25-03-2024 - Snowboarden, Leesvoer

YES Snowboards X PYZEL: SNOW SURFEN

Het is zover: de SBBS Pyzel is er! De samenwerking tussen het wereldberoemde surfmerk Pyzel en YES Snowboards heeft een prachtexemplaar opgeleverd voor deze winter.


Het backcountry en all-mountain performance board is een nieuw succes voor YES Snowboards. Feit dat de founders van het merk precies weten wat de markt zoekt en nodig heeft, is al een formule voor succes. Even terug naar het begin, naar 2008, toen Romain de Marchi, Jan Petter Solberg en David Carrier Pocheron alle drie de grootste lijnen, jumps en powder-turns reden op alle beroemde en beruchte snowboardlocaties in de snowboardgeschiedenis.

YES WE CAN

Terwijl ze dat deden werden ze voor vele generaties een inspiratie. Het grote snowboardspel veranderde, en zij maakten er een belangrijk deel van uit. Al helemaal toen de drie Golden Boys – on top of hun game – de economische crisis van 2008 uitrolden zonder boardsponsor: het door hen ontwikkelde UnInc programma werd door hun sponsor wegbezuinigd. Gemotiveerd door het ‘Yes, we can!’ van Obama, die de economische crisis goed doorkwam, richtten de drie Golden Boys YES Snowboards op. Nidecker nam het onder hun hoede en zie nu, vijftien jaar later, is YES Snowboards al lang niet meer weg te denken uit het sneeuwbeeld.

Niet veel anders verging het Pyzel. Pyzel surfboards dankt zijn naam aan Jon Pyzel die opgroeide in Santa Barbara, California. Als jong ventje werd Jon opgenomen in het surfteam van lokale shaper Matt Moore. Matt introduceerde Jon in de beginse len van surfboarddesign en liet de jonge Jon toekijken terwijl hij zijn boards bouwde. Begin jaren ’90 verhuist Jon, op zoek naar serieuze golven, naar Hawaii. Vanaf 1995 begint Jon te shapen onder zijn eigen label, in zijn achtertuin op de North Shore van Oahu. Wat begon als een bescheiden label groeide uit tot een van de meest toonaangevende surfboardproducenten in de internationale surfscene. Een belangrijk moment in die ontwikkeling vindt plaats in 1997 wanneer Alex Florence op zijn deur klopt met de vraag of hij een board kan shapen voor haar dan vijfjarige zoontje John John. John John groeide uit tot een van de beste, zo niet de beste, surfer aller tijden en hij bleef Pyzel altijd trouw.

UITDAGING

De winter van 2023 is dan ook voor beide merken een bijzondere: met de ontwikkeling van de YES. SBBS PYZEL zijn ze een bijzondere uitdaging aangegaan. Na een jaar lang ontwerpen, shapen en testen ligt het board in de winkels. Jon Pyzel ontwierp het board in zijn atelier op Hawaii en zorgde ervoor dat het ultieme surfgevoel in het board resoneerde. Back to the roots van het snowboarden, waar surfen altijd een centrale rol in heeft gespeeld.

ONE BOARD QUIVER

“De SBBS Pyzel is het enige board dat je deze winter nodig zal hebben.” aldus Romain de Marchi. Met de mid tapered MidBite tech kan de rijder de pompbeweging van het surfen in grote golven simuleren en daarmee het carven in all-mountain terrein optimaliseren. Poeder, kicker, pipe, backcountry: zoals de veelzijdigheid van de drie Golden Boys van YES. kan ook dit board alles. Een board dus voor iedereen, ook als je nog wil doorgroeien, zowel qua techniek als in het terrein.

Meer lezen?

Dit artikel komt uit SOUL Magazine #6 2023. Kijk voor meer artikelen of meer nieuws en reviews, leesvoer en andere magazine op SOUL Magazine. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan hier en word abonnee van het SOUL Magazine en volg ons op Facebook en Instagram.

 van