04-08-2016 - Nieuws, Wielrenblad

Amateur troeft wielerprofs af tijdens criterium

Een wielercriterium in het Duitse Neuss verliep afgelopen week niet helemaal volgens plan. Een amateurwielrenner van 18 ging er met de overwinning vandoor. En zo hoort het niet bij een criterium, zoals we terug kunnen lezen op de website van de NOS. 

Aan een criterium doen namelijk vaak grote wielrenners mee en daar wordt door de organisatie flink voor betaald: tienduizenden euro’s soms. Het is dan ook een ongeschreven regel dat degene met de grootste naam of hoogste gunfactor het criterium op zijn naam schrijft.

De wielerwebsite Cycling Tips sprak met twee deelnemers van de wedstrijd. Zij vertellen dat het peloton een half uur van tevoren werd gebrieft. De organisatie vertelde hoe de race zou verlopen: de profrenners Fränk Schleck, Emanuel Buchmann en Nikias Arndt zouden er kort voor de finish vandoor gaan. Laatstgenoemde zou dan uiteindelijk als winnaar over de streep komen.

Maar niet dus. De amateurrenner Dominik Bauer reed vlak voor de finish weg bij de profrenners, die uiteindelijk het nakijken hadden. Met een gebalde vuist vierde hij zijn overwinning. Dit was volgens de plaatselijke omroeper “de grootste sensatie ooit in Neuss”.

https://www.youtube.com/watch?v=c14e7xsDXCo

Er kunnen twee dingen gebeurd zijn, denken de uit de school klappende renners: Bauer heeft de briefing gemist of hij werd zo overmand door enthousiasme dat hij ondanks de instructies alles op alles zette om de overwinning binnen te slepen.

Bij de organisatie van het criterium de Gouden Pijl in Emmen kunnen ze wel lachen om het incident met Bauer. “Maar ik zou er zelf niet blij mee zijn”, zegt Roelie Lubbers. Zij is voorzitter van de organisatie van het criterium, dat aankomende dinsdag plaatsvindt.

“Bij ons staan elk jaar prachtige namen in de top drie. Zo hoort het ook. Het is het cv van de Gouden Pijl. We zijn een groot criterium en betalen soms tienduizenden euro’s voor een renner. Als je dan een dure jongen contracteert en die komt niet in het winnaarslijstje voor, dan is dat zonde.” Lees verder via de website van de NOS.

Bron

 van