08-07-2019 - Nieuws, Wielrenblad

NIEUWE LICHTE PRO STEALTH ZADELS VOOR DE TOUR DE FRANCE

15% gewichtsbesparing en een ultramoderne uitstraling voor het STEALTH SUPERLIGHT zadel, voor maximale prestaties en comfort bij een minimaal gewicht.

De productmanagers van PRO hadden dit jaar een moeilijke taak. Neem het zeer succesvolle Stealth zadel van PRO dat ontworpen is voor agressieve, all-out topprestaties in zowel wegwedstrijden als tijdritten en perfectioneer het hooggewaardeerde ontwerp om de prestaties van de rijders nog verder te verbeteren.

Het originele Stealth zadel had een unieke vorm met een bredere neus om de druk te verdelen. Hierdoor konden rijders de voorkant van het zadel intensiever gebruiken en gedurende langere tijd comfortabel op de drops blijven zitten, waardoor zij een aerodynamischer positie op de fiets konden behouden.

Dankzij een andere productietechniek voor de zadelbodem, is PRO in staat geweest om zadel en rail uit één stuk carbon te maken. Deze state-of-the-art constructie integreert de carbon rails naadloos in het basismateriaal van het carbon zadel, wat resulteert in een grote gewichtsbesparing van 15% ten opzichte van het originele Stealth ontwerp.

Michael Matthews van Team Sunweb heeft één van de eerste productiezadels voor de Tour de France van 2019 ontvangen. “Ik rijd al sinds de introductie met het originele STEALTH zadel, dus de gewichtsbesparing van de nieuwe versie is een belangrijk voordeel. Ik vind de nieuwe super stealth graphics prachtig en de manier waarop de rails in het zadel vloeien is een echt kunstwerk. Ik vind het zadel ook net zo comfortabel als de vorige versie, dus ik heb een goede stabiele basis voor een goede vermogensoverdracht. Het is precies wat je nodig hebt voor ‘s werelds grootste wielerwedstrijd, ” aldus Matthews.

De nieuwe productietechniek combineert een carbon patroon van carbonweefsel (in plaats van spuitgieten) met een nauwkeurige vezelopbouw om zowel de stijfheid van het zadel te verhogen als de naleving te verbeteren. Hierdoor weegt het STEALTH SUPERLIGHT zadel slechts 145 gram; een afname van 27 gram ten opzichte van zijn voorganger, om één van de lichtste en meest comfortabele aerozadels op de markt te worden.

Door de grotere flexibiliteit in de zadelbodem, is de vulling en het bekledingsmateriaal eveneens aangepast om rekening te houden met het comfort voor de zitbotten en de drukpunten in de drie belangrijkste posities – op de shifters, op de drops en bovenop het aero stuur – voor all-round comfort. De polyurethaan (PU) cover van het zadel, die op het lichtgewicht EVA schuim is aangebracht, is met een verscheidenheid aan korte fietsbroekmaterialen getest om de laagste wrijvingspercentages tussen het zadel en de fietsbroek te vinden. Minder frictie zorgt voor minder wrijving en irritatie, wat het zitcomfort verhoogt.

Net zoals het originele Stealth ontwerp, heeft de vorm van het zadel een breed uitgesneden kanaal in het midden, wat extra comfort biedt aan rijders die de grenzen opzoeken. Om de stijfheid en krachtbrenging van het zadel te behouden, bevat de zadelbodem horizontale versterkingsbruggen, die deel uitmaken van de met carbon versterkte zadelbodem uit één stuk en het zadel een onderscheidende en ultramoderne uitstraling te geven.

Net zoals de rest van het PRO-zadelprogramma is de onderkant van de zadelbodem voorzien van aansluitingen voor PRO-accessoires, waaronder PRO sportcamerasteunen, raceplaten, spatborden en CO2-beugels.

De superdunne lichtgewicht zadelbodem en de lichtgewicht vulling zorgen voor een unisex-vorm met een laag profiel en, samen met de geïntegreerde carbon rails, resulteert dit in één van de lichtste (145 gram) en kortste zadels voor comfortgerichte prestaties in de PRO-lijn.

PRO Product Developer Fabian Coelman: “Het feit om vanuit je middel kracht te kunnen zetten tegen het zadel helpt om meer vermogen te genereren, dus een stijf maar toch comfortabel zadel is enorm belangrijk voor topprestaties. Gewichtsbesparing is dan een grote bonus in een race waar elke gram, elke seconde en elke millimeter telt.”

De toevoeging van deze ‘Hors Categorie’ STEALTH SUPERLIGHT is de 12de in het assortiment van PRO’s top- en wedstrijdzadels, die verschillende zadelvormen bevat die bij verschillende rijstijlen en menselijke anatomieën passen.

Het PRO STEALTH SUPERLIGHT zadel wordt geleverd in twee verschillende breedtes (142 mm en 152 mm) in een zwart-op-zwart ontwerp voor een volledig stealth effect. Het zadel wordt gebruikt door Michael Matthews en Søren Kragh Andersen van het Team Sunweb in de Tour de France van 2019, die op 6 juli in Brussel begint.

Het PRO STEALTH SUPERLIGHT zadel is vanaf eind juli in beperkte hoeveelheden leverbaar in Europa en in november wereldwijd op grote schaal

 

Voor meer wielren nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines  kijk op Ridersguide.nl. Altijd up to date en vijf keer per jaar het mooiste Wielren magazine op de mat en in je broekzak? Klik dan nu hier en wordt abonnee op Wielrenblad!

 van