Cube Compact Sports Hybrid 500 – review

Cube Compact Sports Hybrid 500 – review. Inmiddels is voor fietsfabrikanten niet de gewone fiets, maar de e-bike de belangrijkste moneymaker. En om ervoor te zorgen dat de kassa blijft rinkelen, vullen creatieve fabrikanten ieder denkbaar gaatje in de markt. Soms letterlijk, zoals Cube met z’n nieuwe Cube Compact Sports Hybrid 500. Dankzij z’n zeer compacte afmetingen vindt deze door Bosch aangedreven e-bike echt overal een plekje. De vraag is alleen: rijdt dat wel lekker, zo’n compact fietsje?

“He, is dat een elektrische vouwfiets?” Als we op een mooie voorjaarsdag lekker met de Cube Compact Sports Hybrid door Rotterdam toeren wordt deze vraag meermaals gesteld. En ja, dat ligt voor de hand, want vanwege z’n geringe afmetingen heeft deze e-bike van het Duitse Cube inderdaad wel wat weg van een vouwfiets. Maar dat ís het niet. Cube heeft zo’n ding wel in z’n assortiment, Fold Hybrid heet die. Maar ondanks z’n compacte verschijning is de Cube Compact Sports Hybrid toch écht wat anders.

Voor wie niet ruim is behuisd, kan een gewone e-bike een flinke sta-in-de-weg zijn. In dat geval is de Cube Compact Sports Hybrid een uitkomst. Van voor-tot achterband meet ie slechts 150 centimeter. En met het zadel en het stuur in de laagste stand is de fiets nog geen 100 centimeter hoog. Waarbij je, niet onbelangrijk als je de bike bijvoorbeeld in een trappenhuis moet stallen, het stuur met het hoogwaardige en stabiele verstelsysteem supermakkelijk een kwartslag kunt draaien.

Hoogwaardig en stabiel

Hoogwaardigheid en stabiliteit zijn sowieso twee termen die op verschillende plekken in onze test aantekeningen zijn terug te lezen. Dat begint al met het aluminium frame. Niet alleen is de afwerking ronduit strak, met fraai lakwerk en glad afgewerkte lasnaden, ook is de constructie – ondanks de lage instap – buitengewoon stijf. Dat is niet alleen te danken aan de elkaar kruisende buizen, maar heeft ook te maken met de doosvormige constructie waaraan motoren accu zijn opgehangen. Plus: die accu zit op een ideale plek; lekker laag en centraal in het frame. Een stijf frame en een laag zwaartepunt zijn precies wat je nodig hebt als je snel maar trefzeker door druk stadsverkeer wilt manoeuvreren.

Wat dat betreft kun je vertrouwen op de Cube Compact Sports Hybrid. Dat verraste overigens wel, want eerdere ervaringen met zulke kleine wielen waren veel minder positief. Dat deze kleinwielige Duitser tóch over vertrouwenswekkende rijeigenschappen beschikt, heeft – naast dat stijve frame en het centrale zwaartepunt – met name te maken met de banden. Met hun breedte van ruim 60 millimeter laten die zich nauwelijks van de wijs brengen door tramrails, stoepranden of allerlei andere ongein die je in de urban jungle voor je wielen geworpen kunt krijgen. Met als bijkomende voordelen dat deze dikke rubbers erg comfortabel zijn en dat het loopvlak bovengemiddeld veel grip vindt op de ondergrond. Laatst genoemde is niet alleen prettig bij nèt iets te snel genomen bochten, maar eveneens in het geval van een noodstop.

Altijd goed: Bosch-trapondersteuning

Zoals op alle e-bikes van Cube zit er ook op de Cube Compact Sports Hybrid een systeem van Bosch; een motor uit de Performance-reeks en een PowerPack-accu met 500 Wh. Prima spul dat niet voor niets door heel veel fabrikanten wordt gebruikt. Fijne, organische ondersteuning, functionele ondersteuningsstanden. Alhoewel, je kunt je afvragen of de turbo-stand op een pure urban bike als de Cube Compact Sports Hybrid wel zo zinvol is. Of veilig. Maar goed, je hoéft die meest krachtige ondersteuningsstand natuurlijk niet te gebruiken.

