28-03-2023 - Nieuws, Wielrenblad

Matthieu Bonne breekt wereldrecord op Trek Domane SLR

Hij fietst 3619,72 kilometer. Het meest aantal kilometer ooit solo fietsen op 7 dagen tijd. Avonturier en grenzenverlegger Matthieu Bonne was deze week in Phoenix Arizona om dit wereldrecord te breken. Het werd een ongelooflijke week met meer dan 500km fietsen per dag en amper 2,5u slaap, en dat 7 dagen na elkaar. ‘Dit was vermoedelijk de zwaarste week uit mijn leven’, vertelt Bonne kort na zijn finish om middernacht. 20u per dag op een fiets zitten en dat in combinatie met zo’n groot slaaptekort, de impact op je lijf is enorm.

Ik kon de laatste dag amper nog op mijn zadel zitten en zelfs met 1 vinger mijn benen aanraken doet ondraaglijk veel pijn. Hoe ik er dan toch in slaag om te blijven gaan? Ik wil mensen inspireren, ik wil mensen laten zien dat als je erin gelooft alles mogelijk is. Je geest is zoveel sterker dan je denkt. Ik had hier in Phoenix ook een team van 5 mensen bij mij om me te begeleiden. Alleen al hen teleurstellen is iets waar ik het super moeilijk mee zou hebben”.

Matthieu Bonne wereldrecord

Dingen doen die nog niemand ooit deed

‘Dingen doen die nog nooit iemand eerder deed’ dat is het levensdoel van Bredenaar Bonne. Op amper 29 jarige leeftijd realiseerde hij al indrukwekkende uitdagingen zoals de Marathon des Sables, een Ironman, de Mont Blanc beklimmen of als eerste ooit de Belgische kust afzwemmen. Veel mensen kennen hem ook van Kamp Waes en vorig jaar finishte hij nog 8 volledige triatlons op acht verschillende Canarische eilanden.

Het idee van dit wereldrecord kwam er in Bonne’s zoektocht naar records die hem aanspreken en ook voldoende uitdagend zijn. Later dit jaar plant hij ook nog andere recordpogingen.

Matthieu Bonne wereldrecord

De wind als grootste vijand

Eens het idee er was ging ik met mijn ouders aan de slag met de uitwerking. De plaats was zeer belangrijk. Phoenix in de Amerikaanse staat Arizona haalde het niet alleen door zijn indrukwekkend decor maar ook door het gunstige klimaat. En net dat klimaat gooide bijna roet in het eten. Op de derde dag moest ik noodgedwongen 3u schuilen voor een zware storm. In een week waar elke minuut is gepland en elke kilometer telt was dat een gigantische streep door mijn rekening. Gelukkig had ik een marge door een zeer sterke eerste dag. Want ook de wind speelde me de laatste dagen nog stevig parten. Bij het begin van de 5de dag was het duidelijk dat het nog heel spannend zou worden voor het wereldrecord, dat Bonne uiteindelijk verbeterde met iets meer dan 30 kilometer.

Nooit een moment rust

De recordpoging van Bonne was tot in de puntjes voorbereid. Twee teams van twee personen waren elk 11u per dag bij Matthieu. Elk met een duidelijke taakverdeling zowel voor het vertrek, als na de terugkomst in het basecamp in Phoenix. Er was altijd 1 auto bij Matthieu voor bevoorrading en technische bijstand. Vanaf de 3e dag was er een vijfde persoon die kon inspringen waar nodig en de andere teams afloste. Slapen van 0u15 tot 3u, elke dag vertrek om 3u30 (behalve de eerste dag) en fietsen tot 0u00. Elke minuut was op voorhand uitgeschreven om niets aan het toeval over te laten.

Matthieu Bonne wereldrecord

De cijfers

Matthieu fietste op 7 dagen 3619,72 kilometer. Hij verbrandde gemiddeld 10000 calorieën per dag en at naast de klassieke sportvoeding onder andere hamburgers, pasta, American cookies en véél m&m’s. Matthieu had maar 1 platte band. Hij fietste in temperaturen tussen 2 en 25 graden en had 3 uurwerken en 2 trackers die hem volgden en zijn data registreerden. Het record van Matthieu wordt officieel erkend door de WUCA en is een Guinness World Record.

Klik hier voor meer informatie over de Trek Domane SLR!


Voor meer wielernieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van SOUL en volg ons op Facebook en Instagram!

 van