19-09-2014 - Nieuws, Wielrenblad

Buit van de week: Spiuk Dharma

Het Spaanse Spiuk is vooral bekend door haar schoenen, brillen en helmen, maar levert ook fietskleding. In Nederland is het merk nog relatief onbekend, terwijl het in Spanje al 20 jaar tot een van de grootste spelers op de markt behoord. De productlijn springt qua uiterlijk in ieder geval in het oog door de vele (en felle) kleuren die gebruikt worden. De Dharma is het topmodel uit de helmen collectie van Spiuk. Een flitsende helm die met een zogenaamde aeroshell geleverd wordt voor, je raad het al, een extra aerodynamisch effect. Dat klinkt niet verkeerd, maar is het ook praktisch?

SAMSUNG CSC

Wat mij het naast de aeroshell opvalt aan de helm is de prijs. Voor de relatief lage prijs van € 129,95 ben je al eigenaar van een Dharma. Er zijn negen kleurstellingen verkrijgbaar, waarvan mijn keuze viel op de blauw-zwarte variant. Bij binnenkomst viel op dat de achterzijde van de helm glanzend zwart is gekleurd, terwijl de voorkant mat zwart is. Op de website was het mij niet direct opgevallen, maar wat mij betreft is dit een leuk detail. Het maakt de helm net wat specialer. In de helmdoos zit een microvezel zakje die je over de helm kan doen om deze te beschermen. Ik moet eerlijk toegeven dat ik deze niet vaak gebruik, meestal leg ik de helm direct weg. Het tasje is wel handig om de earoshell in te bewaren. Onder de kleurige buitenkant zit het zogenaamde Supercage systeem verstopt, welke is gemaakt van een polyamide schaal. Dit zorgt voor extra stevigheid en comfort maar maakt de helm niet extra zwaar.

 wielrenblad_buit_van_de_week_spiuk_dharma_2

De helm telt maar liefst 20 ventilatiegaten welke tijdens de warme zomerritten goed hun dienst doen. Wanneer je geen behoefte hebt aan ventilatiegaten kan je de aeroshell over de normale helm klikken. Een groot pluspunt van de aeroshell vind ik dat deze geen ‘eierdop effect’ geeft, maar de contouren van de helm volgt. Met de kap is de helm luchtdicht geworden en zou het geheel aerodynamisch moeten zijn. Dat vond ik wat moeilijk te testen, in de praktijk gebruikte ik het vooral voor de ritten op regenachtige dagen. Het bleef lekker droog bovenop mijn hoofd, maar dat werd wel gecompenseerd met de nodige extra zweetdruppels op mijn voorhoofd. Dit randeffect weerhield mij er niet van om de kap bij de volgende rit nogmaals te gebruiken, over het overall effect ben ik positief. Helaas heb ik de aeroshell nog niet kunnen gebruiken met koude temperaturen, maar ik heb zo’n vermoeden dat het fijn zal rijden. Op onderstaande afbeeldingen is de helm links zonder- en rechts met aeroshell te zien.

wielrenblad_buit_van_de_week_spiuk_dharma_collage_2

wielrenblad_buit_van_de_week_spiuk_dharma_collage

Om de helm achterop je hoofd strakker te zetten gebruikt Spiuk het W-FIT80 draaisysteem. De helm is ook in hoogte verstelbaar, zodat de helm zo goed mogelijk rond het hoofd kan sluiten. Ondanks dat mijn hoofdomtrek de bovengrens van maat M/L bereikte voelde de helm direct goed aan. Er waren geen nare drukpunten of afknellende plaatsen te voelen, ook niet na extra lange ritten in de warmte.  De rode pads in de helm en de blauwe riempjes die onder de kin langs gaat geven de helm een leuke kleurrijke afwerking. Ze voelen beiden zacht aan en irriteren niet. De ventilatiegaten doen het werk zoals wordt verwacht. Verwacht niet het gevoel dat de wind door je haren waait, maar ze koelen het hoofd prima.

SAMSUNG CSC

Al met al krijg je met de Spiuk Dharma veel waar voor je geld. Het relatief lichte gewicht, de aeroshell, de frisse kleuren en nette meegekleurde afwerking maakt het een zeer compleet plaatje. Het is een helm uit het topsegment met een nette prijs. Een die je met trots kan dragen en waarmee je in stijl de tochten met je fietsmaten kan volbrengen.

Prijs: € 129,95
Meer informatie en dealers zijn te vinden via: www.o-w-d.nl/merken/spiuk
Bonusmateriaal:

[youtube id=”sJPnrVXGHn8″]

Wat vinden jullie van de Spiuk Dharma?

 van