26-03-2024 - Mountainbiken, Nieuws, Leesvoer

Top 6 mountainbike routes voor je skills

Technische trail-features, sprongen en afdalingen.

Mountainbiken in Nederland heeft de afgelopen tien jaar een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Waar mountainbikers voorheen vooral boswielrenners waren die de racefiets niet vies wilden maken in de winter, heeft het trail-segment een steeds grotere schare fans. Dat heeft zijn weerslag op veel routes, want inmiddels vind je – naar voorbeeld van de Utrechtse Heuvelrug – op veel plekken routes die uitsluitend bestaan uit prachtige singletracks. Enkele daarvan vormen zelfs een behoorlijk goede voorbereiding op een buitenlands mountainbike-avontuur doordat ze mooie sprongen, technische afdalingen en technische routes bevatten. Lees waar je ze zoal kunt vinden!

Rode Lussen Veluwezoom

Vorig issue zag je deze route voorbijkomen als zijnde geschikt voor zowel gravelaars als mountainbikers. Nu staat hij in het lijstje van beste ‘buitenlandervaringen’. Dat komt doordat het gros van de kilometers van de route Veluwezoom perfect met de gravelbike te doen is, maar de rode lusjes zouden niet misstaan in een buitenlands bikepark! Ook niet qua naamgeving trouwens, want namen als Fortune Cookie-, Shooting Mountain- en Granny-trail zouden niet misstaan in Canada.

Op de Fortune Cookie-trail vind je grote kombochten die worden afgewisseld met lekkere rollers, waardoor je hier een echt flowtrail-gevoel hebt. Shooting Mountain wisselt lekker flowende stukken singeltrack af met technische trail-features en een paar goed lopende dubbels. De drops en steile wortelafdalingen, afgewisseld met scherpe bochten, zorgen ervoor dat deze trail echt alleen geschikt is voor de gevorderde mountainbiker.

Tot slot is er de Granny-trail, die niet geschikt is voor de doelgroep die de naam doet vermoeden. Lekkere kombochten en jumps wisselen elkaar hier af, en je moet door de hoge snelheid scherp blijven om alles lekker te kunnen rijden. Een echte aanrader dus, zeker omdat alles verbonden wordt door minder technische trails als Major Flower- en de Plaggentrail: heerlijke flowy singletracks door een prachtige omgeving!

Zoetermeer

In Leasure City, onder de rook van Den Haag, vind je de mountainbikeroute van Zoetermeer. Enkele jaren geleden was dit nog een dertien in een dozijn vuilnisbelt-route, maar inmiddels is dit en serieus technisch parcours. De route van Zoetermeer ligt op een aantal heuvels rond Snowworld, waarbij elke heuvel een eigen karakter heeft. De leukste stukken van de route vind je op ‘de kleine berg’ en op de berg van Bikepark Zoetermeer, maar ook op de andere heuvels vind je rockgardens, sprongen en technische uitdagingen.

Een aantal features zijn echt het vermelden waard: op de kleine berg ligt in een snelle afdaling een trap die je volledig kunt springen, waarna je onderin de afdaling met een houten kombocht weer rechtsomkeer maakt. Op het hoogste punt ligt een soort step-up die je op een north shore laat landen waar je vervolgens weer afspringt. In de langere afdalingen van de kleine berg vind je grotere sprongen en kombochten, waarbij een fully geen overbodige luxe is.

In het bikepark wordt de laatste tijd eveneens veel bijgebouwd. Zo liggen er nu twee grote drops van meer dan een meter hoog, een grote houten sharkfin waar je als een echte downhiller lekker uit kunt springen en een north shore met daarin twee rollers die je eventueel ook kunt gappen. Kortom, een perfect rondje om je enduro-skills te oefenen, vlakbij de mooie stad achter de duinen

Mook

Misschien een beetje valsspelen, maar de route van Mook loopt een klein stukje door Bikepark Mook. Dat geeft de mogelijkheid om van je XC-rondje een serieuze bikepark-ervaring te maken. Bikepark Mook dankt zijn bestaan aan de ontwikkelingen van de andere mountainbike routes in het gebied, want hoewel het idee voor dit bikepark al in 2010 bestond werd pas in 2016 gestart met de realisatie ervan. Afgelopen jaar is een grondige revisie uitgevoerd en nu is het bikepark weer helemaal tiptop. De eenvoudigste lijn van het bikepark maakt deel uit van de blauwe mountainbikeroute Mook en bevat rollers, een soort pumptrack en kleine tafelsprongen die voor iedereen haalbaar of rolbaar zijn.

Daarnaast vind je nog een aantal andere lijnen met meer airtime, drops en grote kombochten. De moeilijkste lijn heeft een aantal grote gap-jumps, een whaletail en meerdere drops en rockgardens. Met uitzondering van de makkelijkste trail verlangen alle lijnen de nodige skills en is een fiets met flink wat veerweg voor en achter aan te bevelen. Het bikepark en de route van Mook zijn perfect te combineren met de andere routes van Rijk van Nijmegen, waar je nog veel meer flinke afdalingen tegenkomt. Ga je hier op pad, laat dan de Trauma-trail zeker niet links liggen, want ook hier waan je je in een buitenlands bikepark!

