07-08-2020 - Windsurfen, Nieuws, Leesvoer

Corona-update: Arrianne Aukes

Het coronavirus stelt professionele windsurfers voor de nodige uitdagingen. Van ‘verboden te surfen’ en een jaar zonder World Tour tot niet terug kunnen komen uit een tropisch windsurfoord of juist maandenlang thuiszitten bij pap en mam. In deze serie praten we bij met een aantal van ‘onze’ worldcupsurfers in binnen en buitenland. Dit keer is het woord aan Arrianne Aukes. Het afgelopen voorjaar bracht haar naast financiële tegenslag door de afzegging van haar clinics in Bonaire een zeer welkome verrassing: ze bleek in verwachting van haar eerste kindje.

Beeld John Carter/PWA, Instagram Arrianne Aukes

‘Het begin van coronatijd was enorm hectisch voor me. Mijn yoga- en windsurfclinics in Bonaire waren helemaal volgeboekt, en ik was druk bezig met de laatste dingen regelen toen corona begon te dreigen. Ik was met mijn vriend in Turkije en vanuit daar vlogen we naar Nederland met al ons windsurfmateriaal, eindbestemming Bonaire. Dat ging natuurlijk niet door, diezelfde week ging heel Europa op slot. Turkije sloot ondertussen alle grenzen, en we moesten supersnel besluiten waar we de coronatijd zouden doorbrengen. We kozen uiteindelijk voor Turkije; daar hadden we een huis, zaten we dicht bij zee, afgelegen en omringd door natuur.’

Zwanger
‘Al volop onverwachte dingen in 2020 dacht ik, tot bleek dat er nog een veel grotere verrassing op ons wachtte… ik was in verwachting! Dit veranderde de hele situatie weer. Ik was ontzettend ziek de eerste maanden, en ondanks ik me daarvoor beslist geen zorgen maakte over het oplopen van corona zorgde mijn zwangerschap dat ik toch graag naar mijn vertrouwde Nederland wilde.’

Dagclinics
‘In mei begon ik me beter te voelen. Mijn ergste misselijkheid verdween en ik kreeg weer wat van mijn oude energie terug. Ook werd de situatie in Nederland beter en besloot ik om een dagclinic te organiseren bij Telstar op Strand Horst. Binnen een dag zat de clinic vol dus ik besloot er nog twee te organiseren. Dat sloeg enorm aan en uiteindelijk heb ik mede door de vele dagen met goede wind in mei en juni heel veel clinics kunnen geven.’

Gekke tijd
‘Het is bijzonder hoe het allemaal is gelopen in deze gekke tijd. Dit kindje kwam als een grote – maar zeer welkome! – verrassing omdat mij altijd verteld was dat ik niet spontaan zwanger zou kunnen raken. Te midden van alle coronagekte zou je kunnen zeggen dat het niet de beste timing was, maar voor mij voelt het echt als de beste timing ever! Het was een grote financiële tegenslag dat al mijn clinics niet door konden gaan, maar achteraf gezien was het erg zwaar geweest met mijn malaise in de eerste maanden van mijn zwangerschap.’

‘Ik merk dat ik de gezelligheid rondom de wedstrijden het meeste mis. Samen met een aantal meiden in een huis wonen, samen trainen’

Wedstrijden
‘Ik kan geen wedstrijden doen dit jaar omdat ik zwanger ben, maar er zijn ook geen wedstrijden, dus in dat opzicht mis ik helemaal niets! Ik behoud zelfs mijn ranking en gratis accommodatie voor volgend jaar; een geluk bij een ongeluk. Het voelde wel gek om voor het eerst sinds 2010 de zomer niet door te brengen op de Canarische Eilanden. Ik merk dat ik de gezelligheid rondom de wedstrijden het meeste mis. Samen met een aantal meiden in een huis wonen, samen trainen. Al is het ook wel lekker om een paar maanden niet van hot naar her te hoeven vliegen.’

Rondkomen
‘Van mijn sponsors krijg ik geen salaris, alleen materiaal, maar ik kreeg rond april te horen dat ook daar op moest worden gekort door corona. Ik denk dat windsurfen voor een vrouw op dit moment helaas bijna nooit een valide optie als beroep kan zijn. Tenminste niet als je geen olympische klasse doet.’

Vertrouwen
‘Er zullen veel veranderingen zijn komend jaar. Niet alleen omdat ik een kleintje krijg, ook met corona is het afwachten of ik überhaupt weer clinics kan geven. Toch maak ik me niet echt zorgen. Ik geloof er heel erg in dat dingen op je pad komen wanneer de tijd daar rijp voor is. In verwachting zijn van dit kindje is het mooiste geschenk wat ik had kunnen krijgen. Ik wil graag mezelf blijven ontwikkelen op het gebied van clinics, yoga, gezondheid en windsurfen en ik heb alle vertrouwen dat ik windsurfen kan blijven combineren met mijn leven, al zal het wellicht in een andere vorm zijn dan de afgelopen tien jaar.’

 van