25-04-2016 - Surfen, Nieuws

De Revolutie van Tom Curren

In 1994 verraste Tom Curren de gehele surf wereld door met een 5’7 Fireball Fish op Sumatra gigantische right handed golven te surfen. De beelden van deze sessie zijn legendarisch en zijn van grote invloed geweest op de surfboard designs die wij vandaag kennen.

Tom Curren had zich op dat moment teruggetrokken uit de ASP World Tour om een zoektocht te starten naar de perfecte golf. Deze zoektocht bracht hem uiteindelijk bij Bawa waar een prachtige golf brak voor de stranden op het kleine eiland voor Sumatra. Curren kon tijdens de trip in Bawa beschikken over de volgende boards uit zijn quiver: Een 7’10” Dave Parmenter Widowmaker, een 6’8″ Channel Islands semi-gun en een 5’7″ Fireball Fish, originally shaped voor Olberhozer door Tommy Peterson. In eerste instantie koos Curren er voor om de 7’10” mee het water in te nemen. De golven liepen die dag bijzonder goed (double over-head) en met niemand anders in de line-up waren de condities perfect. Na een uur kwam Tom Curren echter uit het water en tot ieders verbazing koos hij er voor om de 5’7” fish te pakken. De beelden van deze sessie zie je hieronder.

Het was in de jaren 90 gebruikelijk om boards te gebruiken met een extreem smalle rails en meestal met veel rocker. dit maakte de boards moeilijk te surfen en eigenlijk alleen voor de grote, holle golven konden deze surfboards gebruikt worden. Vaak wordt gedacht dat korte brede boards met veel volume langzamer zijn dan langere smalle boards. Dit is vaak juist niet het geval, bredere, kortere boards zijn vaak juist sneller omdat deze door het extra volume, kortere opervlakte, brede vorm en weinig rocker efficiënter de kracht van de golf weten te benutten.

Terwijl Curren opzoek was naar de perfecte golven was Kelly Slater op dat zelfde moment aan het strijden voor zijn tweede wereld titel in heup hoge golven tijdens de Marui Pro in Japan. Op flinter dunne, smalle perfomance boards werd er in matige condities gesurft. Uiteindelijk verloor Kelly de halve finale van Dave Macaulay.

Tom Curren is de revolutie van de huidige board designs begonnen maar Slater heeft hier zeker de laatste jaren ook een bijdrage aan geleverd. Vorig jaar was Kelly Slater bijvoorbeeld te zien tijdens de Quiksilver Pro op een experimenteel board van shaper Daniel “Tomo” Thomson. Tegenwoordig is de elfvoudig wereld kampioen aandeelhouder van het surfboard merk Firewire.

KellySlaterboardNuentoen

Deze zelfde Daniel “Tomo” Thomson is de shaper die het board van Stuart Kennedy gemaakt heeft, de Sci-Phi van Firewire. Dit board kenmerkt zich door de brede tail, diepe groeven en het feit dat het board korter is dan de andere boards op de tour. Kennedy wist te imponeren door onder andere Gabriel Medina en Kelly Slater uit te schakelen. Hij gaf een masterclass van snelheid, kracht en innovatie op het board tijdens de Quiksilver Gold Coast Pro. Kelly Slater zal ongetwijfeld dit board zelf aan zijn quiver hebben toegevoegd.

PSI-FHIThomo

Kelly  Slater, Daniel Thomson en andere shapers zullen ongetwijfeld met nog andere radicale, interessante surfboard designs op de markt verschijnen. De vraag is dan ook hoe de toekomst van surfboards shapes er uit zal zien en wat voor invloed dit zal hebben op de professionele tak van de sport?

 van