16-12-2016 - Wielrenblad, Tips & Tricks

Stuurlint wikkelen

Heeft jouw stuurlint zijn beste tijd gehad? Dan kan je drie dingen doen; de signalen negeren, naar een fietsenwinkel gaan om een nieuw lint te laten wikkelen of een fris stuurlint kopen en er zelf mee aan de slag gaan. Hoe dat moet leggen we in dit artikel uit. We verklappen alvast: en nieuw stuurlint wikkelen lijkt veel eenvoudiger dan het is.

Tekst: Adrik Elzing / Foto’s: Ydwer van der Heide

Stuurlint wikkelen

Stap 1 stuurlint wikkelen: Oude lint verwijderen

1

Voordat je een nieuw stuurlint om het stuur kan wikkelen, moet het oude lint eerst geheel verwijderd worden. Dit begint bij de rubbers van de shifters. Deze vouw je om door de onderkant naar boven te duwen. Nu maak je het stukje tape dat bovenop het stuur zit los en wikkel je het oude lint er voorzichtig af. Let hierbij goed op in welke richting het oude lint was gewikkeld, zodat je een idee hebt hoe het nieuwe lint geplaatst moet komen. Het onderste gedeelte kan je vaak pas los halen nadat de stuurdop is verwijderd. Mochten de stuurdoppen erg vast zitten dan kan je deze loswrikken met een platte schroevendraaier. Er zijn stuurdoppen die vastgedraaid moeten worden met een inbussleutel, deze moeten vanzelfsprekend eerst losgedraaid worden voordat de dop verwijderd kan worden.

Stap 2 stuurlint wikkelen: Het stuur schoonmaken en de buitenkabels vastzetten

Wanneer het oude lint geheel is verwijderd, moet het stuur goed schoongemaakt worden, bijvoorbeeld met wasbenzine. Hoe schoner het stuur is, hoe beter het nieuwe stuurlint aan je stuur zal hechten. Indien de buitenkabels niet goed vastzitten aan het stuur kan je deze met wat tape opnieuw vastmaken.

Stap 3 stuurlint wikkelen: Nieuw lint
Haal nu het nieuwe stuurlint uit de verpakking. Laat het plaklint eraan en knip circa zes centimeter van beide linten af. Deze stukken worden later aan iedere kant van het stuur over de montagebeugel van de remgreep en shifter gelegd. Dit doe je om te voorkomen dat er later een stukje stuur achter de rubbers van de shifters zichtbaar zal zijn.

Stap 4 stuurlint wikkelen: Wikkelen
Nu begint het wikkelwerk. Dit gebeurd van binnen naar buiten en van onder naar boven. Verwijder eerst een klein deel van het plaklint en begin onderaan de stuurbocht met wikkelen. Zorg er hierbij voor dat er bij het begin van het stuur een stukje stuurlint ter grootte van een halve breedte van het stuurlint overhangt. Dit zal later met de stuurdop in het stuur gedrukt worden. Vervolgens wikkel je van binnen naar buiten het stuurlint om het stuur. Het is geen ramp om van buiten naar binnen te wikkelen, maar op den duur kan dit iets sneller losgaan. Wikkel het stuurlint langzaam en strak om het stuur. De plakstrook verwijder je geleidelijk tijdens het aanbrengen.

Stap 5 stuurlint wikkelen: Shifters
Eenmaal bij de remgrepen gekomen, dient het stuurlint gekruist aangebracht te worden. Let er op dat het korte stukje lint dat over was gehouden bij stap 3 netjes over de montagebeugels is geplakt. Het stuurlint wordt hier vervolgens kruislings om de shifter heen gewikkeld, waardoor het stukje bijna geheel bedekt wordt. Wanneer je voorbij de shifter bent kunnen de rubbers van de shifter weer omlaag worden gedaan. Check nu even of er geen stuur meer te zien is. Is dit wel het geval, dan moeten de rubbers eerst weer omhoog voordat je het lint een stukje terug wikkelt en opnieuw aan het stuk bij de shifter begint. Als alles goed zit, wikkel je het stuurlint door tot bovenop het stuur.

Stap 6 stuurlint wikkelen: Finishing touch
Bovenaan het stuur knip je het lint schuin af zodat de tape netjes en niet te dik hoeft worden aangebracht. Nu rest enkel nog het aanbrengen van de stuurdopjes. Druk het stukje stuurlint dat vanaf stap 4 een stukje uitsteekt in de stuurbuis en druk vervolgens de stuurdop in het stuur. Dit is vaak lastiger dan het lijkt. Je kan het beste met één hand de helft van het lint naar binnen drukken, om vervolgens met de andere hand de stuurdop vast te zetten. Mocht de stuurdop er makkelijk uit het stuur vallen of niet goed vastzitten, wikkel dan wat tape om het uiteinde van de stuurdop om het geheel wat dikker te maken.

Stap 7 stuurlint wikkelen: Herhaling

Ga er niet van uit dat het wikkelen de eerste keren direct goed zal gaan. Wikkel het stuurlint voorzichtig terug en leg het er opnieuw omheen. Het is de kunst om het stuurlint zo regelmatig mogelijk om je stuur te wikkelen, zodat de overlapping van elke wikkel telkens even groot is. Mocht dit niet genoeg uitdaging bieden, kan je denken aan het leggen van twee kleuren lint, of het aanbrengen van een patroon. Laat je creativiteit de vrije loop en besef: oefening baart kunst.

Wielrenblad_Bannertje


Dit artikel is afkomstig uit het Wielrenblad nummer 4 van 2014, Deze kun je nabestellen in de webshop. Maar natuurlijk kun je het best abonnee worden, zodat je geen fietsverhalen, review en tips meer hoeft te missen. Digitale uitgaven zijn ook altijd verkrijgbaar in onze Soul Kiosk App.

Natuurlijk kan je ons ook volgen op Facebook en Instagram

 van