11-04-2024 - Snowboarden, Leesvoer

LIBTECH: HISTORY IN THE MAKING

Begin jaren tachtig starten vrienden Mike Olson en Pete Saari het bedrijf Mervin Manufacturing, bekend van GNU en LibTech. Nog niet eerder in de snowboardhistorie zijn zoveel rebelse en revolutionaire ontwikkelingen teweeggebracht als door LibTech.


1983
Het is 1983. Snowboarden heeft nog nauwelijks een naam, maar Mike Olsen bouwt zijn eerste board voor in de sneeuw. Het op surfen geïnspireerde board heeft vijf vinnen, een brede nose en een diepe side-cut. Twee jaar later, in 1985, snowboarden Mike Olsen en Pete Saari de pistes af op een nieuw model zonder vinnen.

1986
Mike vond wat glimmende aerospace materialen op een beurs van Boeing en maakte er een futuristisch skateboard van. Het werd niet hoe hij het voor ogen had, schreef er ‘Liberace Technology’ op (want het glom als een van Liberace’s jassen) en gooide het in een hoek van zijn werkplaats.

1990
Er was een nieuwe naam nodig voor hun producten, maar Mike en Pete’s brainstormsessie leidde tot niks. Totdat ze het glimmende skateboard in de hoek zagen staan. Ze moesten erom lachen en er was geen twijfel meer mogelijk over hun nieuwe merk: LibTech.

1993
Jamie Lynn wordt officieel onderdeel van de LibTech-familie. Zijn signature-style en artwork brengt het merk naar een nieuw, creatief level.

1996
Tien jaar na het eerste LibTech board komen de mannen met een nieuw staaltje vakwerk: een glass reinforced skateboard. Het deck is sterker, lichter en heeft meer pop. En wat blijkt? Het deck gaat drie tot vier keer langer mee dan voorheen.

2004
De lancering van de revolutionaire Magne-Traction-technologie. De gekartelde staalkanten hebben meer grip, de boards zijn makkelijker te controleren en het rijden in hardpack wordt opeens stukken leuker. In hetzelfde jaar wordt de grote snowboardheld Travis Rice bij de LibTech-familie verwelkomd.


2005
Mike en Pete deden niets anders dan skiën, surfen en skaten. Hoewel ze diep in de snowboardwereld gedoken waren, bleef de wens om ooit nog eens ski’s te produceren bestaan. In dit jaar lukte het. De eerste LibTech ski’s veroveren de markt.

2006
De Skate Banana is born: een board in omgekeerde vorm voor een betere flow en pop. Het is de grootste vernieuwing in snowboardland sinds de Magne-Traction. Werd het een succes? Het grootste ooit.

2012
Mike Olsen lanceert LibTech Surf. Net als alle andere boards, worden ook de high performance surfboards op een natuurvriendelijke manier geproduceerd. Ze lanceren de nieuwe lijn onder het EcoImpacto Project.

2018
Travis Rice’s nieuwe promodel de Orca komt op de markt. Geen nieuwe shapes of materialen, wel opnieuw een groot succes voor de high performance snowboarders die van een uitdaging houden. Bovendien is het een samenwerking met de Orca Conservancy organisatie, die het welzijn van de orka beschermt.

2019
De eerste LibTech upcycled surfvinnen worden gelanceerd. Gemaakt van het restafval van de geproduceerde surfboards, ultra licht, beresterk en natuurvriendelijk.

2022
LibTech blijft innoveren. Vorig jaar werd het eerste Techno Pop surfboard geïntroduceerd. Dit seizoen voerden ze de lichtgewicht constructie ook toe aan het favoriete board van Travis Rice.


Meer lezen?

Dit artikel komt uit SOUL Magazine #6 2023. Kijk voor meer artikelen of meer nieuws en reviews, leesvoer en andere magazine op SOUL Magazine. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan hier en word abonnee van het SOUL Magazine en volg ons op Facebook en Instagram.

 van