22-10-2013 - Nieuws, Wielrenblad

De passie voor fietsen – Bike Motion Onderzoek

Bike MOTION Benelux heeft rondom de recente fietsbeurs een onderzoek uitgevoerd om het belang van fietsen in het leven van de deelnemers nader te onderzoeken. Er deden zo’n 850 fanatieke fietsers mee en dit leverde een aantal uitkomsten op die zeker het vermelden waard zijn.

De belangrijkste redenen om te fietsen zijn: gezondheid, fitheid, plezier, ontspanning en lekker bezig zijn in de buitenlucht. Verder speelt prestatie- en competitiedrang een belangrijke rol bij wielrenners, voor een kwart van de mannen de primaire reden om op het racezadel te springen en voor slechts 12% van de vrouwen.

Zo is bijvoorbeeld ook gebleken dat tweederde van de wielrennende mannen en vrouwen ‘s ochtends liever vroeg opstaan om te gaan fietsen dan seks hebben met hun partner. Daarnaast heeft bijna de helft (45%) van de mannen liever een maand geen seks dan een maand niet te kunnen fietsen, bij de vrouwen loopt dit zelfs op tot 60%.

Verrassend genoeg hechten mannen meer belang aan hun uiterlijk tijdens het fietsen en maken zij hun fiets vaker schoon. Vooral mannen (81%) maar ook driekwart van de vrouwen ziet er graag tip top uit en stemt de kleuren van de helm en de verdere outfit nauwkeurig af op die van de fiets. Het mannelijke huishouden ziet er overigens heel wat minder gesoigneerd uit: liefst 62% van de heren beaamt de stelling ’ik maak vaker mijn fiets schoon, dan dat ik schoonmaak in het huishouden’. Zelfs 41% van de vrouwen is het daarmee eens! Fietsen met een schoon rijwiel blijkt negen van de tien mannen ‘een beter gevoel’ te geven. Ondanks dat vrouwen de fiets minder vaak in het sop zetten zijn bijna evenveel (85%) het daar wel mee eens.

Verder zijn er ook een aantal veelgenoemde ergernissen naar voren gekomen in het onderzoek. Het weggooien van afval wordt veel genoemd en staat in de gezamenlijke Top 5 dan ook op nummer 1. Gevolgd door a-sociaal weggedrag van automobilisten, a-sociaal gedrag van andere sportieve fietsers, slechte infrastructuur en agressie bij automobilisten. De ergernis die het snelst zou moeten worden aangepakt is de verbetering van de infrastructuur, zoals slechte fietspaden en scheuren in de weg.

Bron: Bike MOTION Benelux

 van