24-04-2019 - Nieuws, Wielrenblad

Gravel Series Limburg – Liberation rides

Wielerevent in Banholt brengt bijzondere ode aan bevrijders

Op 5 mei as. vindt de tweede editie van de Gravel Series Limburg plaats in Banholt, gemeente Eijsden-Margraten. De Gravel Series Limburg zijn afgelopen jaar gelanceerd en zijn uitgegroeid naar het grootste gravel evenement van Nederland. De naam zegt het al er wordt gereden over de vele gravel en onverharde wegen in Zuid-Limburg en in de grensstreek. Gereden wordt op mountainbikes, cyclocrossfietsen en speciale gravelfietsen. Geen eigen fiets? Geen probleem Specialized bicycles stelt enkele gravelbikes ter beschikking via Toma Cycles uit Kerkrade.

Bevrijding als thema

Dit jaar vinden de Gravel Series plaats op 5 mei en op 8 september. Data die in Limburg gelieerd zijn aan het thema bevrijding. Op 5 mei vieren we Bevrijdingsdag en in de week van september is het exact 75 jaar geleden dat het eerste dorp in Nederland, Mesch, bevrijd werd. De Gravel Series Limburg herdenken op verschillende manieren deze bijzondere tijd in de Limburgse geschiedenis. De verschillende routes (75, 110, 210 kilometer) brengen de deelnemers langs plekken waaronder monumenten, slagvelden en plekken die een rol hebben gespeeld tijdens de oorlog.

Geen startschot

De start van de Gravel Series vindt plaats in Banholt. Aldaar zal op 5 mei geen startschot klinken maar een heuse folding ceremony (officiële ceremonie waarbij de Amerikaanse vlag wordt gehesen) door re-enactors van “The Replacements” (Amerikaanse soldaten groep) waarbij een trompettist to the colors zal spelen als teken van reveille. Daarnaast staan op de routes verschillende borden met historische informatie en beeldmateriaal die het verhaal van de bevrijding vertellen van hetgeen zich op die plek en of nabijgelegen locatie heeft afgespeeld. Hiervoor heeft de organisatie contact opgezocht met lokale historici en heemkundeverenigingen uit de gemeente.

Routes

De drie routes van de Gravel Series Limburg zijn met veel zorg qua landschap, beleving en storytelling samengesteld. De 75 en 110 kilometer route voeren door Zuid-Limburg en de grensstreek. De start vindt plaats om 9.30u in Banholt in de gemeente Eijsden-Margraten. Op de routes krijgen de deelnemers op minimaal drie locaties verzorging aangeboden. Uiteraard weer met fruit van Limburgse bodem. De finish van de eerste rijders wordt omstreeks 13.00u verwacht. Aldaar ontvangen de deelnemers een herinneringsmedaille en een relaxte sfeer met livemuziek en bijbehorende pastaparty.

Langste route

Naast de twee relatief kortere routes heeft de organisatie van de Gravel Series Limburg zich een bijzondere uitdaging laten invallen. Een ultra-lange gravel rit over 210 kilometers met meer dan 4500 hoogtemeters die naar het slagveld van het Hurtgenwald in de Eifel voert. Voor deze loodzware uitdaging hebben zich reeds een 40-tal deelnemers aangemeld. De start van de 200 kilometer lange heroes ride vindt plaats op 5 mei om 05.00u in Banholt. De deelnemers worden op zaterdagavond 4 mei (na de dodenherdenking) gebriefd waarbij door lokale historici het verhaal van de bevrijding van Eijsden-Margraten wordt verteld. De

meeste deelnemers zullen ook overnachten op het terrein of bij Vakantiehoeve Mingels in Banholt. Bijzonder is dat deze riders tijdens de ride op zichzelf zijn aangewezen voor verzorging. De organisatie verstrekt een volle voedingstas vol met Clifbar en Nuun hydratation producten en richt één verzorgingspunt op de route in. De eerste deelnemers van deze heroïsche rit worden op zondag 5 mei omstreeks 16.00u terugverwacht in Banholt.

Muziek & Gravel Bier

Vanaf 13.00u is op de start-finishzone in Banholt livemuziek te horen van singer-songwriter Guido Staps. Tevens zal het eerste in eigen beheer geproduceerde Gravel Bier op 5 mei worden gelanceerd. Dit alles vindt plaats in Banholt op de start en finishlocatie die via de aan de Bredeweg gelegen veldweg toegankelijk is. Parkeren is daar ook voorzien.

Aanmelden

Er zijn nog enkele startplekken beschikbaar voor alle routes.
Voor meer informatie en registratie voor de Gravel Series zie: crossbordercycling.eu

 

 van