11-04-2011 - Mountainbiken, Nieuws

Cube Stereo Team

Op de showroomvloer voldoet de Cube Stereo Pro al op aardig wat punten aan ons wenslijstje van een ideale allmountain-ride: centrale zitpositie, acceptabel gewicht en een prijskaartje dat ons niet in een persoonlijke financiële crisis stort. Als we daar dan nog bij optellen de goede en degelijke componenten waarmee hij wordt afgemonteerd, dan heeft deze fiets absoluut potentie om een one-bike-quiver te zijn. Nu willen we maar een ding: naar de bergen ermee!

www.cube.nl

De Stereo was een paar jaar geleden eigenlijk zijn tijd vooruit. Maar weinig andere merken boden een fiets aan met vergelijkbare verhouding tussen meer veerweg en acceptabel gewicht. Inmiddels is de concurrentie ook wakker geworden en is het segment van ‘allmountain ride’ aanzienlijk gegroeid, maar Cube zelf is ondertussen ook door blijven sleutelen aan het allmountain-rideconcept van de Stereo en het resultaat mag gezien worden.

Tekst: Bas Rotgans
Foto: Michiel Rotgans

Laten we beginnen met een van de meest opvallende eigenschappen van de nieuwe Stereo: hij is mooi! Uiteraard is dat niet het allerbelangrijkste, maar toen de Duitsers van rechte buizen overstapten op hydroforming (waarbij meer organische vormen in de buizen geperst kunnen worden) hebben ze de Stereo ook een elegante make-over gegeven. Van de grove vierkantige uitstraling is niets meer over, de lijnen van het frame swingen vloeiend van voor naar achter.

In de praktijk rijdt de fiets zoals hij eruit ziet, als een soort mini-downhillbike, heel centraal en vanuit het midden. Als rijder zit je gebalanceerd op – zelfs bijna in – de fiets en kun je ‘m heel neutraal vanuit het midden in de bocht leggen. De redelijk lage bottombracket helpt hier zeker bij. De Stereo stuurt gebalanceerd door de bochten, waarbij hij tot het allerlaatste moment zijn grip behoudt. De kracht van de Stereo zit hem sowieso in de down. Hij is stabiel en neemt alle brokken en obstakels met een vanzelfsprekendheid die je niet verwacht bij een fiets die zo lichtvoetig en elegant rijdt. De uitstekende RP23 demper van Fox en de Revelation vork van Rockshox dragen in grote mate bij aan die souplesse en het gevoel dat de vering bodemloos is en heel erg veel kan hebben voordat je het einde bereikt.

Die bodemloosheid zou wel eens met het dualtrailcontrol-systeem te maken kunnen hebben. Hierbij zit de demper niet aan een kant vast aan het frame en aan de andere kant aan de achterbrug, maar wordt hij vanf twee kanten tegelijkertijd ingedrukt. Bij ritjes op fietsen met vergelijkbare systemen hebben we datzelfde gevoel van bodemloosheid ervaren. Wij zijn niet de allergrootste fans van de oude Hayes Stroker Ryde remmenmaar met deze leveren tot nu toe goede prestaties, dat ze zijn gecombineerd met 180 millimeter schijven, draagt daar waarschijnlijk aan bij. Toch kunnen we ons niet helemaal aan de indruk onttrekken dat ze aan de lichte kant zijn voor een fiets die zo hard DOWN kan rijden.

Dat de fiets goed afdaalt had je op basis van zijn ruige motorcross-achtige uiterlijk wel mogen verwachten. Waar hij pas echt verrast is bij de UP! 150 millimeter veerweg en dikke banden lijken niet het ideale recept om lange bestijgingen mee te lijf te gaan, maar de Stereo kachelt op z’n dooie gemak overal omhoog. De afzinkbare voorvork (in een stap van 150 naar 120 millimeter) helpt dan nog een handje om wat meer in de aanvalshouding te zitten.

De veerconstructie in de achterbrug heeft heel weinig last van aandrijfinvloeden, al helemaal niet als je de Propedal in de zwaarste stand aanzet. Zo klimt de Stereo niet merkbaar zwaarder dan zijn meer voorwaarts georiënteerde allmountainsportcollega’s met zo’n honderdtwintig millimeter veerweg, terwijl naar beneden
het gas er echt harder op kan.

Als we dan nog even verdergaan op uiterlijkheden: wij moesten ‘even wennen’ aan de afmontage met onderdelen in op elkaar zijn afgestemde kleuren. In eerste instantie vonden we het zelfs een beetje overkill. Maar na een paar dagen testen raakten we eraan gewend. We begonnen zelfs het mooie in te zien van de moeite die Cube heeft genomen om alles te op elkaar af te stemmen. Als we inmiddels zouden moeten kiezen tussen of een matzwarte versie, of deze kleurige variant dan zouden we voor deze variant gaan, vooral omdat ie wat aparter is. De Pro uitvoering van de Stereo die wij mee hadden is de goedkoopste uit de stal, afhankelijk van je budget kun je een van de duurdere uitvoeringen kiezen die een verdere sprong in gewicht en kwaliteitscomponenten oplevert.

