden weergegeven. En met een compacte duimschakelaar links op het stuur bedien je de instellingen. Al wat noodzakelijk is en niks dat je niet nodig hebt.

Meer zien en instellen dan alleen het strikt noodzakelijke kan trouwens wel. Veel meer zelfs. Wie de moeite neemt de Mission Control-app op z’n telefoon te installeren, kan de verschillende ondersteuningsmodi personaliseren. Hierbij zijn de ondersteuning en het geleverde piekvermogen van de motor separaat instelbaar. En dan is er nog de praktische Smart Control-functie. Hiermee worden het motor- en accuvermogen aangepast, afhankelijk van hoe ver, hoe hoog en hoelang je wilt fietsen. Anders gezegd: zo zal je nooit een paar kilometer voor het eind van je rit stranden met een lege accu.

Ook de rest klopt

Uiteraard is een e-bike meer dan een motor, een accu en een hoop slimme software. Zeg maar de ‘ouderwetse’ fiets eromheen. Bij de Specialized Turbo Vado SL 4.0 EQ is ook daarover goed nagedacht. De fijne, sportieve zitpositie en de lichtrollende banden zijn reeds genoemd. Maar ook de rest is goed. Neem de comfortabele contactpunten; het ergonomische zadel en de ditohandvatten. Of de verder doorgetrokken spatborden. Zo blijven ook in slecht weer je kleren schoon. En dan zijn er nog de weerbestendige schijfremmen, de verlichting en de lichtgewicht bagagedrager. Alleen de kettingbescherming zou wel wat minder minimalistisch mogen.

Conclusie

Zijn de kleine motor en accu van de Specialized Turbo Vado SL 4.0 EQ een stap terug of juist een stap vooruit? Wie gaat voor een zo groot mogelijke actieradius zal waarschijnlijk het eerste vinden. Maar het lichtgewicht concept van Specialized heeft voor velen absoluut een toegevoegde waarde. De ondersteuning en de reikwijdte zijn namelijk onder normale omstandigheden ruim voldoende. En het gevoel om op een sportieve ‘echte’ fiets te zitten is zeer prettig. Ook de ongecompliceerde bediening, zonder overbodige toeters en bellen, bevalt goed. En dan is er natuurlijk nog de fiets zelf, met z’n strakke aluminium frame, doordachte uitrusting en efficiënte maar comfortabele zitpositie. Kortom: een aanrader.

+ Laag gewicht
+ Fijne ondersteuning
+ Ook snel zonder ondersteuning
+ Extra lange spatborden
+ Specialized Mission Control-app

– Geen kettingscherm
– Onderhoudsgevoeligderailleursysteem
– Future Shock-voorvering alleen op topmodel Turbo Vado SL 5.0

Prijs: €3.900, – (optionele 160 Wh ‘range extender’ €460,-)
Gewicht: 16,4 kg

Klik hier voor meer informatie over Specialized!


Wil jij op de hoogte blijven van al het nieuws omtrent elektrische fietsen? Houd dan de nieuwspagina van Electrified in de gaten! Benieuwd naar routes, tips & tricks en nog meer leesvoer? Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Electrified E-Bike Magazine en volg ons op Facebook en Instagram!

 van