08-02-2017 - Surfen, Nieuws

Bas Dirks bereikt ISA WASC kwartfinale

Begin december vertrok Bas Dirks als onze Nederlandse vertegenwoordiging van de HSA naar het 2016 Stance ISA World Adaptive Surfing Championship (WASC) in La Jolla, California. Bas, geboren zonder rechtervoet en -kuit, deed als enige Nederlander mee aan deze wedstrijd voor golfsurfers met een lichamelijke beperking. Hoewel de weg ernaartoe nogal bumpy was, behaalde hij tóch de kwartfinales. Super stoked kwam ie terug naar Den Haag, waar hij sprak over zijn toffe trip en plannen voor de toekomst.

Tekst: Anouk Stofmeel

Meedoen aan de ISA WASC was tot het laatste moment onzeker. ‘Ik worstelde met het herstel van mijn enkel. Die had ik een aantal jaar geleden gebroken en daarna nog eens verdraaid. Pas tegen het eind van de zomer kon ik weer het water in. Meteen doorknallen om in de internationale wedstrijdscene mee te draaien, was pittig.’ Niet alleen Bas’ fitheid was een uitdaging, ook financieel was de trip lastig rond te breien. Gelukkig sprong de HSA bij en heeft Bas daarbuiten ook zijn uiterste best gedaan om de reis zo goed en goedkoop mogelijk te regelen.

‘De trip was verre van luxe, maar dat maakte me niks uit’ vertelde Bas. ‘Ik ging couchsurfen, nam een kleine selectie boards mee en sliep zelfs een paar nachten bij andere deelnemers in de auto. Ik was duidelijk niet de enige op een krap budget.’ ‘Meedoen vond ik geweldig, alleen al omdat ik voor het eerst in lange tijd weer zonder pijn op mijn plank stond.’ De surfcondities vielen wel een beetje tegen. De golven waren lafjes en klein. ‘Begrijp me niet verkeerd, met die condities waren we op Scheef dik tevreden geweest, maar op zo’n plek hoop je toch op lekkere groundswell. De golven waren zó fluffy dat ik niet op mijn eigen plank kon surfen. Het was ook lastig om de golven goed te lezen, de schouder te vinden en er een mooie rit uit te slepen. En daar komt dan nog de tijds- en wedstrijddruk bij.’ Bas eindigde ondanks de korte voorbereidingstijd en de matige condities toch in de kwartfinales.

Bas dirks ISA WASC copy

De sfeer tijdens de 3 wedstrijddagen was ontspannen en positief. ‘Tof om te zien dat zowel surfers met aangeboren handicap, als surfers die door een sharkbite of landmijn gehandicapt raakten, meededen. Blinde en slechtziende surfers paddelen uit met een assistent, die op cruciale momenten heel hard iets roept van ‘paddle harder!’ of ‘take-off!’. Bizar hoe ze op gevoel en enkel die instructies, de golf pakken.’

Dat slechtzienden samen met compleet blinden in 1 categorie uitkomen is misschien niet helemaal fair te noemen. Ook een onder-de-knie amputatie is niet hetzelfde als een missende onderarm. ‘Die verschillen binnen de categorie zijn eigenlijk te groot, maar je ontkomt er niet aan. Hetzelfde zul je waarschijnlijk terug gaan zien in de Paralympics omdat er een maximumaantal medailles te verdelen is.’ De uiteindelijke winnaar in Bas’ categorie, is Antony Smyth uit Zuid-Afrika. Een pro-surfer met deels verlamde arm. De functionaliteit van die arm raakte hij op zijn 5e kwijt door een ongeluk. ‘Antony kan insane goed surfen! Maar met die beperking aan zijn arm ondervindt hij ook minder hinder.’

Bas Dirks-ISA World Adaptive Surfing Championship

Toekomst

Bas’ hardnekkige enkelblessure zit niet alleen sportief in de weg. ‘Een deel van het kraakbeen in mijn enkel is beschadigd, en of dat ooit nog herstelt is onzeker. De arts zei dat ik er hoogstwaarschijnlijk altijd last van zal houden.’ Niet alleen lastig voor de sporter in Bas, maar ook ingewikkeld bij het verdienen van zijn boterham.

‘Vroeger had ik allerlei fysieke baantjes, van snowboard- en outdoor-instructeur, tot surf leraar of werken in een surf&skatezaak. Super vond ik dat. Ik heb mijn school niet afgemaakt, en dacht mijn hele leven snowboard- en surfles te blijven geven. Als ik te oud zou worden zou ik wel weer verder zien. Dat lukt nu niet. Zelfs staand werk in een winkel is eigenlijk te zwaar.’ ‘Nu het de laatste maanden beter gaat, wil ik komend voorjaar proberen om weer wat surfles te geven op het Scheveningse strand.’ Mocht je van deze internationale sportheld les willen hebben, hou dan zijn Instagram @basdirks in de gaten, zodat je weet waar hij les zal geven.

Naast de liefde voor sport heeft Bas een andere drive gevonden. Hij wil zijn sportieve kennis en kunde op een duurzame manier in te zetten. ‘Ik ben een boek aan het schrijven en een website aan het bouwen, beiden in het teken van duurzaamheid. Mocht ik me kwalificeren voor de Paralympics in 2020, dan wil ik meer duurzame sponsors aan boord halen. Duurzaamheid en surfen gaan goed samen. Ik wil alle surfers meegeven dat het dubbel genieten is als je goed bent voor de natuur, ook wanneer je niet in het water ligt!’

Bas dirks ISA WASC 2

De Stance ISA World Adaptive Surfing Competition (ISA – WASC)

Bijna iedere maand worden in de USA wel ergens langs de kust Adaptive Surfing kampioenschappen gehouden. De wereldwijde variant werd in 2016 voor de 2e keer gehouden. De wereldkampioenschappen trokken zo’n 80 deelnemers uit 25 landen. Bas kwam uit in de ‘AS-1 Stand/Kneel’ categorie. Dit is de categorie voor sporters met een missend onderbeen, of arm. Per land mochten er in die categorie 2 sporters deelnemen.

Brazilië was als land overall winnaar, en pakte goud. Met winst in 2 van de 6 categorieën lieten ze de andere landen ver achter zich. Team Zuid-Afrika was ruim vertegenwoordigd in Bas’ categorie. In die finale kwamen JP Veaudry & winnaar Antony Smyth uit. De andere finalespots in de AS-1 categorie waren voor Mike Coots uit Hawaii en Kenjiro Ito uit Japan. Bas zelf kwam tot de kwartfinales, en strandde met 4.57 punten in de heat met finalist JP Veaudry (ZA), Benoit Moreau (FR) en Nate Smids (CA).

Check de beelden van de WASC dag 2 hieronder.

 van