21-06-2005 - Surfen, Nieuws

Fit is de shit: Yoga voor surfers

 Fit is de shit: Yoga voor surfers

Veel mensen denken bij Yoga aan zweverige hippies in tuinbroeken, die proberen in hogere sferen te komen door hun benen in de nek te leggen. Toch is deze levensstijl, net als surfen, aan een grote opmars begonnen. Steeds meer mensen zien Yoga als ontspanning, maar ook als ontsnapping aan de dagelijkse realiteit. Surfend Nederland kwam al halverwege de jaren negentig met Yoga in aanraking, toen toenmalig Nederlands Kampioen Victor van der Kleij met baard en al terugkwam uit India. Sindsdien was hij meer en meer met Yoga bezig en steeds minder met surfen. Uiteindelijk heeft hij zich helemaal uit het surfen terug getrokken.

Een ander goed voorbeeld van Yoga in de surfwereld is levende legende Gerry Lopez. Één van de pioniers van Pipeline haalt zijn mentale balans en fysieke flexibiliteit uit zijn dagelijkse portie Yoga. Hoe je Yoga inpast in je dagelijks leven is voor iedereen verschillend, maar dat je surfen er een positieve impuls van krijgt is zeker. We hebben 3 Yogabewegingen voor je uitgezocht die je kunt doen voor, tijdens en na het surfen. Linde Logtenberg doet het voor en geeft een korte beschrijving. Voor alle oefeningen geldt dat je goed je aandacht erbij moet houden. Voel wat je doet en ga niet te ver. Het mag namelijk absoluut geen pijn doen. Doe de oefeningen langzaam en blijf vooral bij alle oefeningen goed doorademen.

Voor het surfen

Dit is een oefening die je voorbereid op het peddelen. Sta met je benen wijd en strengel je vingers achter je rug in elkaar. Adem diep in en buig vervolgens op je uitademing voorover. Hou je armen gestrekt terwijl je je handen zo hoog mogelijk brengt. Hou dit even vast en herhaal de oefening eventueel een paar keer.

Tijdens het surfen

Deze oefening zorgt voor flexibiliteit in je rug. Ga op je surfboard zitten. Adem diep in en draai je bovenlichaam op je uitademing naar rechts en zet je handen naast je op je surfboard neer. Blijf even zo zitten en draai vervolgens de andere kant op.

Na het surfen

Met behulp van deze oefening zorg je dat alle stijfheid na het surfen uit je rug verdwijnt. Ga op handen en knieën zitten, met je knieën op heupwijdte en je handen onder je schouders. Adem diep in en maak op je uitademing je rug helemaal bol en trek je hoofd in. Op je inademing maak je je rug hol, breng je je zitbotten naar achter en til je je hoofd een stukje op. Herhaal dit vervolgens een paar keer. Doe het langzaam en probeer zoveel mogelijk te voelen waar je rug stijf is. Probeer je rug vooral op de stijve plekken te buigen.

Tekst: Hans van de Broek, Linde Logtenberg
Beeld: Gert-Jan de Koning

Volg de link om het nummer met dit artikel te bestellen.

http://6.soulonline.nl/index.php?page=soulshop_detail&CID=98

 

 van