25-02-2016 - Nieuws, Wielrenblad

Fietsen tegen stereotypes

De vrouwen in Nederland kunnen op elk gewenst moment de fiets pakken, met een paar fietsmaatjes de volgende bestemming kiezen en vervolgens zich volledig op de reis concentreren. Voor de vrouwelijke fietsliefhebbers in Afghanistan is dit een totaal ander verhaal.

Wanneer Afghaanse vrouwen op hun racefiets een stukje willen rijden worden zij bestookt met allerlei bedreigingen en geweldsuitingen, puur en alleen vanwege het feit dat ze op een fiets zitten. Wat doen een paar vrouwen in Afghanistan? Ze pakken gewoon hun fiets en zijn daarom genomineerd voor de Nobel Peace prijs.

Het team is genomineerd door een groep van Italiaanse MP’s vanwege hun vastberadenheid en harde werk om het Afghaanse wielrennen op de kaart te krijgen. Deze vrouwen rijden al jarenlang tegen stereotypes en hebben talloze beledigingen en doodsverwensingen naar hun hoofd gekregen en alleen omdat ze willen fietsen.

Zahra Hussaini is de trotse leider van het Afghaanse vrouwenteam en legt uit dat zij samen met haar vrienden bezig zijn om allerlei stereotypes te verbreken door juist te gaan fietsen en andere sporten te beoefenen. Het team ziet alle negatieve verwensingen als motivatie om door te gaan en spoort Zahra en haar 40 andere teamleden aan om pas te stoppen wanneer elk meisje kan doen wat zij wil.

Voor meer wielerverhalen bezoek je ons op Facebook.

 

 van