22-10-2014 - Nieuws, Wielrenblad

Bike Motion 2014

Bike MOTION is de grootste fietsbeurs van de Benelux die volledig geënt is op de sportieve fietser. In de Jaarbeurs in Utrecht staan een paar honderd merken er met hun nieuwste fietsen, technische snufjes, kleding, voeding en nog veel meer. Een aantal bekende profwielrenners, zoals Tom Dumoulin en Thomas Dekker, komen langs voor een interview, praatje en fotomoment en wie zelf actief wil zijn kan op een parcours de nieuwste mountainbikes testen. Daarnaast zijn er nog stuntdemonstraties te zien, kun je op een WattBike testen hoe sterk je bent, of bij diverse stands kijken of je qua houding wel op de juist manier op je fiets zit.

Kortom, er is genoeg te zien, doen en beleven. Wij van Wielrenblad waren erbij voor een (foto)verslag.

Shimano is de grootste speler als het om afmontage van fietsen gaat. In een gigantische stand staat werkelijk alles uitgesteld wat je nodig kan hebben. Denk aan de bekende Shimano-camera’s die je misschien wel kent van de beelden op tv. Het Full HD-apparaat kun je met verschillende mounts vastmaken op alle denkbare plekken op je fiets: onder je zadel, op je balhoofdcap, stuurpen en helm. Hij is tot 10 meter waterdicht en heeft een adviesprijs van 299 euro.

Shimano

Op het gebied van schoenen is de R-321 het paradepaardje. De schoen wordt op maat gemaakt in een oven en heeft een unieke sluiting waardoor de schoen zich volledig om je voet vastmaakt.

Shimano

Wat we de komende jaren meer en meer gaan zien zijn schijfremmen op racefietsen. In de wereld van cyclocross en mountainbiken is het al een aantal jaar gemeengoed maar wat racefietsen betreft nog niet zo. Schijfremmen hebben onder meer als voordeel dat ze niet snel oververhit raken en wat agressiever remmen.

Shimano

Schwalbe heeft zo’n beetje het complete assortiment meegenomen naar Utrecht, met een heuse ‘bandenwaaier’ waarmee je makkelijk alle soorten kunt vergelijken. Schwalbe heeft onder meer banden in de categorieën E-bike ready, Tour city en Urban.

Schwalbe

Trek is ook aanwezig met een flinke stand en heeft alle juweeltjes in de etalage staan. De Farley 8, Superfly 9.8 SL, de wegfiets en befaamde werelduurrecordfiets van Jens Voigt en het bekende Precision Fit-systeem waarmee je een fiets op maat kunt laten aanmeten.

Trek

Canyon is een van de grote merken die in gaat spelen op de markt van de sportieve fietser die vooral woon-werkverkeer rijdt. De Commuter 7.0 heeft niet alleen een fraai design, maar is ook uitgerust met een onderhoudsvrije Rohloff-naaf en heeft ingebouwde led-lampen.

Canyon

Merida kennen we natuurlijk van de Reacto Team-E racefiets, maar het merk is natuurlijk vooral bekend in de mountainbikewereld. De Big Seven Team springt daarvan het meest in het oog.

Merida

Wie op zoek is naar kleding kan daarvoor terecht bij merken zoals Agu, Craft, Castelli, GripGrab en Giro. Voor navigatiesystemen voor zowel mountainbike als racefiets heeft Garmin onder meer de Edge 1000, Edge 810 en Edge Touring ter demonstratie opgesteld.

Ze zijn misschien wat overbodig in Nederland, maar de fatbikes springen wel goed in het oog. Rose heeft daar goed op ingespeeld en heeft naast haar fatbike (The Tusker) ook nog racefietsen (X-Lite CRS) en gewone mountainbikes (Root Miller) meegenomen.

Voor zo’n groot merk heeft Specialized niet zo veel meegenomen, maar het ‘less is more’-gevoel pakt goed uit. De Tarmac die staat opgesteld is wellicht de strakste fiets van heel Bike MOTION.

Specialized

Onze reportage is het topje van de ijsberg, want er is zoveel te zien dat je kan verdwalen. Als je een klein beetje interesse in de wieler- of mountainbikewereld hebt is een bezoek aan Bike MOTION in ieder geval zeer de moeite waard. Al is het maar om alle mooie spullen van dichtbij te bekijken en testen.

 

 van