29-05-2017 - Nieuws, Wielrenblad

Review: Giro Factor Techlace

De fietsschoenen van het merk Giro. De schoenen staan synoniem voor kwaliteit en innovatie. In het verleden pronkte Giro al met het hypermoderne Boa-sluitsysteem en de retro veters. Bij de nieuwe Factor Techlace combineren ze deze twee werelden en voegen ze er nog een klittenbandsluiting aan toe.

Tekst & foto’s: Rick Brauwers

De schoen is een plaatje. Daar kunnen we kort over zijn. De combinatie van veters, klittenband én een Boa-systeem terrein te winnen. Deze hoogglans zwarte Factor Techlace lijkt het beste van drie werelden te combineren. Ik zie alleen maar voordelen. Ze verdelen de druk beter dan twee klittenbandjes, ze overleven een crash en daarbij zien ze er goed uit. Zonder verder te oordelen ga ik in mijn schuur op zoek naar schoenplaatjes. Eerst maar eens een ritje.

ArtikelGiroFactorTechlace

Wat mij direct opvalt is de natuurlijke pasvorm van de schoen. Deze Factor Techlace halen net niet het comfort van mijn sloffen, maar het scheelt niet veel. Ik sluit het klittenband dat vast zit aan de veters, draai de Boa-ring aan en merk hoe de schoen stevig om mijn voet sluit. Ik voel geen storende drukpunten op de bovenkant van mijn voet of bij de hiel.

De Boa-sluiting is per millimeter af te stellen. Hierdoor vind je altijd de perfecte pasvorm. Het voetbed en het ademende bovenwerk maken de schoen zeer comfortabel. De EC90 SLX2 carbon zool is dun en toch zeer stijf. Dit zorgt voor een optimale krachtoverbrenging op de pedalen. Tijdens de rit draai ik één keer aan beide Boa’s. Nu ik niet meer op de grond sta maar op het zadel met mijn voeten in de pedalen zit mag de boel wel iets strakker.

ArtikelGiroFactorTechlace2

Ik kan slechts tot één conclusie komen. Dit zijn geweldige schoenen om rit na rit te dragen. Liefst seizoenen lang tot je veters versleten zijn. (En dan koop je gewoon weer nieuwe). In de doos zitten behalve de schoenen ook twee zooltjes zodat je de schoen kunt aanpassen naar je eigen draagcomfort. Zelf heb ik schoenmaat 44. Deze Giro-schoenen vallen vrij klein waardoor ik uitkom bij schoenmaat 46. Het enige minpuntje blijft de prijs; € 349,95 voor fietsschoenen vind ik buiten proportie voor een fietsschoen. Hoe lekker ze ook zitten.

Specificaties

  • BOA IP1 en Techlace-sluiting
  • Easton EC90 SLX2 buitenzool
  • Carbon buitenzool
  • Het Super natural Fit voetbed
  • Ademend Premium EVO bovenwerk
  • Geleverd met draagtas
  • Geleverd met twee verschillende zooltjes
  • X-static antimicrobiële vezels
  • Gewicht: 210 gram (maat 42,5)
  • Getest model: maat 46

Deze buit komt uit Wielrenblad #1 van 2017, bestel ‘m nu in onze webshop of word abonnee en ontvang de nieuwste editie bij jou op de mat! Op de hoogte blijven van al het wielrennieuws? Abonneer je dan snel op Wielrenblad en volg ons op Facebook en Instagram!

 van