11-09-2019 - Mountainbiken, Nieuws, Leesvoer

Biken in Lenzerheide

Veel bikers menen dat biken niet samengaat met een familievakantie. Tuurlijk, er is zeker een verschil tussen een weekje shredden met je matties en op pad gaan met je partner en kids, maar dat maakt een familievakantie niet automatisch minder leuk. Zeker als je een bestemming hebt uitgekozen die inspeelt op gezinnen kan een fietsvakantie leuk uitpakken. En dan hebben we het over een vakantie voor de hele familie, niet alleen voor de kinderen. Klinkt interessant? Dan gaat jullie volgende trip naar Lenzerheide. 

Lenzerheide ligt in Graubünden, het meest oostelijk gelegen kanton van Zwitserland. Het dorp is zowel ‘s zomers als ‘s winters in trek bij bergliefhebbers. Als bezoeker ontbreekt je aan niets. Het gebied draagt het Family Destination-label, wat inhoudt dat je kunt rekenen op kindvriendelijke accommodaties, georganiseerde activiteiten, thema-trails, speeltuinen en ongerepte natuur. Allemaal familie-vriendelijk, zelfs tot de infrastructuur aan toe.

Iedereen met kids die wel eens in een kind-onvriendelijk hotel of restaurant heeft gezeten weet hoe fijn het kan zijn als de bediening een beetje meedenkt. Want, wanneer de kids happy zijn, zijn pa en ma dat meestal ook.

Opvang

Tevens is er rekening gehouden met de momenten waarop pappie en mammie wel eens alleen een trail willen pakken. Now we’re talking. Er is namelijk de mogelijkheid om je kids naar de opvang te brengen. Dat houdt niet in dat je de kinderen onderbrengt bij een verveelde puber die de hele dag op haar telefoon zit te appen, Lenzerheide heeft een tof animatieprogramma opgezet dat vrij te boeken is. Je zit dus niet vast aan een hotel of camping.

In de vakantieperiodes (in Zwitserland) kunnen kinderen onder leiding van de bekende blauwe papegaai Globi een hele of halve dag de hort op en elke dag staat wat anders op het programma. Activiteiten verschillen van het maken van je eigen vogelhuis tot adventure-hikes, van circus- tot indianendag. En niet te vergeten de ‘Schnitzeljagd’. Daar wil je misschien zelf ook wel aan meedoen.

Globi Kinderparty

Maar het is natuurlijk nog toffer om je kroost direct onder te dompelen in hetgeen jij zo leuk vindt: een bikeavontuur. Voor de echte kleintjes kent Lenzerheide het LIKEaBIKE Park nabij de Scharmoin-berghut, waar een parcours is aangelegd. Loopfietsjes en helmpjes liggen klaar en kun je kosteloos gebruiken. Verder is er ook een Skill Center met verschillende elementen en obstakels. Hier kun je als beginner je allereerste meters maken, maar ook voor gevorderde rijders biedt het park genoeg uitdaging om extra vaardigheden te ontwikkelen. Er is een aparte sectie voor families, zodat je niet ondersteboven wordt gereden door snelle en fanatieke gasten en meiden (lees: jijzelf wanneer je zonder familie op vakantie bent).

Bikepark

Bij de aanleg van het Lenzerheide Bikepark in 2013 is er al direct rekening gehouden met verschillende niveaus van mountainbiken: een park dat voor iedereen toegankelijk is, met verschillende lijnen, die naar gelang het niveau van de biker ook nog eens zijn te combineren. En dat is gelukt. Het park kent vijf lijnen, die allemaal starten bij de toegankelijke FLOWline. Een stapje hoger kom je uit bij de PRIMEline en SHOREline en helemaal los kun je gaan op de zwarte STYLEline en de World Cup STRAIGHTline. Alle routes worden continu onderhouden en zijn steeds voorzien van nieuwe elementen en obstakels. Omdat je ze kunt combineren, kun je steeds weer een andere run creëren. Dus: ’s ochtends met de kids op de FLOWline knallen en ’s middags, terwijl de kids met die blauwe papegaai op pad zijn, zelf je grenzen verleggen op de UCI World Cup-baan.

