Fernanda Maciel blijft grenzen verleggen

Amsterdam, 24 september 2020 – The North Face-atleet en ultrarunkampioen Fernanda Maciel heeft haar nieuwste project voltooid: een grensverleggende combinatie van trailrunnen en sportklimmen in het Spaanse gebergte Picos de Europa.

De uitdaging die Fernanda zichzelf had gesteld, leidde haar van de Spaanse kustlijn in het noorden naar een van de beroemdste bergtoppen van het land. In totaal legde Fernanda een afstand af van 83 kilometer, met hoogteverschillen van in totaal meer dan zesduizend meter.

Fernanda’s eindtijd was 14 uur en 47 minuten, waarmee ze de lat hoog legt voor deze unieke uitdaging. Het rennen van de Desafío Cantabria-trail kostte 13 uur en 40 minuten. Omdat Fernanda beperkte klimervaring heeft, was het meest indrukwekkend aan de uitdaging de tijd die het haar kostte om de tweehonderd meter hoge Via Directa de Los Martínez op de iconische Naranjo de Bulnes te beklimmen: slechts 1 uur en 7 minuten.

Deze opkomende dubbele-disciplinesport vergt een haast bovennatuurlijk uithoudingsvermogen, gecombineerd met technische skills en een zeldzaam vermogen om rustig en geconcentreerd te blijven. In dit opzicht is Fernanda een ware expert.

“Ik ben geen klimmer en ik was moe, maar het lukte me alsnog om snel te stijgen”, aldus Fernanda over het klimgedeelte van haar uitdaging. Hierbij vertrouwde ze op The North Face-teamlid en hechte vriend Eneko Pou voor ondersteuning. “Het was ongelooflijk. We hielpen elkaar tot we deze prachtige bergtop bereikten, en hebben elkaar daarna stevig omhelsd. We hadden het gehaald: binnen 14 uur en 47 minuten van de Cantabrische Zee naar de top van de Naranjo.”

De lach van Fernanda na een run van 85 kilometer was voor klimmer Eneko de grootste verrassing. “Ik heb altijd in haar geloofd: in haar kracht, haar volhardendheid, haar doorzettingsvermogen, maar toen ik die lach op haar gezicht zag, brak mijn klomp. Ik had verwacht dat ze na dertien uur rennen en een hoogtestijging van zesduizend meter van haar stuk zou zijn gebracht, maar nee!”

Volg Fernanda op Instagram (@fernandamaciel_oficial) om meer te weten te komen over haar project of ga naar @thenorthface op Instagram en @thenorthface op Facebook.

 van