Opvallend detail is dat de Cube Compact Sports Hybrid er maar in één maat is. Reden: dankzij de ruime verstelbaarheid van zowel stuur als zadel vind je ongeacht je lengte altijd wel een passende zitpositie. Ze zeggen zelf dat rijders tussen 1,60 meter en 1,90 meter er goed op zouden moeten passen. Deze uitersten hebben we niet geprobeerd, maar onze testrijders, die in lengte uiteenlopen van 1,67 meter tot 1,81 meter, vonden allemaal probleemloos hun draai op de Cube Compact Sports Hybrid.

Nog even het volgende. De modelnaam van onze testfiets is officieel Cube Compact Sports Hybrid. Dat ‘Sport’ zit in de naam om aan te geven dat er een derailleurversnelling op zit. Maar voor hetzelfde geld maakt Cube deze e-bike ook met een Nexus-versnellingsnaaf van Shimano. Zo’n naaftransmissie is veel onderhoudsarmer dan een derailleursysteem. Immers, bijna alle draaiende delen zitten hoog en droog ín de naaf. De keerzijde is het gewicht, de Compact Hybrid met Nexusnaaf – dus zonder ‘Sport’ in de naam – weegt ruim een halve kilo meer dan de derailleuruitvoering. Je moet dus zelf de afweging maken: ga je voor het laagste gewicht of voor het minste onderhoud? Dan toch maar zo’n Nexusnaaf!

Conclusie

Ondanks het niet-alledaagse voorkomen van de Cube Compact Sports Hybrid, is het wel een goede e-bike voor dagelijks gebruik. Z’n afmetingen mogen wel is waar compact zijn, Cube heeft deze fiets zodanig geconstrueerd dat de rij-eigenschappen ronduit volwassen zijn. Het frame is boven gemiddeld stijf, de banden bieden volop grip en comfort, de uitrusting laat (bijna) niets te wensen over en de trapondersteuning van Bosch stelt ook op deze fiets niet teleur. Kortom, voor wie thuis (of achterin de camper) geen gewone e-bike kwijt kan, maar ook niet wil inleveren op de rij-eigenschappen, is deze Cube Compact Sports Hybrid echt een aanrader.

Plus- en minpunten

+ Zeer compacte afmetingen
+ Stabiele rij-eigenschappen
+ Makkelijk op- en afstappen
– Kleine wielen rollen minder licht
– Slot ontbreekt
– Derailleurversnellingen onderhoudsgevoelig

Prijs en specificaties van de Cube Compact Sports Hybrid

Prijs € 2.899,-
Gewicht 23,1 kg
Frame double butted aluminium
Vork aluminium
Motor Bosch Performance, 250 W/65 Nm
Accu Bosch PowerPack, 500 Wh
Display Bosch Purion
Remmen Shimano MT200 hydraulische schijfremmen
Versnellingen Shimano Tiagra 10-speed derailleur
Naven/velgen Shimano TX505/Cube EX30
Banden Schwalbe Super Moto-X DD 62-406
Stuurpen BySchulz Speedlifter Twist Pro SDS T15
Stuur Cube Comfort Trail
Handvatten Natural Fit Comfort
Zadelpen Newmen Evolution
Zadel Natural Fit Sequence
Verlichting voor Cube Shiny 50 Lux
Verlichting achter Herrmans H-Trace
Info cubestore.nl

Bekijk deze fiets hier bij onze producten.

Tekst en foto’s: Arjan Kruik


Dit artikel komt uit het magazine Electrified #1. Dit magazine is nog steeds los te bestellen in onze webshop, klik hier voor de webshop. Wil jij op de hoogte blijven van al het nieuws omtrent elektrische fietsen? Houd dan de nieuwspagina van Electrified in de gaten! Benieuwd naar routes, tips & tricks en nog meer leesvoer? Word abonnee van Electrified E-bike Magazine.

 van