09-07-2019 - Windsurfen, Nieuws

3e ALS autotour door Schouwen – Duivenland

Zeil en Surfcentrum Brouwersdam zorgt voor veel lachende gezichten op het water maar zet zich ook in voor mensen met minder geluk.

Wat is ALS :

Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) is één van de meest ernstige en invaliderende aandoeningen van het zenuwstelsel. Nederland telt op dit moment ongeveer 1500 patiënten. Gemiddeld overlijden er elk jaar 500 patiënten en komen er 500 bij. Na de eerste symptomen is de gemiddelde levensverwachting 3 tot 5 jaar.

Bij Rob Monster werd in februari 2016 de diagnose ALS vastgesteld, na maandenlange onderzoeken, de klachten waren er al langer. Rowdy Monster uit Hellevoetsluis, zoon van Rob en Yvonne, vader en zoon beiden gek op mooie snelle auto’s. Rowdy kreeg de mogelijkheid om regelmatig afspraken te maken met Autodealers en bekenden om een auto op te halen en ritjes te maken met zijn vader. Ze genoten hier ontzettend van. Er zijn heel wat auto’s de straat ingereden die veel bekijks hadden.

Mede hierdoor is in 2017 het idee ontstaan om voor patienten die de diagnose ALS/PLS/PSMA hebben gekregen iets bijzonders en spectaculairs te organiseren, maar dan wel om als een belevenis te ervaren die je met gezinsleden kunt delen.

Op verschillende manieren leveren ALS patienten hun bijdrage om ALS van de kaart te krijgen :

– door je leven als ALS patient in beeld te laten brengen
– door je in te zetten en geld binnen te halen wat nodig is voor onderzoeken, door middel van allerlei mogelijke acties
– door een challenge te starten, denkend aan de Ice-bucket challenge of Cinnamon- challenge
– door als ALS patient mee te werken aan onderzoeken in bv het UMC, het ALS centrum van Nederland, ook Rob heeft daar heel wat dagen doorgebracht, voor een patient ontzettend zwaar, maar zoals Rob zei, dit is het minste wat ik nog kan doen om hieraan mee te werken en deze informatie in kaart te laten brengen, Door het UMC wordt en is dit ontzettend gewaardeerd.

Alle bijdrages zijn even belangrijk en noodzakelijk.

ALS auto tour

Door de stichting ALS worden bijzondere evenementen gehouden, zoals de jaarlijkse rit op de Mont-Ventoux, de Amsterdam City-Swim, daarnaast worden er ook heel veel andere acties georganiseerd door mensen die in hun omgeving iemand hebben met deze ziekte of zich willen inzetten om geld binnen te halen voor de onderzoeken die heel veel geld kosten.

Tot groot verdriet van ons is Rob 12 april 2018 overleden, zijn strijd was gestreden. Met veel kracht, strijdlust en positiviteit heeft Rob zijn ziekte gedragen.

Toch hebben Rowdy en ik besloten om de ALS auto – tour door te laten gaan, omdat het juist zulke mooie herinneringen zijn, waar wij op terug kunnen kijken en dit ook andere gezinnen zo gunnen. Voor patienten en gezinsleden is dit alles geheel kosteloos. De autodealers, chauffeurs, restaurants, iedereen die hieraan mee heeft gewerkt sponsoren deze gehele dag, wat een prachtig gebaar is dat. Bedankt!!

Zaterdag was het dan de 3e editie, een zonnige dag, na ontvangst van de patienten en gezinsleden een openingswoord van Rowdy, wat mooie woorden van Yvonne en 1 minuut stilte ter nagedachtenis aan de overleden ALS patienten en dierbaren die zijn overleden.

We zijn gestart bij Restaurant de Meidoorn in Rockanje, 20 prachtige auto’s, patienten met gezinsleden, een totaal gezelschap van ongeveer 50 mensen die eerst uitgebreid de auto’s hebben staan bewonderen, waarna we in kolonne de rit zijn gestart. Om alles vast te leggen hebben we ook de fotografe Sharon, en Niek van de Zande van Vlotrmedia die een mooie film zal maken van de gehele dag.

Een mooie rit, met tussendoor uiteraard een beetje gas meer, wat het even wat spectaculairder maakt, de 1e stop bij Strandclub Zee aan de Brouwersdam voor een lekker kopje koffie met een zeeuwse bolus, volledig gesponseerd door Lex.

Ook hier weer even fotomomentjes en het bewonderen van de auto’s.

Na een uurtje starten we de route weer om via mooie wegen richting Zeil- & Surfcentrum de Brouwersdam te rijden, wat overigens de lievelingsplek van Rob was, en zeker ook van Rowdy en Yvonne. Daar aangekomen staan Rick, Uwe en Pieternel klaar om ons een warm en hartelijk ontvangst te geven en ook weer wat plaatjes te schieten, binnen gekomen staat er een heerlijke uitgebreide lunch klaar voor iedereen, Luc Waalboer zorgt voor de muzikale omlijsing, wat veel sfeer brengt, wat een gezelligheid, ontspanning en blije lachende gezichten. Met een lekker vol gevoel gaan we verder met onze rit, richting De Jongens in Rockanje, op het Dorsplein worden alle auto’s neergezet, daar ook weer genoeg mensen om de auto’s te bewonderen. Bij de Jongens krijgt iedereen een heerlijk verkoelend ijsje aangeboden en wordt er nog gezellig nagepraat over de byzondere ervaring en geweldige dag.

Een bedankwoord van Rowdy, waarna we onze rit weer moeten vervolgen naar de Meidoorn, om deze dag mooi te kunnen afsluiten. Een rit van 100 km die we met elkaar hebben beleefd, een herinnering om te koesteren. Wij hebben besloten om de ALS auto – tour als jaarlijks terugkerend evenement te laten komen, en misschien steeds groter en uitgebreider, laten we er een begrip van gaan maken.

Ik denk dat ik namens iedereen mag zeggen, ROWDY bedankt!!!!!!

Dit was weer een dag met een gouden randje.

Woord // Yvonne Monster

ALS auto tour Facebook

 

 van