Spaarnwoude

Net als Mook beschikt ook Spaarnwoude over zowel een mountainbikeroute als een bikepark, die makkelijk met elkaar zijn te combineren. De mountainbikeroute is bovendien recent gerenoveerd en is voorzien van granulaat, wat hem het jaar rond beter te rijden maakt dan voorheen. In slechts zeven kilometer overwin je 370 hoogtemeters, dus er wordt flink wat geklommen en gedaald in deze route. De afdalingen flowen nu lekker doordat ze gekanteld liggen, en je vindt in de route meerdere bruggetjes en sprongetjes. Na een flinke XC-training kan je vervolgens het bikepark in, waar je met je downhill-skills aan de bak kan. Hierover kon je al het nodige lezen in Up/Down #4 2023, waar we een artikel wijdden aan de mannen achter Bikepark Spaarnwoude.

In Spaarnwoude vind je vijf lijnen die variëren in moeilijkheidsgraad, maar die allemaal behoorlijk wat ervaring vereisen. De Banana-trail is een technische trail met rockgardens, stepdowns en korte bochten, en dankt zijn naam aan het feit dat hij zeer glad is in natte omstandigheden. Is dit te veel van het goede en wil je werken aan je sprongtechniek, dan kan je terecht op de tafellijn die meerdere grote maar toegankelijke jumps bevat. Een variatie hierop vind je in de downhill-lijn, die ook nog een roadgap, een rockgarden en wat gaps bevat. Ben je dit niveau ontgroeid, dan kan je je storten op de zwarte lijn. Hier kan je je van een skilift af laten storten, de acht meter gap van de Big Braap overwinnen en afsluiten met de Big Sender, een grote bonerlog waarmee je flink wat airmiles kan verdienen…

Vam-Berg

Ook het noorden van Nederland kent meerdere uitdagende routes en bikeparken. Zo vind je in Groningen Bikepark Groningen en in Marum Bikepark Dijkzand. In Wijster vind je op het dak van Drenthe, beter bekend als de VAM-Berg, de meest uitdagende route van Noord-Nederland. Deze ‘berg’ is tot stand gekomen dankzij de Vuil Afvoer Maatschappij en is dus feitelijk een gigantische vuilnisbelt. Onder wielrenners is hij bekend vanwege de Col du VAM en het EK Wielrennen van 2023.

Mountainbikers zijn eveneens welkom op de routes die zich op en rond de berg bevinden. Uitdagend is het rijden hier zeker en het is dus geen wonder dat hier jaarlijks één van de wedstrijden van de 3-Nations Cup wordt gereden. Op de berg liggen drie endurolijnen die voorzien zijn van flinke rockgardens. Op de rest van de route vind je een ‘drijvende trail’, deze is niet moeilijk, wel grappig. Daarnaast zijn op de route meerdere lekkere sprongetjes te vinden.

Een rondje over de VAM-berg is ruim negen kilometer lang en bevat krap 300 hoogtemeters. Zowel qua klimmen als qua dalen een echte buitenland-ervaring dus. Wil je serieus veel kilometers maken, dan kan je deze route ook nog koppelen met die van Dwingeloo. Deze ligt acht kilometer verderop en is 23 kilometer lang. Combineer je alles, dan kom je dus op een rondje van dik vijftig kilometer en flink wat hoogtemeters.

Netersel

Nog een dak, maar dan in Brabant. Op het dak van Netersel vind je misschien wel de meest technische mountainbikeroute van Nederland. Doordat de route van vier kilometer op een zeer beperkt oppervlak ligt is het geen snel rondje en vind je hier weinig flow. Een dikke endurobak is hier minder op zijn plaats, maar een trailbike met 130 millimeter veerweg of een serieuze XC-fully is hier helemaal op z’n plek. Daarmee is het een parcours dat zich zelfs leent voor serieuze XC-liefhebbers die zich willen voorbereiden op buitenlandse wedstrijden. De route bestaat voornamelijk uit singletracks, met veel korte bochten en extreem steile passages omhoog en omlaag. De route bevat daarnaast meerdere rockgardens, north shores, drops, worteltrails en haar- speldbochten – waarbij geen chickenrun is aangelegd. Weet dus waar je aan begint als je hier naartoe afreist!

De nieuwste aanvullingen op de route zijn Neerlands enige rockslab – een kunstmatige rots-trail – en de Trek North Shore, die je een halve meter boven de grond tussen de bomen door laat flowen. Grappig detail: elk stuk van de route heeft zijn eigen naam, dus in die zin heeft het wel wat weg van een buitenlandse trailcen- ter. De route is makkelijk te combineren met die van Bladel, evenals met andere routes in de omgeving.

Genoemde routes vormen een greep uit de mogelijkheden die je hebt als je je trail- skills in Nederland wilt verbeteren. Net over de grens vind je natuurlijk ook de nodige uit- dagingen, die afhankelijk van je woonplaats soms dichterbij zijn dan de Nederlandse routes. Vanuit Brabant ligt het natuurlijk meer voor de hand om naar Beringen of de Ardennen te rijden dan naar de VAM-berg en vanuit het oosten zul je eerder naar Duitsland afreizen dan naar Spaarnwoude. Wat je keuze ook is: in Nederland en kort daarbuiten hoef je je als trail-mountain- biker anno 2024 niet meer te vervelen!

Tekst: Daan Zeven

Beeld: Gijs Ferkranus, Sjoerd Huis In ‘T Veld


Dit artikel “TRAININGS – TRAILS” komt uit UP DOWN #1 van 2024. Kijk voor meer artikelen of voor meer wielren en mountainbike nieuws en reviews, leesvoer en de andere magazines op UP DOWN. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van UP DOWN en volg ons op Facebook en Instagram.

 van