19-09-2018 - Wielrenblad, Tips & Tricks

Bunny Hop

Na een flinke storm kan de weg ineens verspert worden door takken, modderplassen en bushokjes. Natuurlijk kan je de reuzeslalom inzetten om de obstakels te ontwijken, een andere optie is om op de fiets te blijven en er overheen te springen met de bunny hop-techniek. Hierbij trek je eerst het voorwiel omhoog, om het achterwiel in een vloeiende beweging te laten volgen. Het is dus niet zo dat beide wielen tegelijkertijd van de grond komen, de beweging is vergelijkbaar met hoe een konijn rent. De truc heet niet voor niets de bunny hop. En hoe voer je dit op de fiets uit? Wij leggen het in zes stappen uit.

  1. Analyseer de weg tot het obstakel en schat je snelheid in. Als je de techniek oefent is het handig om een zacht voorwerp te gebruiken als obstakel, bijvoorbeeld een opgerold t-shirt. De beginsnelheid hoeft niet hoog te zijn, hoe lager hoe beter. Het gaat om de techniek. Kies bij voorkeur voor een iets zwaarder verzet.
  2. Zet het begin van een wheelie in. Niet helemaal, maar gebruik wel dezelfde techniek om het voorwiel omhoog te krijgen. Ga op de pedalen staan met je enkels naar beneden, buig je armen, breng je bovenlichaam naar beneden ‘pomp’ je voorwiel daarna omhoog met je armen. Je gebruikt hierbij de veerweg van de voorband als hulpmiddel. Bij deze beweging houd je druk op de pedalen. Oefen een paar keer met het omhoog krijgen van het voorwiel tot je dit goed onder de knie hebt.
  3. Pop nu het achterwiel omhoog. Net als bij het voorwiel is het aan te raden om deze techniek eerst ‘los’ te oefenen. Rijd vooruit terwijl je staat op de pedalen, breng je gewicht iets naar voren, trek je enkels omhoog en zet vanuit je benen kracht om het achterwiel mee omhoog te krijgen. Het helpt om eerst met het voorwiel over het zachte obstakel te rijden en daarna je achterwiel zonder het obstakel te raken te laten volgen.
  4. Combineer beide technieken.Als het voorwiel op het hoogste punt is, breng je het achterwiel omhoog. Let er hierbij op dat je gewicht niet op het achterwiel rust, zodat je het wiel makkelijker omhoog krijgt. Probeer om het voor- en achterwiel horizontaal naast elkaar in de lucht te krijgen.
  5. Land bij voorkeur met beide wielen tegelijkertijd op de grond, of eerst met het achterwiel. Op deze manier heb je het meeste controle over de fiets na de actie en neem je de snelheid van de beweging mee naar voren.
  6. Zet de techniek zo vaak mogelijk in. Om een stoepje op te rijden, over een bidon of modderplas te springen, er zijn veel situaties waar dit van pas kan komen. Allez-hop!

Meer lezen?

Dit artikel is afkomstig uit Wielrenblad #4 2017. Dit nummer kunt u hier bestellen. Digitale uitgaven leest u in de Soul Kiosk App. Wilt u niks meer missen op het gebied van wielrennen, word dan abonnee!  Voor de laatste updates volg je ons op Facebook en Instagram!

 van