21-07-2020 - Nieuws, Wielrenblad

COMPLEET NIEUWE TCX ADVANCED PRO COMBINEERT JARENLANGE ERVARING IN CYCLOCROSS MET INNOVATIEVE TECHNIEK

De Giant TCX is een begrip in de cyclocross. Hij heeft in de loop der jaren bijgedragen aan overwinningen in talloze profwedstrijden en op wereldkampioenschappen en nationaal kampioenschappen. Al sinds 2003 zijn de TCX-modellen toonaangevend qua innovatie. Giant heeft wederom een stap gezet in de ontwikkeling en introduceert nu, voor het eerst sinds 2015, een geheel nieuwe carbon TCX Advanced Pro-collectie.  

Bij het ontwerp van de nieuwe TCX Advanced Pro is gebruik gemaakt van Giants Advanced-grade carbon. Daarmee is de fiets aanzienlijk lichter geworden, terwijl de hoge mate van stijfheid is behouden. Het frame en de vork zijn herontworpen, wat een totale gewichtsbesparing van 260 gram oplevert. Het frame is 200 gram lichter dan de vorige generatie (850 gram versus 1050 gram). De opnieuw ontworpen vork, eveneens van Advanced-grade carbon, is 60 gram lichter (van 460 gram naar 400 gram) en heeft zijn uitstekende torsie- en laterale stijfheid van de vorige TCX-serie behouden.

De combinatie van gewichtsvermindering en technische verbeteringen, waaronder asymmetrische liggende achtervorken voor optimale krachtoverdracht, maken deze TCX wendbaarder en responsiever. Dat is merkbaar op zowel zware passages met modder en zand als op bestrate paden. De TCX leent zich voor alle omstandigheden die typisch zijn voor cyclocrosswedstrijden en andere ritten over gevarieerd terrein. De fiets is snel in het klimwerk, gemakkelijk over de schouder te leggen en responsiever in de sprints en bij acceleraties. 

Naast de verbeterde wendbaarheid en acceleratie is de nieuwe TCX Advanced Pro ook goed voor soepeler rijgedrag. De in het frame weggewerkte ‘onzichtbare’ zadelpenklem is verplaatst naar de achterkant van de zitbuis waar deze is verbonden met de achtervork. Dit resulteert in verbeterde compliance en maakt het ook mogelijk om een ​​standaard ronde 30,9-zadelpen (met een interne klem) te gebruiken. Dit in plaats van de gepatenteerde D-Fuse-zadelpen die bij alle nieuwe TCX-modellen wordt geleverd. Hierdoor is het mogelijk om voor een dropper post te kiezen, waardoor deze veelzijdige fiets geschikt is voor elke rijstijl en elk type terrein. De meeste nieuwe TCX Advanced Pro-modellen worden geleverd met een nieuwe D-Fuse SLR-zadelpen. Die is volledig gemaakt van carbon en biedt 20 procent meer compliance dan de bestaande D-Fuse SL zadelpen. De nieuwe TCX Advanced Pro bevat nog meer innovaties, waaronder een lichtgewicht, carbon WheelSystem en tubeless banden. Met deze combinatie ervaren cyclocrossers alle voordelen van tubeless banden (tot 45 millimeter), zoals verbeterde grip, een soepele en efficiënte rijkwaliteit en de mogelijkheid om met lagere bandenspanning te rijden met daarbij een verminderd risico op lekrijden. De TCX Advanced Pro voorziet ook in geïntegreerde schijfremtechnologie met flat-mounts en steekassen met een diameter van 12 millimeter (voor en achter). Dit zorgt voor optimale stijfheid en optimale controle in de bochten. De nieuwe TCX Advanced Pro is het nieuwe hoogtepunt van bijna twee decennia aan productinnovaties. In de loop der jaren hebben Giants engineers en ontwikkelaars nauw samengewerkt met profs, onder wie wereldkampioen Lars Boom (2008), negenvoudig Wereldbekerwinnaar Lars van der Haar en beloftewereldkampioen Joris Nieuwenhuis (2017). Al deze sporters behaalden de sportieve hoogtepunten uit hun carrière op TCX-fietsen die de tijd ver vooruit waren. In de afgelopen jaren werkte Giant samen met een nieuwe generatie crossers, onder wie Michael van den Ham. Hij werd al tweemaal nationaal kampioen van Canada. De nieuwe TCX Advanced Pro is binnenkort leverbaar. In Nederland en België bestaat de TCX-collectie uit de TCX Advanced Pro 0 (consumentenadviesprijs: 4.899 Euro), de TCX Advanced Pro 1 (consumentenadviesprijs: 3.599 Euro) en de TCX Advanced Pro 2 (consumentenadviesprijs: 2.599 Euro). Kijk voor meer informatie op de website van Giant: www.giant-bicycles.com/nl/tcx.


De nieuwste uitgave van Wielrenblad kun je bestellen in de Soul Webshop. Losse exemplaren zijn ook weer verkrijgbaar in de betere boekhandels. Ook is Wielrenblad #2 2020 beschikbaar in de Soul Kiosk App. Wil je voortaan geen nummer van je favoriete magazine meer missen? Word dan snel abonnee van WielrenbladDan ontvang alle nummers als eerste in je brievenbus en profiteer je van alle voordelen voor onze trouwe abonnees. Bovendien houd je ook meer tijd over voor je volgende tocht!

 van