14-11-2011 - Skiën, Nieuws

Jamie Pierre overlijdt in Lawine

Professioneel skier Jamie Pierre is gister in het nog ongeopende Snowbird in een lawine om het leven gekomen. Pierre was tijdens het ongeluk op een snowboard onderweg in gezelschap van een vriend.

Jamie, 38, was aan het snowboarden met een vriend in de South Chute toen een lawine hem van een cliff gooide, aldus een woordvoerder van de Unified Police Department.

Het nieuws van de lawine bereikte de autoriteiten om 3.15u op zondagmiddag. Pierre werd niet bedolven onder de lawine, maar hij was reeds overleden toen de reddingswerkers ter plekke arriveerden. Zijn vriend was ongedeerd.

Het gebied waarin de twee onderweg waren wordt normaal gesproken gezien als inbounds, maar omdat het skigebied nog niet geopend was werden er nog geen lawine controle’s en maatregelen uitgevoerd.

“In het terrein gelden backcountry condities, en het moet dus ook zo worden gezien,” aldus Hoyal, woordvoerder van de politie. “Toegang tot het gebied is verboden als het nog niet geopend is. Deze tragische gebeurtenis herinnert iedereen er weer aan hoe gevaarlijk de omstandigheden kunnen zijn.”

Pierre verscheen in een aantal Warren Miller films, en in 2006 zette hij het wereldrecord cliffjumpen met een 245 voet (c.a. 80m) jump. Doordat Pierre dit soort stunts kon uitvoeren en altijd ongedeerd bleef leek hij over een beschermengel te beschikken. Pierre laat zijn vrouw en twee kinderen na.

De lawine waarin Pierre terecht kwam was er één van minstens 10 skier-triggered lawines op die zondag. Duidelijk mag zijn dat de sneeuwlaag op het moment zeer onstabiel is.

Brett Kobernik, van het Utah Avalanche Center, zegt dat tenminste vier van deze lawines plaatsvonden in het ongeopende Alta skigebied. Één persoon liep een beenblessure op, verder werden er geen gewonden gemeld.

Kobernik waarschuwt voor de onstabiele situatie op het moment. De onderliggende sneeuwlaag is zeer zwak en ‘suikerig’, en de verse sneeuw van de laatste dump zorgt voor zeer onstabiele sneeuwcondities. Het feit dat er nog geen lawine controles worden uitgevoerd maakt de situatie nog gevaarlijker.

De skisport is wederom een van haar iconen veel te vroeg kwijtgeraakt. Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden.

Jamie’s record cliffjump.

[youtube id=”uZ7IjpYnkbA”]

 van