Al met al een heerlijke fiets voor mensen die op zoek zijn naar een top-allrounder die je in Nederland op elk parcours kan gebruiken en waar je in de Alpen lange beklimmingen mee kunt bedwingen. Maar het meest komt hij tot zijn recht als je boven bent en aan die lange lange afdaling mag beginnen.

 


FACTS

UPs
– prestatie downhill
– kwaliteit van gemonteerde componenten
– veel stijfheid door gebruik van steekassen voor en achter

DOWNs
– gewicht van het frame
– remmen zijn vrij licht voor de wat zwaardere rijders

GEOMETRIE
gewicht 13,7 kg
stuurhoek / zithoek 68 / 74 °
bovenbuis / voorbouw 598 mm / 90 mm
wielbasis / brackethoogte 1147 mm / 335 mm
veerweg 150 mm / 152 mm
stuurbreedte / zadelpen Ø 680 mm / 34,9 mm
materiaal Alu, 16/18/20/22”
prijs (frame) € 2099,-

ZINVOLLE UPGRADES:
– minder grove banden voor Nederlands parcours
– telescopische zadelpen
– bij gebruik in de bergen een schakelende chainguide

BROERTJES EN ZUSJES:

Stereo Team
€ 2.599,-
alu / XT/SLX
Sun Ringlé wielen
13,3 kg

Stereo Race
€ 2.999,-
alu / XTR/XT
DT Swiss wielen
12,9 kg

Stereo WLS
€ 2.599,-
alu / volledig XT
DT Swiss wielen
12,2 kg

De Stereo’s zijn ook nog beschikbaar in uitvoeringen met een identiek frame van carbon (de HPC Pro, HPC Team, HPC Race en HPC SL), gewicht loopt af van 12,9 kg tot 11,9 kg en prijzen lopen op van € 2.799,- tot € 4.999,-


tekst: Bas Rotgans
foto’s: Michiel Rotgans

UP/DOWN blog: hét blog voor en door mountainbikers

Naast het mountainbike magazine UP/DOWN, geniet je online van het UPDOWN mountainbike blog. Dit blog wordt beheerd door de makers van UP/DOWN, die net als jij maar wat graag op de mountainbike stappen. Een magazine en blog voor en door mountainbikers dus! Hier vind je alles over mountainbiken: zoals informatieve artikelen en nieuws tot inspirerende verhalen, tips & tricks, foto’s en video’s. Ontdek het zelf op ons blog!

Mountainbikenieuws

Voor het laatste nieuws op het gebied van mountainbiken, check je onze nieuwspagina, hier verzamelen we al onze blogs over aankomende mountainbike gadgets, mountainbike events, mountainbike producten, mountainbike magazines, tips en tricks, trainings schema’s voor mountainbikers en ook advies over fietsvoeding en duurtesten en nog veel meer. Alles wat nieuw is op het gebied van mountainbiken lees je hier als eerste. Zo ook een aankondiging van het nieuwste mountainbike magazine van UP/DOWN.

Tips & Tricks voor het mountainbike

Vraag jij je wel eens af wat je kan doen tegen de hongerklop? Wat voor voeding en training je nodig hebt om beter te kunnen presteren op de mountainbike? Of wat koffie en bier kan doen aan je conditie en herstel? Wil je fitter worden op de fiets of heb je bepaalde of een veel voorkomende fietsblessures? Of wil je gewoon simpelweg je techniek verbeteren? En waar moet je nou op letten bij de aanschaf van een nieuwe mountainbike of andere accessoires voor op de mountainbike? Het antwoord op deze, en nog veel meer, vragen, vind je in de categorie tips & tricks op ons blog!

Leesvoer voor iedere mountainbiker

Zit je even niet op de mountainbike, dan hebben wij wat lekker leesvoer voor je. In deze categorie van ons blog vind je interessante achtergrondverhalen over uiteenlopende thema’s. Van recente onderzoeken op het gebied van mountainbiken tot de zithouding op en het afstellen van jou fiets. En van de mooiste trails op je fatbike of op je enduro bak, of het diepgaande artikelen over je mountainbike held of je favoriete mountainbike parcours. Ook de mooiste reisverhalen over mountainbiken in de Alpen of de Ardennen komen aan bod.

UPDOWN online

Ben jij ook altijd zo benieuwd naar de nieuwste editie van UP/DOWN? Op ons blog lees je het altijd meteen als er een nieuwe editie van ons magazine uit is. Je vindt hier een preview van een aantal artikelen en krijgt zelfs al een sneak peek in het nieuwe magazine. Bovendien geven we een overzicht van de gehele inhoud van het magazine. Zo weet je pricies wat je in de nieuwste editie van UP/DOWN mountainbike magazine kunt verwachten. Ben je (nog) geen abonnee van UP/DOWN? Dan kun je de (digitale of geprintte) uitgave direct via de webshop bestellen. Of word abonnee, zodat je UP/DOWN altijd als eerst op de mat ontvangt!

 van