Ga je beter presteren van bietensap? – Sportadviezen

Onder de fanatieke fietsers zijn de verhalen over bietensap wel bekend. Als je 500 milliliter bietensap, met daarin 300 mg natriumnitraat, drinkt, dan zou dit prestatiebevorderend kunnen werken. De stof nitraat wordt in het lichaam omgezet naar nitriet en dit werkzame stofje zorgt voor een betere doorbloeding, voor een lagere hartslag bij de zelfde inspanning, een efficiëntere spieraanspanning en een beter zuurstofverbruik.

Als je dit neemt, moet dit wel drie uur voor de inspanning en je mag daarna geen kauwgom, tandpasta of andere middelen gebruiken die de mondbacteriën belemmeren hun werk te doen, want die moeten de nitraat naar nitriet omzetten.

Er zitten alleen wel een aantal nadelen aan het gebruik van bietensap. Naast de verkleuring van je ontlasting en urine kan het maag- en darmklachten geven en dat is zeker tijdens het fietsen onwenselijk. De hoeveelheid nitraat in bieten kan per seizoen nogal wisselen, maar nog belangrijker, nitraat kan een bloeddrukdaling geven, wat weer flauwvallen kan veroorzaken. De wetenschappelijke studies duiden op een positief effect, maar niet alle onderzoeken zijn kwalitatief even goed en er is maar onder beperkte condities onderzocht. Daarnaast waren niet bij alle onderzoeksdeelnemers de positieve effecten op het prestatievermogen zichtbaar. Het is zeker het proberen waard, maar wees voorzichtig als je persoonlijk ervaring hebt met een lage bloeddruk. Weet je het niet, laat dit anders eerst checken.

Het is dus misschien een feit

Ons eigen experiment lezen met bietensap? klik hier

We kennen ze allemaal wel. De verhalen tijdens het fietsen over – legale – middelen die je beter doen presteren op de fiets. Er is vaak wel iemand in de groep die gehoord heeft dat je beter gaat rijden als je cafeïne, compressiesokken of bietensap gebruikt. Daarnaast zijn er vaak verhalen te horen over het behandelen van pijntjes met ijs en dat als je een griepje hebt je dit er vooral uit moet zweten, zodat je geen rit hoeft te missen. Mooie verhalen, maar zijn het feiten of fabels? In deze reeks artikelen zal sportfysiotherapeut Wilko Camphuijnder, met onderbouwing vanuit de laatste wetenschappelijke publicaties, een aantal van deze vaak gehoorde uitspraken beoordelen als feit of fabel.
Meer info over Wilko: www.grintabikefit.nl/


Voor meer mountainbike nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Up/Down.

 van