07-01-2014 - Mountainbiken, Nieuws

How to: voorbereiden op een strandrace

Aanstaande zaterdag, 11 januari, start Egmond-Pier-Egmond. Aan je conditie kan je nu niet veel meer veranderen. Qua materiaal en outfit worden de puntjes nog op de ‘i’ gezet, hiermee kan je nét het verschil maken. In Up/Down nummer 5 staat onder andere een uitgebreid verslag over de Derpbikers Beachrace, met daarin tips voor het voorbereiden op een strandrace. Welke producten kunnen ervoor zorgen dat je net dat beetje voorsprong op de concurrentie hebt?

Tekst: Bas Rotgans
Foto: Michiel Rotgans

voorbereiding_strandrace_egmond_pier_egmond

1. Koga Beachracer €1.599
De Koga Beachracer is iets heel bijzonders. Wij geloven oprecht dat dit de meest gespecialiseerde mountainbike op dit moment verkrijgbaar is. Een fiets die dermate extreem op slechts een discipline is ontwikkeld, dat is ongekend in een wereld waarin je fietsen aan zoveel mogelijk mensen wil verkopen. Als basis voor de fiets diende een aluminium veldrijdframe. Daarin zijn 29’er wielen gecombineerd met een starre carbon voorvork. De wielen zijn voorzien van een Thunder Burt (voor) en Super Moto (achter) band. Volumineuze en profielarme banden die je met extreem weinig druk rijdt (ca. 1,0 – 1,2 bar) zodat je niet in het zand wegzakt. Verder is de Beachracer voorzien van een speciaal stuur dat nog het beste is te omschrijven als een heel ondiep racestuur waarvan de uiteinden sterk naar buiten lopen. Ideaal om diep te gaan zitten en je stroomlijn zo goed mogelijk te behouden, ook daarbij helpen de wielrenshifters en remgrepen. Bij strandracen luidt qua componenten het devies: hou het simpel. Alles wat je ingewikkeld maakt, wordt uiteindelijk vernield door knarsend zand. Dus: mechanische schijfremmen van TRP, een eenvoudige maar goede Ultegra roadderailleur en een enkel 38-tands kettingblad voor (dus geen voorderailleur) zijn allemaal ruim voldoende om loeihard over het strand te rijden. Wil je toch liever twee kettingbladen en een voorderailleur, dan is de fiets daar al voor geschikt. Hoe het rijdt? Vooral hard. Alles op de fiets is erop gericht in deze bijzondere omstandigheden de weerstand zo laag mogelijk te houden. Fast is better. De fiets knalt in een rechte lijn superstabiel, maar ook bij het doorploegen van een mul stuk zand blijft hij maar doorrollen, zodat je net wel de strandopgang haalt. En is dat ding nu werkelijk zo extreem eenzijdig? Wij zijn er een paar keer mee naar kantoor gefietst en de gladde en dikke banden maken van de fiets ook een heerlijk, bloedsnel en sportief woon-werkvervoersmiddel. Dus als je nog argumenten zoekt om je wederhelft ervan te overtuigen dat je schuur nog best een extra fiets kan gebruiken…

2. BBB Autotank XL €12,50
De race zou ongeveer anderhalf uur duren. Om te voorkomen dat we onderweg nog moesten stoppen om water bij te tanken, monteerden we twee grote bidons op de fiets. Zo heb je anderhalve liter vocht bij je. Op de dop zit een ventiel-achtige sluiting, die ervoor zorgt dat er geen vocht uit de bidon komt zolang je er niet in knijpt. Wij vulden ze met water tot het smalle stuk, aangevuld met Flevosap tot het randje en dan nog een klein schepje zout erin voor de mineralen.

3. BBB Flexcage €18,95
Als je twee grote bidons mee wil nemen, heb je ook een goede bidonhouder nodig. Volgens de gedachte ‘hoe simpeler, hoe beter’ trokken we twee Flexcages van BBB uit het rek. Voor een bescheiden prijsje heb je een goede bidonhouder die gewoon werkt. Verkrijgbaar in meerdere kleuren.

4. BBB Icarus €179,95
De Icarus is eigenlijk een wielrenhelm die ook door de xc’ers van het team wordt gedragen, hij is lekker licht en ventileert als een malle (eigenlijk een beetje teveel in de frisse novemberwind, als je geen haar op je hoofd hebt). De trailhelmen die we meestal dragen werken niet zo goed, omdat je heel erg laag op je fiets zit. De extra dekking aan de achterkant prikt in je nek. Tophelm voor mensen die willen racen.

5. Derpbikers-fietspetje gratis
De koude wind over je bol is niet lekker. Vandaar dat het fijn is om onder je helm iets te hebben wat de wind van je hoofd houdt. Het officiële Derpbikers-fietspetje zat in de goodiebag bij de inschrijving van onze race. Het is een topper waar we nog veel plezier van zullen hebben.

6. Agu Bormio jack €109,95
Rijd je op het strand, dan is een snijdende wind je grootste vijand. Het shirt van Agu houdt ‘de meeste wind’ buiten. Daarin hebben ze een perfecte balans gevonden, want het moet ook niet té dicht zijn. Dan ga je veel te hard zweten. De hele lay-out van het shirt is fijn, maar het superbrede elastische band onderaan is de prijswinnaar. Houdt modder (in ons geval zand) buiten de deur. Bij de uiteindelijke race hebben we dit jack niet gedragen, omdat de temperatuur te hoog was.

7. Agu Secco ondershirt €37,95
Een ondershirt dat de zweet snel afvoert naar de bovenliggende laag. Een deel van de vezels in het shirt is gewonnen uit koffie-residu. Als ze er nu nog voor konden zorgen dat hij naar verse koffie ging ruiken op het moment dat je gaat zweten…

8. Specialized Deflect-winterhandschoen €34,90
De Deflect heeft al het goede van Specialized-handschoenen met wat extra softshell isolatie. Gelpads om tintelende handen te voorkomen, een extra zachte duim waar je je snotneus aan kan afvegen en een zachte fleece binnenkant. Een heerlijke handschoen voor als het al wel fris is, maar nog niet écht ijskoud. Wordt het kouder dan heb je nog dikkere handschoenen nodig.

9. Agu Progresso broek €142,95
Van de Agu-kledingsstukken was dit misschien wel het meest verrassend. De broek voelt dun aan. Te dun, dachten we eigenlijk. Maar tijdens het fietsen bleek hij perfect. We snappen eigenlijk nog steeds niet goed hoe Agu het voor elkaar krijgt om een stof die zo dun en flexibel is, zo warm en comfortabel te laten voelen. Maar dat is hij wel. Dit zou wel eens een van onze meest gedragen winterbroeken kunnen worden.

10. Agu Zevio overschoenen € 44.95
Strandracen is overal zand tussen krijgen. Overschoenen draag je dus niet alleen om je tenen warm te houden, maar ook om het zand uit je dure fietsschoenen te houden.

Meer weten over strandraces en de voorbereiding? Bestel dan hier Up/Down nummer 5, onze strandrace-editie of kom alvast in de stemming door onze fotospecial van de Derpbikers Beachrace te bekijken.

Zien wij jou aanstaande zaterdag aan de start van Egmond-Pier-Egmond? Of rij je binnenkort een andere strandrace? Laat het ons weten via de Facebook comments!

 van