25-10-2016 - Mountainbiken, Nieuws

Update: Continental Lezersactie

Dat we bij Up/Down verzot op rubber zijn, zal maar weinig mensen ontgaan zijn. Door de jaren heen hebben we ons hard gemaakt voor het kiezen van de juiste banden voor de juiste fiets op het juiste terrein. Banden zijn en blijven de eerste upgrade voor je bike en wij hebben in samenwerking met Continental een leuke winactie voor onze lezers kunnen opzetten!

Nu hanteert elk merk weer zijn eigen terminologie, wat het kiezen er niet altijd makkelijker op maakt. Toen we op de Bike Motion langs de Continental-stand liepen, leek ons dit een uitgelezen moment om Dirk-Jan, Category Manager, uit te horen of hoe zij dit toepassen.

In tegenstelling tot andere merken werkt Continental met één soort compound per band. Dit omdat ze van mening zijn dat de aanhechting van verschillende soorten juist zwakke plekken in de banden creëert.Continental kent twee soorten compound, te weten Black Chili en PureGrip. De PureGrip-compound wordt in China gemaakt en is bedoeld voor de performance-lijn. De Black Chili-compound, waar wij zeer over te spreken zijn, wordt met noeste handenarbeid in de fabriek in het oude vertrouwde Duitsland gemaakt.

Compoundtechnologie is de ziel van elke band. Deze technologie maakt het verschil tussen een basisband en een band van hogere klasse. In de geheime receptuur ligt de basis waarom de ene band beter rolt dan de andere, of waarom de grip van een band veel beter is, daar waar een andere al snel slipt. De basisgrondstoffen zijn over het algemeen bekend, maar net als bij een goede wijn ligt het aan hoe creatief de producent met toevoegingen omgaat om een perfect eindresultaat te krijgen.

Compound bestaat uit:

  • Elastomeren: Natuurlijke en synthetische rubbersoorten bepalen de wezenlijke eigenschappen van een compound. Rubber is het hoofdbestanddeel en daarmee wordt in grote mate de grip,rolweerstand en slijtage bepaald.
  • Vulstoffen of versterkingsmiddelen: Hier worden bijvoorbeeld roetsoorten en silica ingezet. Deze bestanddelen beïnvloeden de mate van hardheid en elasticiteit van het rubber.
  • Zwavel: Gedurende de vulkanisatie verbindt zwavel de polymeren van het rubber waardoor het plastische ruwe rubberproduct zich omzet in een elastisch rubber.
  • Olie, wax en kleurstoffen: Deze verbeteren de verwerking en geven de band kleur.
  • Conserveringsmiddelen: Deze beschermen de compound tegen veroudering door omgevingsinvloeden als ozon en UV-straling.

Constructie

Naast noppenpatroon en compound kun je bij Continental nog kiezen uit verschillende karkasconstructies:

  • Apex: een versteviging in de zijwangen die voorkomt dat de band op lage bandenspanning in bochten veel torsiestijfheid verliest.
  • ProTection/Apex: voorgaande techniek, gecombineerd met extra versteviging tegen lekrijden.
  • ProTection: extra versteviging tegen lekrijden.
  • RaceSport: licht gewicht gecombineerd met bescherming tegen lekrijden.
  • Performance: de PureGrip-compound, een band met meer voordeel dan de premiumbanden.

Winactie

Je hebt in het vorige nummer al over Bas’ ervaringen met de PureGrip-compound kunnen lezen, maar is het niet veel leuker om zelf je mening te vormen? We mogen van Continental twee sets uit de Performance-lijn weggeven, waarbij je zelf mag kiezen voor welke set je gaat! De winnaars zijn inmiddels bekend en kunnen snel de eerste kilometers maken op vers rubber!

Update

“De bandjes zitten er ondertussen op en ik heb er al een lekker snel rondje Schoorl mee gereden. Je merkt zeker dat de X-King een snel bandje is met lekker veel grip. Ook op de stukken asfalt( die we helaas te veel tegen komen) gaan de X-King bandjes prima over heen. Op het losse zand graven ze zich wel snel in, maar gebeurt al snel met noppenbanden op zand. Als ik er niet te veel lek mee ga rijden is de continental X King een super bandje voor in Nederland”. Aldus prijswinnaar Ronald Mens. 

Meer lezen? 

Wil je nu het gehele artikel lezen over Bas zijn ervaring met de PureGrip-compound, dan kun je deze bestellen via onze webshop. Wil je nou altijd de leukste artikelen of meest uitdagende trails vijf keer per jaar op de deurmat krijgen? Neem dan een abonnement op Up/Down. Of download het magazine online via onze Soul Kiosk App.

Word-abonne---banner---UpDown

 van