10-01-2011 - Surfen, Nieuws

‘Zandmotor’-update

Persbericht van de projectgroep surfbelangen van de Surfrider Foundation Holland (SFH) en de HSA:

Wat is de zandmotor?
Begin januari 2011 is de officiele start van de aanleg van de Zandmotor, maar wat betekend dat voor ons als surfers? De zandmotor is een schiereiland van zand (20 miljoen kuub) dat wordt aangebracht voor de Delflandse kust tussen Ter Heijde en Kijkduin, ter hoogte van natuurgebied Solleveld. Door wind, golven en stroming verspreidt dit zand zich binnen ongeveer 10 jaar langs de kust tussen Hoek van Holland en Scheveningen. Zo groeit de kust op natuurlijke wijze aan en levert een bijdrage aan de kustveiligheid op langere termijn. Daarnaast ontstaat er meer ruimte voor natuur en recreatie. De Zandmotor gaat er in het begin uitzien als een haak, die 1 kilometer de zee in steekt en een basis van twee kilometer breed heeft.

Heel leuk natuurlijk, maar wat kunnen wij als surfers daarmee? De projectgroep surfbelangen van Surfrider Foundation Holland en de HSA zet zich in om de surfers te vertegenwoordigen in dit project. De projectgroep heeft dan ook al vele overleggen gehad met de Provincie Zuid Holland, Rijkswaterstaat (RWS), Reddingsbrigade en vele andere partijen. En met resultaat! De surfers staan op de kaart in dit project. De projectgroep zal dan ook zitting nemen in het overleg platform voor de gebruikers en beheerders van de zandmotor om te zorgen dat dit zo blijft.

Surfen middenin de natuur
De dubbele functie van de zandmotor, zowel natuur als recreatie, is gelukkig goed te combineren met surfen. De zandmotor zal waarschijnlijk bijna geheel toegankelijk zijn voor surfers, maar aangezien het een natuurgebied wordt zijn grote hoeveelheden surfers ook niet gewenst. Er zal dan ook geen extra parkeer gelegenheid komen, wat dus betekend dat je 2 kilometer van Kijkduin of Ter Heijde zal moeten lopen voor je echt midden op de zandmotor staat. Of je zal door Solleveld moeten fietsen en dan nog een stuk lopen . Alleen de die-hard surfers zullen dus gaan surfen op deze unieke spot, die de potentie heeft om een de eerste Hollandse point-break te worden.

Hollandse Point-break?
De haak vorm van de zandmotor is en welkome afwisseling op de relatief saaie Nederlandse kustlijn en heeft de potentie om beschutting en goede golven op te leveren. Maar aan de andere kant is de Zandmotor een mogelijke bedreiging voor de huidige spots tussen Hoek van Holland en Scheveningen. Helaas is er geen ruimte in het monitorings-programma van de provincie en RWS om dit in de gaten te houden, maar de projectgroep spant zich in om de input van de surfers over de gevolgen van de Zandmotor bij de beheerders aan te kaarten. Eind december heeft Rijkswaterstaat de aanleg van de Zandmotor gegund aan de Nederlandse aannemerscombinatie Van Oord – Boskalis. Het betreft een Engineering & Construct contract. Dit betekent dat de verdere uitwerking van het ontwerp en de realisatie in handen van de aannemerscombinatie ligt. De projectgroep surfbelangen heeft met de provincie en Rijkswaterstaat afgesproken dat we nu gaan overleggen met de aannemer en Rijkswaterstaat hoe we de zandmotor zo kunnen gaan aanleggen dat dit optimaal is voor goede golven! Als dit loopt zoals wij hopen dan wordt het mogelijk de eerste surfspot in Europa die uit ”het niets” wordt gecreeerd en de eerste potentiele point-break van Nederland. Begin 2011 start de aanleg, dit neemt ruim een jaar in beslag. In het voorjaar van 2012 is de aanleg van de Zandmotor gereed. In de tussentijd zal een deel van het gebied rond de zandmotor niet toegankelijk zijn.

Daarnaast is de projectgroep in overleg met de beheerders van de zandmotor zoals Zuid-Hollands Landschap en de gemeentes om ervoor te zorgen dat surfen ook de beheersplannen en beleidsplannen worden vastgelegd. In overleg met andere gebruikers zoals kitesurfers, de reddingsbrigade en andere partijen om surfen op de zandmotor ook zo veilig en goed mogelijk te maken zonder dat de veiligheid en natuur in het geding komen.

Voor meer informatie of vragen;

Martijn van Schaik – Voorzitter Projectgroep Surfbelangen
martijn@surfriderfoundation.nl

Dit bericht is ook te lezen op http://www.surfriderfoundation.nl/files/ZandmotorUpdate.pdf

 van