Behalve de aanwezigheid van het park liggen er ook legio trails rond Lenzerheide. Deze variëren van eenvoudige XC-trails met weinig hoogteverschillen tot complete lift-assisted endurotrails. Dus afhankelijk van het niveau van jou en je familie kun je zelf een route kiezen. Er is een heldere site waarop je kunt aangeven hoeveel hoogtemeters je wilt maken en hoeveel kilometers je wilt rijden. Op basis van jouw gegevens krijg je een aantal routes geadviseerd.

Lenzerheide Bikepark
Huren

Nu gaan we ervan uit dat jij daar aankomt met je eigen bakkie, maar voor de kids is het misschien de eerste keer dat ze kennismaken met het ‘echte’ mountainbiken, wel zo cool om ze dan te voorzien van iets moois. Het dorp kent elf bikeshops waar je voor gear, reparaties en verhuurbikes terecht kunt, maar Pesko Sport is waarschijnlijk de beste keus, gezien hun ruime assortiment aan kidsbikes.

Genoeg bikeshops waar je voor gear, reparaties en verhuurbikes terecht kunt

Naast het huren van bikes kun je ook gelijk een leraar boeken, die zowel je kids als jou de nodige aanwijzingen kan geven. Daarnaast fungeert de leraar ook als gids en kun je samen met hem de tofste plekken ontdekken. Het aanbod is zo gek als jij het kunt bedenken, van skill-sessies in het park tot de eerste flowtrail. En mocht je ooit geprobeerd hebben je vriend(in) te leren biken, dan weet je dat een leraar boeken gewoon een heel goed idee is. Er zijn flink wat scholen in het gebied, maar met name Bike School Lenzerheide en Bike Boutique zijn de places to-be als je met familie komt.

Bikeschool

Een andere optie is om je kroost op bike-les te doen. Denk skiles, maar dan op de mountainbike. Het Kids Bike League-programma van Bike School Lenzerheide neemt je kids onder de hoede in verschillende klasjes. Houd er wel rekening mee dat je aan het einde van de week je mini-me mogelijk amper meer kan bijhouden. Waarom was dit er eigenlijk niet toen wij klein waren?

Bike-les voor de kinderen

Zijn je kinderen al wat ouder, dan is een complete bike-week misschien interessant, samen met andere kids tussen de 13 en 18. De dagen bestaan met name uit biken, biken en nog eens biken. Tussendoor wordt er onder andere gewindsurft, gesupt en gezamenlijk gebarbecued. Ofwel, een lekkere sportweek waar een Lloret de Mar niet aan kan tippen.

Niet alleen maar biken

Oké, laten we eerlijk zijn. Met kinderen in je gezelschap zit een complete dag biken er waarschijnlijk niet in. In Lenzerheide vind je veel verschillende alternatieven die je waarschijnlijk stiekem ook zelf tof vindt.

Zo heeft papegaai Globi zijn eigen adventure-trail, een bergwandeling met 13 stops, waarbij allerlei activiteiten te doen zijn en de kinderen ook nog eens wat leren over de flora en fauna. En misschien zelfs jij ook. Naast deze Globi-walk zijn er nog twee van dit soort themaroutes. Doordat er continu wat te doen is, is het voor kids ook een mooie introductie tot wat langere hikes.

Wat langere hikes met het hele gezin

Verder is er een rodelbaan van ruim drie kilometer lang, de langste in Zwitserland. Nabij bevindt zich tevens een zipline-park waar je met kids vanaf tien jaar terecht kunt voor apenstreken hoog in de bomen. In het midden van het dorp ligt een flink meer waar je kunt zwemmen en allerlei watersporten kunt doen. En is het allemaal net even te sportief, dan zijn er ook nog de minigolfbaan, de dierentuin, het eekhoornpark of de boerderij waar je ziet hoe kaas gemaakt wordt. Vervelen is dus geen optie.

Het dorp kent zoals gezegd veel verschillende accommodaties, de volgende zijn speciaal gericht op families met bikes:

Direct boeken?

Ga dan naar arosalenzerheide.swiss/booking

Foto’s door: Ferienregion Lenzerheide

 

Dit artikel komt uit UP/DOWN #1 van 2019Op de hoogte blijven van al het mountainbikenieuws? Abonneer je dan snel op UP/DOWN en volg ons op Facebook.

 

 

 

 van