04-07-2014 - Nieuws, Wielrenblad

Buit van de week: Birzman chain cleaning set

Een vuile ketting werkt als een katalysator voor de slijtage van je aandrijving. Om opgehoopt vuil effectief te verwijderen heeft Birzman een chain cleaning set samengesteld, die in een praktisch ziplock-tasje wordt geleverd. De Birzman chain cleaning set bevat een ketting reiniger, 120 milliliter ontvetter en 120 milliliter wax smeermiddel. Tijd voor een test!

SAMSUNG CSC

Net als andere ketting schoonmakers, is het Birzman model voorzien van roterende borstels en een twee-delig plastic omhulsel waar de ketting doorheen gaat. Er zit een opschuifbaar handvat bijgevoegd, welke het vasthouden van het reinigingsapparaat vergemakkelijkt. Voor het gebruik moet de ontvetter gemengd worden met water en in het apparaat gegoten worden. Hiervoor wordt 5 ml. van de biologisch afbreekbare ontvetter en 15 ml. water gebruikt. In theorie is de tube met ontvetter goed voor 60 schoonmaakbeurten, wat behoorlijk veel is.

wielrenblad_buit_van_de_week_birzman_chain_cleaning_set_collage_2

Tijdens het gebruik wordt de reiniger bij elkaar gehouden met een clip, die eenvoudig en veilig vast klemt. Om vieze handen te voorkomen kan vervolgens een handvat op de clip geschoven worden. Het reinigingsapparaat is in combinatie met de Birzman ontvetter zeer effectief. Door het goede weer van de afgelopen weken is mijn ketting “helaas” niet extreem smerig geworden, toch blinkt de ketting na iedere schoonmaak beurt weer als nieuw. Niet alleen de buitenste kettingdelen maar ook de binnenste kettinglinkjes, die vaak zwart kleuren door de opgehoopte viezigheid, zijn na afloop vetvrij. Na het ontvetten moet de ketting even afgenomen met een doek en kan het gesmeerd worden met de bijgeleverde wax. Ik heb wel eens een negatieve ervaring gehad met een vergelijkbare reinigingset, toen de ketting zo goed was ontvet ]dat er na 100 kilometer fietsen al een piep te horen was, ondanks het smeren. Met deze Birzman set heb ik daar gelukkig geen last van

wielrenblad_buit_van_de_week_birzman_chain_cleaning_set_collage_3

Kortom, het is een uitstekende reiniger en een handig product voor het schoonmaken van één van de belangrijkste onderdelen van je fiets. Ten opzichte van andere sets is deze Birzman chain cleaning set met €27,95 gemiddeld geprijsd. Doordat je per keer maar 5 milliliter ontvetter gebruikt gaat het product relatief lang mee. Ten opzichte van het reinigen met een doek en ontvetter heeft het systeem zijn voor –en nadelen. Waar je met een poetsdoek direct aan de slag kan heeft de Birzman set wat voorbereidend werk nodig. Het apparaat moet immers eerst gevuld- en om de ketting gezet worden. Als je ketting echt smerig is gaat het vanaf dit moment sneller dan met een normale doek. Het is wat overdreven om na elke fietsrit met de chain cleaning set aan de slag te gaan, maar ik ben overtuigd van de werking. Ik ga hem zeker eens in de 400 kilometer om mijn ketting zetten om deze weer te doen blinken, zonder er zelf smerige handen voor terug te krijgen.

Prijs: € 27,95
Meer informatie: www.birzman.nl

SAMSUNG CSC

Winnen:
Wil jij ook de aandrijflijn van je fiets schoonmaken met de Birzman chain cleaning set? Deel dan een foto met jouw smerige handen na het schoonmaken van een ketting/fiets onder dit bericht op Facebook (klik hier)!

 van