19-05-2017 - Mountainbiken, Nieuws, Magazines

Up/Down #2 2017

Het zal je niet ontgaan zijn dat we steeds vaker naar de digitale wereld verwijzen vanuit Up/Down. Echter blijft het een lastig punt, ofwel je hebt een lang webadres dat je moet overtikken, of een QR-code gebruiken waarvoor niemand een scanner heeft. Na flink wat hoofdbrekers hebben we een simpele oplossing bedacht: vanaf nu heeft elk issue een logisch webadres waar je alle links van het hele magazine kan vinden. Maar het kan nog makkelijker. Opgeven doe je hier. Dan ontvang je nog meer gave content rechtstreeks in je mailbox.


IDEAAL HUWELIJK?

 

In de nieuwe Up/Down kon je lezen dat wij een fles Glenfiddich mogen weggeven. Zie jij jezelf straks al zitten na een dagje biken met een lekker glas Glenfiddich IPA? Klik hier om kans te maken.


Column Lee McCormack – Je reptiel heeft maar twee doelen: niet doodgaan en baby’s maken

Dit artikel is voor jullie, Nederlandse boscrossers. Als je elke gram op je bike afweegt, je benen scheert voor die extra aerodynamica en als je KOM’s pakt puur vanwege het feit dat je hard kunt trappen, dan heb ik het tegen jou.

Tekst & foto’s: Lee Mccormack

Er is een andere manier om mountainbiken te ervaren. Het lijkt minder op het toeren over onverharde paden en meer op een echte atletische sport. Zoals BMX’en, alpineskiën of motorcrossen. Met deze nieuwe manier laat je je ervaring en fitheid op een andere manier gelden, een manier die uiteindelijk een stuk meer voldoening biedt dan je wattage in de gaten houden en tegelijkertijd niet proberen te crashen.

Mountainbiken gaat niet langer enkel om zoveel mogelijk kilometers vreten over bospaden, maar om ‘flow’: het soort dat de tijd stopt en het beste uit jezelf haalt. De Nederlandse trails zijn de afgelopen jaren namelijk flink veranderd. De trails hebben nu kombochten. Ze hebben pumpsecties. Ze hebben drops. Ze hebben sprongen! Deze aspecten zullen de raceminded mountainbikers eerder als last zien, terwijl dit juist de leukste secties van het parcours kunnen zijn. Het enige wat je nodig hebt is een andere mindset en wat nieuwe skills.

In de komende issues hebben we het over newschool mountainbiken. We beginnen met het meest fundamentele, de relatie die je hebt met je bike. En daarmee bedoel ik niet het layup patroon van je carbon wielen. Ik heb het over hoe je jezelf positioneert op je bike, hoe je jezelf in evenwicht houdt op de pedalen. Dit – en niet je bandenmaat – is de belangrijkste graadmeter van hoe goed je rijdt, hoeveel lol je hebt en of je je staande weet te houden in deze nieuwe mountainbikewereld of dat je opgeeft en langzaam verandert in het enige nog minder leuke dan een offroad-racefietser: een racefietser die enkel op de weg fietst.

Attack Position

Nadat je duizenden perfecte deadlifts hebt uitgevoerd zou je lichaam comfortabel moeten voelen in een diepe buiging, die er als volgt uitziet: – al je gewicht op je voeten; – kont naar achteren; – schouders naar voren; – torso horizontaal; hoofd omhoog en ogen gericht op de prijs! Deze positie, meestal de ‘attack position’ genoemd, geeft je zowel de kracht in je heupen als de armlengte om alle trails veilig en stijlvol te rijden. Het ziet er ook gewoon vet uit.


Julische Alpen

Begin oktober reizen Kay en ik ongeveer 1200 kilometer af naar een jonge republiek begrensd door Oostenrijk in het noorden, Italië en de Adriatische Zee in het westen, Kroatië in het zuiden en oosten en Hongarije in het noordoosten. En met zelfs nog een klein stukje kust… een parel genaamd Slovenië.

