07-09-2021 - Wielrenblad, Nieuws, Leesvoer

Cube NUROAD C:62SL – Cross of gravel?

De Cube Nuroad bestond al in een aluminium uitvoering en ging na zijn introductie als warme broodjes over de toonbank. Met ingang van modeljaar 2021 is hij er ook als carbon model. We konden er kort op rijden.

 

Allereerst: wat een vette fiets heeft Cube van de Nuroad gemaakt. Cube’s designtaal van enkele jaren geleden was nogal in your face en heeft de tand des tijds niet heel goed doorstaan, maar deze Nuroad is absoluut een timeless beauty. Matzwart gaat vast ook weer een keer voorbij, maar Cube heeft met dit ‘Carbon ‘n’ Prizmblack’ de spijker op zijn kop geraakt. De kleuren in de fonkelende lak op de bovenbuis komen mooi terug in de oilslick afwerking van de ketting en de gigantische Sram Eagle-cassette. Samen met precies het juiste stuurlintje ziet het er prachtig uit, vind je het teveel bling dan zijn deze slijtagedelen makkelijk te vervangen door minder in het oog springende exemplaren. 

Pak de fiets op en je schrikt van het lage gewicht, mede doordat hij er door de vette framevormen en dikke, 44 millimeter ERE Tenaci banden best massief uitziet. Die dikke banden kunnen er probleemloos in door de dropped seatstays, die tevens een belangrijke eigenschap verhullen. Het bottom bracket van de Nuroad is namelijk behoorlijk hoog, en dat is een belangrijke indicatie voor het rijgedrag: meer gericht op wendbaarheid dan stabiliteit. Tijdens het rijden doet de fiets dan ook onmiddellijk denken aan een volbloed crossfiets. Je zit er meer ‘op’ dan ‘in’, en je hoeft maar te denken aan sturen en hij gaat al. Wat een leuke fiets is dit! 

Briljant is ook de combinatie van het Force 1x 42 tands crankstel en de 12 speed Eagle 10-50 cassette en Eagle AXS derailleur aan de achterzijde. Waar veel gravelbikes nog altijd een wat behoudende gear range hebben, zul je met de Nuroad, ook met volle bepakking, zelfs op de steilste bergen niet in problemen komen. Sram’s grote flippers zijn bovendien ideaal in stuiterende omstandigheden en slechtlopende versnellingskabels zijn verleden tijd. Maar let op, je hebt met een 1X maar 1 accuutje bij je, dus leeg is leeg.   
Door het lage gewicht en de sportieve zitpositie zit het met de snelheid en acceleratie wel goed, iets waar de carbon Newmen Advanced SL X.R.25 wielen (intern 25 mm breed) ook een flink steentje aan bijdragen. Een snel ritje met een groepje racefietsers gaat de Nuraod zelfs op deze 44 millimeterbanden prima af, al zal dat op bandjes met meer profiel wellicht lastiger zijn. Het frame is tot slot uitgerust met een aantal slim verstopte bevestigingen voor spatborden en dragers, waardoor de Nuroad een echte alleskunner is. Een boel fiets, een hoop lol en goeie looks voor relatief weinig geld. 

Info: cube.eu 

Prijs: € 4.049,- 

Tekst: Jan Koelmans 

Foto’s: Gijs Ferkranus 


Deze rubriek staat in het gepubliceerde magazine: Wielrenblad #2 2021. Deze kun je bestellen in de Soul Webshop. Ook is het blad beschikbaar in de Soul Kiosk App. Wil je voortaan geen nummer van je favoriete magazine meer missen? Word dan snel abonnee van Wielrenblad!

 van