16-06-2020 - Mountainbiken, Leesvoer

Beter remmen tijdens het mountainbiken

We hebben als mountainbikers volop keuze uit accessoires waarmee je regelmatig contact hebt op je fiets zoals sturen, zadels, handvatten en pedalen. Echter is dat met remmen amper mogelijk. Behalve de instellingen, zoals bijvoorbeeld reikwijdte en aangrijpingspunten, valt er qua ergonomie niets aan te passen. Wat eigenlijk best gek is, aangezien elke mountainbiker anders is en dus ook andere wensen stelt aan bovengenoemde zaken. Magura denkt hier ook zo over en biedt juist keuze in verschillende remgrepen, zodat je je remmen zodanig kunt tunen dat deze optimaal bij jouw handen passen, wat er weer voor zorgt dat je beter kan remmen. 

Zo was daar een aantal jaar terug de HC-1 hendel die eenvoudig te monteren was op de MT6-, MT7- en MT Trail-remmen van Magura. Deze HC-1, welke twaalf millimeter korter is dan de reguliere grepen, zorgt ervoor dat je met een vinger genoeg druk kan uitoefenen om de snelheid van je mountainbike te reguleren. Dit zorgt weer voor betere remprestaties Deze greep is ontwikkeld samen met traillegende Danny MacAskill.  

In 2017 werd de HC-3 hendel geïntroduceerd, eerst als standaard greep op Danny MacAskills signature MT7-remmen en later ook als losse greep om een bestaande MT6 of MT8 of MT Trail Carbon-set om te bouwen. Gelijk aan de HC-1 is de greep korter dan de standaard hendel en als extra optie biedt deze HC-3 de mogelijkheid om de reikwijdte en modulatie exact te stellen op jouw handen.  

Terwijl de HC-1 en HC-3 voornamelijk gericht waren op de kleinere handen, vroeg de Franse Loïc Bruni juist om een grotere greep. De input van deze downhillwereldkampioen leverde een aantal prototypes op, waaruit vervolgens de HC Loïc Bruni (jaja) hendels zijn voortgekomen, voor iedereen met podiumaspiratie… of grote handen. Doordat deze grip na het printproces ook nog geanodiseerd en gezandstraald wordt, is hij ook nog eens extra grippy. 

Magura beter remmen

Nu is dit allemaal heel functioneel, maar ook aan de kleur-fetisjist heeft Magura gedacht. Voor iedereen die wil dat zijn bakkie zo optimaal mogelijk op kleur is afgestemd biedt de Duitse remfabrikant diverse opties. Zo kun je setjes ringen kopen waarmee je de remklauwen van een passend kek kleurtje kunt voorzien. Ze gaan zelfs een stapje verder met de remmen zelf, de covers hiervan kun je in verschillende kleuren en motieven bestellen. Nog steeds niet wat je zoekt? Dan kun je je eigen cover ontwerpen en laten printen, zodat jij de enige bent die met roze stippels en een foto van je kat op je remmen rijdt. Als dat je ding is. 

Zie je door de bomen het bos niet meer? Samen met ergo-specialisten SQLab (bekend van zadels, sturen en handvatten) geven ze online een heldere uitleg van alle opties om jouw te helpen beter te remmen. Tevens is er een online tool die je begeleidt in het keuzeproces.

Je vindt de uitleg en de tool hier


Voor meer mountainbike nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Up/Down en volg ons op Facebook en Instagram!

 van