23-10-2018 - Skiën, Tips & Tricks

Tips & Tricks: Box-slide to-switch out

Durf jij het aan om het funpark in te gaan, maar weet je niet zo goed waar te beginnen en waar je op moet letten om heelhuids het park te verlaten? Tijd om back to basics te gaan. Zijwaarts sliden, ofwel de box-slide, is een basis binnen het freestyleskiën die wat oefening vereist, maar gelukkig zijn er een hoop verschillende soorten boxen te vinden om mee te oefenen en steeds een stapje verder te gaan.

Voordat je begint is ‘t het beste om even te kijken of de staalkanten van je ski’s niet te scherp zijn. Scherpe staalkanten maken het sliden over boxen en rails moeilijker, doordat ze dan de neiging hebben om te ‘happen’: blijven hangen in het staal van de rail. Het wat bot maken van de ski’s, vooral onder de schoen, is wel zo fijn voordat je aan de box-slide begint. Dit kan je onder andere doen met een diamantvijl, een wetsteen of voor wie het al vaker heeft gedaan, een dremel. Ook is het belangrijk dat je eerst oefent met switch skiën, oftewel zorg dat je achteruit kan skiën, aangezien je bij deze trick switch van de box komt.
Zoek een box uit die er niet te moeilijk uitziet, het liefst een vlakke box die niet te hoog van de grond staat, want daarop is het makkelijker om het switch skiën te leren en de mentale stap is minder groot.

Tips en trick box-slide

  1. Bij het aanrijden van de box wil je niet te langzaam gaan, want dan haal je het einde niet. Maar ook niet al te snel, want dan wordt het moeilijker controle te houden over wat je doet. Je moet je snelheid zó kiezen dat je met een comfortabele snelheid de box verlaat. Je zou er bijvoorbeeld een keertje recht overheen kunnen sliden om te voelen hoe snel je wil gaan. Kijk ook vanaf welk punt andere freestylers beginnen.
  2. Als je aan komt skiën zorg je dat je al wat extra door je knieën gebogen staat en je benen op schouderbreedte zijn. Bij het einde van de afzet kan je nu een goed sprongetje maken om de hoogte te krijgen die je nodig hebt om op de box of rail te komen. In je sprong draai je je schouders in, zodat je negentig graden draait en direct zijwaarts op de box komt. Let er tijdens het sprongetje op dat je zijwaarts uitkomt en over je schouder kijkt.
  3. Als je op de box staat, wil je je benen wat uit elkaar houden voor meer controle en balans. Het makkelijkste is om je knieën op schouderbreedte uit elkaar te houden. Je valt dan ook minder snel om.
  4. Houd je voorste hand en schouder laag, blijf door je knieën gebogen staan. Het zal wat tegennatuurlijk voelen om je voorste hand en schouder bewust richting de vallijn en het einde van de box te duwen, maar als je dit niet doet ontstaat al snel de kans dat je juist te veel naar achter gaat hangen, waar je vandaan kwam, waardoor je zal uitglijden op de rail.
  5. Blijf naar het einde, de landing van de box, kijken als je aan het sliden bent. Dat zal je helpen om op de box te blijven.
  6. Nu komt het laatste deel. Terwijl je aan het sliden bent moet je naar je landing gaan toewerken. Het beste is om vooraf al wel te besluiten wat je wilt, zodat je alles in één beweging kunt laten verlopen. Op dit moment heb je een keuze tussen normaal, rechtdoor landen of achteruit, dus switch landen.
  7. Wij willen nu naar switch, oftewel achteruit landen. Om dat te doen draaien we op ongeveer driekwart van de box onze borst richting de afzet, het punt waar we vandaan kwamen. Daardoor begin je al te draaien, je onderlichaam volgt namelijk je bovenlichaam, in dit geval je schouders. Als je het goed bekijkt is switch van de box afkomen een kwestie van het afmaken van de draai die je hebt ingezet bij het afzetten.
  8. Aan het eind van de box ga je weer extra door je knieën, zet je licht af en let je er op dat je naar de afzet kijkt, zodat je benen zullen volgen en ook zij de laatste graden afmaken, waarna je recht achteruit landt.
  9. Vang je landing met licht gebogen knieën op en ski switch van de box weg. Het is veiliger niet meteen bij het landen weer terug naar de normale skirichting te gaan, maar een stukje switch te skiën. Heb vertrouwen in je eigen skivaardigheden en stop of draai pas na enkele meters. Als je deze trick onder de knie hebt kan je hem op andere rails en boxen proberen en gebruiken als basis voor andere tricks, zoals ‘switch-ups’ en ‘spins’ op de box en er vanaf.

Veel succes met het oefenen van de box-slide en veel plezier!

 

 van