18-05-2017 - Nieuws, Wielrenblad

Gino Bartali; een held op de fiets en tijdens de oorlog

Gino Bartali een held van Italië, een held in Italië. Gino won meerdere malen de Tour de France en de Giro d’Italia en vocht tegen de macht van dictator Benito Mussolini. Hoe hij dat deed? Met zijn fiets!

Hoe het allemaal begon.

Gino werd geboren in Ponte a Ema, Florence, Italië. Hij was kind nummer 3 van de uiteindelijke 4, die vader en moeder ter wereld zouden brengen. Wanneer men Gino voor het eerst zou zien en zou moeten raden welke sport hij beoefende, dan zou je waarschijnlijk eerder een discipline als boksen voorbij horen komen, in plaats van wielrennen.

Gino Bartali

Op 13 jarige leeftijd begon kleine Gino te racen in competitieverband. Al snel kwam zijn talent naar voren en duurde het ook niet lang voordat hij zich bij de professionals in het peloton zou voegen. In 1935 op 21 jarige leeftijd was dit inderdaad het geval en het jaar daarop werd hij Italiaans kampioen op de weg.

Gino en de racefiets, een combinatie die voor elkaar gemaakt is.

Gino Bartali-fiets

Driemaal won hij de Giro en twee keer droeg hij de gele trui om zijn schouders in Parijs, maar daar stopt het nog niet. Hij heeft namelijk ook nog een behoorlijke erelijst wanneer het op etappezeges aankomt. In totaal heeft hij er 17 in de Giro gewonnen en 12 in de Tour. Kortom, best een lijst waar je trots op kan zijn.

Een nationale held in donkere tijden.

De carrière van Bartali kende niet alleen momenten van vreugde en plezier. Toen het fascisme in Italië aan de macht kwam kende het sportieve verloop van Gino een breuk. Bartali had persoonlijk helemaal niks met het fascisme en verafschuwde het. Gedurende de oorlog besloot Gino daad bij zijn gedachtes te zetten en nam hij actief deel aan het Italiaanse verzet. Zo verborg hij niet alleen een Joodse familie bij hem in de kelder, maar reed hij ook heel Italië door met berichten en boodschappen die hij verstopte in de frame van zijn fiets. Doordat Mussolini een hele grote fan van Gino was werd er afhankelijk niks tegen hem ondernomen. Uiteindelijk werd hij wel ondervraagd, maar heeft hij geen waardevolle informatie prijsgegeven.

Filemon Wesselink is momenteel met zijn programma “Filemon On Tour” in Italië en volgt de Giro op de voet. Hierin kwam Gino Bartali ter sprake. Bekijk hier de gehele video over Gino.

(Bron: Touretappe.nl)

 van