Wil je meer weten over het routenetwerk in Slovenië, check dan de website.


Les 1: Basishouding

Les 2: Bochten


Keuzes, Keuzes…

In het magazine kun je lezen over onze jaarlijkse trailbiketest. Doordat we dit jaar niet alles op de banden konden schuiven, werd er gezocht naar iets anders om tegenaan te schoppen. De voorderailleur moest het zodoende ontgelden, geen van onze testers had hierover iets lovends te zeggen. ‘Het levert een ratelende ketting op. De shifter zit in de weg van dropperhendel. Het is maar een drukke boel op het stuur. Ketting loopt eraf. 2×11 heb je niet nodig…

’Maar, voordat je na het lezen van de trailbiketest met je tools naar de schuur rent om je voorderailleur eraf te slopen, kijk eens op de website van Shimano om te bepalen wat voor soort rijder je bent en welke schakelsysteem het beste bij jou past.

Nico Lau


Bad Kleinkirchheim

Bij Oostenrijk denken we aan de Alpen en bij de naam Alpen denken we aan grote, hoge pieken van boven de drieduizend meter. Maar dit geldt puur voor het westen van het land, in het oosten worden de Alpen geleidelijk minder hoog en dat zorgt voor een totaal ander beeld. Hooggebergte maakt plaats voor een meer heuvelachtig landschap, waar ook meer dan prima te biken valt. Wij brachten een bezoek aan Bad Kleinkirchheim om je mee te nemen op onze favoriete bucket trail aldaar.

[ hana-code-insert ] 'Bucket Trail Bad Kirchheim' is not found

Wil je zelf de Bucket Trail rijden? Download het gpx bestand hier.


Jaybird X-3 winnen?

Jaybird is in november vorig jaar op de Nederlandse markt verschenen met zijn wireless koptelefoons gericht op gebruikt tijdens het sporten. Dus: moet tegen zweet kunnen, goed blijven zitten, prettig geluid geven, draadloos zijn, niet storen en genoeg batterij hebben voor een triathlon.

Wij kregen de kans om de nieuwste X3 te proberen tijdens een tourtje rondom het Limburgse Drielandenpunt, met genoeg klimmetjes om het zweet tevoorschijn te toveren en voldoende afdalingen om te testen of ze zouden blijven zitten tijdens het gestuiter.

Bij het in ontvangst nemen van de set valt direct op hoeveel accessoires meegeleverd worden, diverse maten dopjes, extra in-ear vleugels, etui, etc. Dit is ook nodig, door de koptelefoon aan te passen aan jouw oren weet je zeker dat alles goed blijft zitten. Je kunt de X3 op verschillende manieren dragen, over en onder je oren, met of zonder ‘vleugels’. Wij reden de hele dag over-ear, zonder vleugels en wat bleek: de oortjes zijn geen seconde van hun plaats geweken. Door wat tijd te nemen voor jouw juiste fit laat je ook het geluid erg goed klinken.

Voor eenieder die nog met draadjes luistert: once you go wireless you never go back. Sterker nog, je vraagt je af hoe je ooit met draadjes hebt kunnen luisteren. De verbinding is inderdaad goed, met de telefoon in de rugtas hebben we geen fractie storing meegemaakt.

Bij thuiskomst wachtte ons eigenlijk nog het tofste van de set: de MySound-app. Met deze app kun je de geluidsinstellingen naar wens afstellen en kun je met een intuïtieve equalizer zelf je favoriete geluid creëren.

Ideaal setje om tijdens die eenzame trainingsrondjes een luisterboek of je lekkerste tracks te beluisteren. Niet te hard zetten uiteraard, voor je het weet hoor je die aanstormende Strava-racer achter je niet schreeuwen… € 129,65 www.jaybirdsport.com

Wil je de X-3 zelf testen en daarna houden?

Laat in de comments weten om welke reden jij de X-3 zou moeten winnen of stuur een email naar info@soulonline.nl.

 van