Tips van de professional
Als er iemand is die knalt in crap dan is het natuurlijk Yannick de Jager. Zelfs in de meest lousy condities weet hij lange ritten en zieke moves te maken waarmee hij al jaren het wedstrijdcircuit in Nederland domineert. De kritische lezer denkt nu natuurlijk meteen: “Yannick, die gast is hartstikke klein, dat is niet te vergelijken met mij.” Op zich geen vreemde ingeving, maar met 65 kilo schoon aan de haak is Yannick bepaald geen lichtgewicht voor zijn lengte. Bovendien rijdt hij op korte performanceboards die zo dun zijn als een vloeitje. Doe je voordeel met zijn tips.
Tekst: Jannick de Jager
Foto’s: Ray Max
Golfkeuze
“Goed surfen in slappe condities begint met golfkeuze. Neem de tijd om de omstandigheden in je op te nemen. Waar komen de meeste golven binnen en waar lopen ze het beste? Zoek niet op voorhand de plek met hoogste golven, maar zoek juist naar een bank waar de golven net wat steiler zijn en een beetje lijn hebben. Wacht een paar sets af, beoordeel de mogelijkheden en mindsurf de golven die doorkomen.”
Kies bewust
“Eenmaal in het water blijf ik alert op wat er om me heen gebeurt. Veel surfers gaan als schapen in een kudde bij elkaar liggen zonder oog te hebben voor wat er verder nog doorkomt. Blijf in beweging en peddel desnoods naar een andere bank als je denkt dat het daar beter loopt. De meeste surfers gaan ook als een dolle peddelen op de eerste golf van een set. Vaak is het echter zo dat de tweede of derde golf wat beter loopt omdat er net een beetje meer water op de zandbank staat.”
Take-off
“Hoe vroeger je in de golf bent of staat in kleine golven, des te meer snelheid je kan maken en de golf kan benutten. Het ligt natuurlijk aan de condities, maar de meeste snelheid krijg je in principe in de pocket van een golf. Wanneer de golven wat holler zijn geeft een late drop (als je jezelf er als het ware in dobbert) je net even dat beetje extra snelheid. Als de golf snel of in secties lijkt te gaan breken, peddel je goed schuin aan om de eerste sectie te halen. Lijkt het alsof er wat ruimte is dan kun je rechter droppen en gelijk een vette move inzetten. Wanneer de golven laag en slap zijn, kan het helpen om net even achter de piek te starten, op die manier kom je na je take-off met genoeg snelheid op het gedeelte van de golf die ruimte biedt voor een bocht of lipper. Het inschatten en lezen van de omstandigheden is een kwestie van ervaring, gewoon veel surfen dus.”
Anticipeer
“In kleine, slappe golven is het essentieel om alle potentie van de golf te benutten. Schat de golf van tevoren in, heb je tijd om een eerste grote move te maken, of zie je dat je eerst snel over een paar slappe secties moet om vervolgens een goede bottomturn en move te kunnen maken? top-to-bottom surfen is het mooiste, maar je moet wel iets van snelheid hebben om daarmee te beginnen. Soms krijg je dat al door je take-off, maar vaak moet je zelf op een slap wandje snelheid maken om op de volgende secties top-to-bottom te kunnen gaan. Geef druk en kracht waar de golf het toelaat om snelheid te maken en probeer lichtvoetig (gewicht op je voorste voet) door de secties heen te komen die weinig kracht hebben. Over het algemeen geldt dat je onderin de golf druk geeft en boven in de golf jezelf licht maakt, zo kan je rail-to-rail surfen en snelheid maken.”
Frontside vs. backside
“In het begin zal in kleine surf frontside makkelijker zijn dan backside, maar met genoeg ervaring heeft backside surfen ook voordelen. Op je frontside heb je beter zicht, maar backside kun je makkelijker je schouders open en dicht draaien en in je bochten hangen. uiteindelijk heeft het allemaal met de druk te maken die je op je board geeft. Zie jezelf als een veer die je in kunt duwen en af kunt laten schieten. Speel met de druk die je geeft, probeer het geleidelijk te doen of juist heel snel. Span je in de bottomturn aan en geef weer druk naar boven om vervolgens weer even los te laten en druk op te bouwen voor je topturn. Oefening baart kunst, surfen is niet denken maar voelen, doen en ervaren.”