19-03-2019 - Surfen, Leesvoer

KUN_TIQI


De Duitser Stefan Weckert (1979) is oprichter en eigenaar van het in Loredo, Noord Spanje, gevestigde Kun_tiqi, producent van handgemaakte duurzame balsahouten surfboards en sinds kort ook accessoires.

Waar kwam het idee om Kun_tiqi te starten vandaan?

“In 2005 liep ik stage bij een inheemse organisatie die organische cacao produceert in Ecuador. In de weekenden struinde ik de kust af op zoek naar golven. Ik had geen board bij me en eentje kopen, zelfs iets tweedehands, bleek lastig. Als gevolg van de sluiting van de Clark Foam fabriek wegens het schenden van de milieuwetgeving, waren er geen blanks te krijgen. Via een vriend die ik van een eerdere trip kende kwam ik bij Jimmy terecht, een lokale shaper die balsahouten boards bouwde. Ik was meteen verkocht. Ik bestelde een board en hij betrok me bij het gehele proces. Ik bezocht de plantages waar het balsa verbouwd wordt en zag het board stap voor stap gebouwd worden. Een proces van wel 50 uur.”

Kun_tiqi was geboren?

“De sluiting van Clark Foam maakte surfers wereldwijd, en mij dus ook, bewust van de schadelijke kanten van de surfboardindustrie. Toen ik Jimmy leerde kennen en zijn manier van werken ontdekte ontstond het Kun_ tiqi project. Met Kun_tiqi wilde ik eco-vriendelijke balsahouten, met niet toxische epoxy gelamineerde surfboards op de Europese markt brengen. Boards die goed presteren en bovendien langer meegaan, maar dan zonder de schadelijke impact op het milieu.”

Hoe pakte je dat aan?

“Toen ik in 2007 klaar was met mijn studie, propte ik mijn bus vol met mijn hele hebben en houwen en vertrok ik naar Spanje. Tijdens de zomer werkte ik op een surfcamp om in mijn levensonderhoud te voorzien. Ik ontmoette een lokale shaper bij wie ik een plek vond om mijn eerste eigen houten boards te bouwen. Het begin van Kun_tiqi was niet eenvoudig. Houten boards waren nog maar weinig bekend. Mensen vonden het wel mooi en de filosofie sprak ze aan, maar er bleek nog de nodige twijfel over de surfeigenschappen. Pas toen ik boards ging bouwen voor vrienden en mensen zelf ervoeren hoe goed die boards rijden begon het een beetje te lopen. Ondertussen deed ik allerlei shity jobs om de rekeningen te betalen. Na een jaar in Cantabrië vond ik mijn eigen stek , een oude koeienstal tussen Somo en Langre met prachtig uitzicht over de bergen op vijf minuten fietsen van het strand. Samen met shaper Jimmy Zhaña bouwde ik de werkplaats verder uit en openden we een winkeltje waar we naast de boards ook fair trade shirts en eco leashes verkopen.”

Hoe komt zo’n balsa board tot stand?

“Het hout voor de boards komt van een familiebedrijf in Ecuador. Afro, onze ‘blank master’ kiest de juiste bomen en maakt ze tot bruikbare holle blanks waarna Jimmy met shapen begint. Ik zorg vervolgens voor het lamineren met glasvezel en eco-hars en de afwerking van de boards.”

Wat voor modellen bouwen jullie?

“Inmiddels bieden we tien verschillende shapes, van een mini Simmons model en shortboards tot longboards, in prijs variërend van 740 tot 1125 Euro. En we bieden natuurlijk custom shapes voor mensen die precies weten wat ze zoeken. Afgelopen winter bouwden we onze eerste 10ft. gun voor teamrider Nagai die hij met succes reed op Mavericks. Dat was wel een mijlpaal.”

Hoe ziet de toekomst voor Kun_tiqi eruit?

“Kunt_tiqi is een never ending journey. We willen meer eco-vriendelijke accessoires gaan produceren die in kwaliteit niets onder doen voor traditionele spullen. We hebben net een eco leash gelanceerd van gerecycled nylon die je nog kan repareren ook. Niet alleen goed voor het milieu dus, hij gaat ook veel langer mee. Ik geloof in actie: your conciousness does not change the world- your behaviour does!”

kuntiqi.com

Meer lezen?

Dit artikel is afkomstig uit Surf #1 2015. Word abonnee van Surf zodat je het nieuwste magazine als eerste ontvangt en geen artikel meer hoeft te missen. Losse uitgaven van Surf kun je ook bestellen in de Soul Webshop. Digitale uitgaven kun je uiteraard terug vinden in de Soul Kiosk App, zodat je Surf ook via tablets of smartphones kunt lezen.

 van