05-10-2021 - Nieuws, Wielrenblad, Tips & Tricks

5 tips om je wielrenfiets te beveiligen tegen diefstal.

Wielrennen is niet de goedkoopste sport. Hoewel je het materiaal vaak ook tweedehands kunt aanschaffen, zit er, zeker aan je wielrenfiets, altijd een prijskaartje. Bovendien is je tweewieler helemaal op jouw lichaam afgestemd en als het goed is, vormen jullie een gestroomlijnd duo. Het laatste wat je dus wil, is dat je fiets gestolen wordt. Gelukkig is er veel dat je kunt doen om dat te voorkomen. Wij geven je hier een aantal handige tips voor het wielrenfiets beveiligen tegen diefstal.

Tip 1: Zoek altijd een geschikte parkeerplek

Waar je jouw racefiets ook wil parkeren, zoek een geschikte plek! Het beste is uiteraard een overdekte, bewaakte stalling en thuis zet je hem het liefst in de schuur die je afsluit. Soms is het echter niet mogelijk om een bewaakte of gesloten stalling te vinden. Een dief valt uiteraard liever niet op tijdens de uitvoering van zijn ‘werk’. Kies dus voor een plaats waar je tweewieler goed zichtbaar is en die verlicht is in het donker.

Tip 2: Gebruik goede sloten

De fietssloten die je gebruikt zijn erg belangrijk. Gebruik er twee en kies voor sloten met minstens een ART-2 keurmerk. Deze zijn namelijk ook door je verzekering goedgekeurd en daarmee weet je dus dat het degelijke sloten zijn die niet zomaar even opengebroken kunnen worden. Door twee verschillende sloten te gebruiken, bijvoorbeeld een kettingslot en een ringslot, is het nog veel moeilijker om je fiets los te krijgen. Een eventuele dief zal eerder ontmoedigd raken en jouw tweewieler liever voorbij lopen.

Tip 3: Gebruik je sloten op de juiste manier

Daarbij is het van belang dat je die sloten op de juiste manier gebruikt. Doe een ketting- of beugelslot altijd om een vast object. Anders kan een eventuele dief je fiets simpelweg optillen en inladen, om op een andere locatie op zijn (of haar) gemak de sloten onklaar te maken. Laat je slot ook nooit op de grond liggen of hangen. De grond kan namelijk worden gebruikt als weerstand voor een betonschaar. Wanneer iemand zo’n tang bij zich heeft, kan hij dan vrij gemakkelijk het slot doorknippen.

Tip 4: Gebruik een alarm

Zeker wanneer je een duur model wielrennersfiets hebt, is het slim om een alarm te installeren. Laat ook blijken dat je dat gedaan hebt middels een sticker of iets dergelijks. Zoals we al eerder zeiden, wil een dief natuurlijk niet opvallen. De indringende herrie van een alarm zorgt dat hij juist extra opvalt. Mocht hij al begonnen zijn aan het onklaar maken van je slot, dan zal hij dat gauw laten en er snel vandoor gaan.

Tip 5: Laat je sleutel niet slingeren

Deze laatste tip is iets waar niet iedereen aan denkt, maar het ligt toch eigenlijk wel voor de hand. Als iemand jouw mooie, dure fiets op het oog heeft, zal hij extra goed opletten voor een moment om je sleutels af te pakken. Dan hoeven er helemaal geen sloten worden doorgeknipt en valt het al helemaal niet op als hij de fiets meeneemt: hij heeft immers de sleutels. Leg je sleutels daarom altijd op een veilige plek. Leg je sleutels thuis ook op een veilige plek. Een sleutelkluis is dan een ideale oplossing.

Tekst & Beeld: fietsenopfietsen.nl

 van