14-02-2022 - Nieuws, Wielrenblad, Leesvoer

Nazomeren op de Passo Dello Stelvio

48 BOCHTEN

Bekijk de volledige route inclusief Komoot Kaart op onze Route Pagina.

48 tornanti, oftewel haarspeldbochten. Het zijn de bochten waar de Passo dello Stelvio bekend om staat en waar voor wordt gevreesd. Schier oneindig slingeren de bochten zich vanuit de diepte omhoog naar de top, op 2758 meter boven zeeniveau. Waar de eerste bochten zich nog langzaam laten opvolgen, schiet de frequentie steeds verder omhoog naarmate je hoger komt. Precies op de helft, bij bocht 24, zie je de resterende bochten en de top plotseling liggen, als een slang tegen de rotswand geplakt. Een onwerkelijk beeld.

Passo Dello Stelvio

Eind september in het hooggebergte fietsen blijft een gok. Het kan verschrikkelijk weer zijn met regen, kou, en zelfs al sneeuw. Maar wij hebben geluk. Het is in Zuid-Tirol stralend nazomerweer, perfect om een col van de buitencategorie te beklimmen. En het mag ’s ochtends dan nog fris zijn, als je eenmaal op de fiets zit en je de benen hebt warmgedraaid is het puur genieten. Het eerste gedeelte van de klim is namelijk perfect om je goed warm te rijden. Langs een prachtig stromend riviertje rijden we constant aan een procentje of vijf à zes omhoog, zodat je het tempo er lekker in kan houden. Als we na een kleine acht kilometer de eerste haarspeldbochten tegenkomen weten we dat het pas echt begint.

Hier fiets je nog door een prachtig naaldbos, je hebt niet in de gaten dat het stijgingspercentage stiekem steeds meer op begint te lopen. Vanaf hier gaat het vaker wel dan niet boven de acht procent en ook de haarspeldbochten komen in een steeds rapper tempo tevoorschijn. Het bos zelf is een waar genot om doorheen te rijden. Het is prachtig groen, de bomen geven bescherming tegen de zon en warmte, en je ziet het in de verte het enorme Ortler-massief steeds wat dichterbij komen. Ook merk je hier hoe heerlijk rustig het op de weg is eind september; motoren en auto’s komen slechts spaarzaam voorbij en bij vlagen voelen we ons alleen op de wereld.

Fietsroute over de Stelvio

Bocht 24

Plotseling is daar het vrije uitzicht op de top. Bij bocht 24, zo rond de boomgrens, doemen de laatste 24 haarspeldbochten voor ons op. Een prachtig gezicht, en gevoelsmatig is de Cima Coppi binnen handbereik. Toch is het vanaf hier nog zo’n acht kilometer naar de top, en het zijn zonder twijfel de zwaarste van de klim. Ondertussen zijn we allang de 2000 meter-grens gepasseerd en de lucht wordt merkbaar ijler. De wattages zakken terwijl de hartslag wel omhoog blijft gaan.

Als je hier niet helemaal kapot zit is het de moeite waard eens goed om je heen te kijken: links zie je het machtige Ortler-massief met de eeuwige sneeuw op de toppen, rechts de kronkelende weg naar de top van de Passo Dello Stelvio. Het aftellen van de bochten gaat nu snel. Met de top in zicht kan je nét wat meer en voor we het doorhebben rijden we door de laatste haarspeldbochten, waar ondertussen al wat restjes sneeuw liggen. Eenmaal op de top heerst er een euforisch gevoel. Zo hoog in de bergen puur op eigen kracht geeft een enorme kick. De ijle berglucht en de inspanning zullen zeker meespelen, maar zelden hebben we ons zo high on life gevoeld.

Passo Dello Stelvio

Passo Dello Stelvio vanuit Prato

  • 24,3 kilometer lang – 1832 hoogtemeters
  • Top op 2758 meter boven zeeniveau – 48 haarspeldbochten – Gemiddeld 7,6%
  • Steilste 100 meter 13,7%
  • Eén na hoogste bergpas in Europa
fietsroute over de Stelvio

Komoot

Bekijk de Stelvio Komoot route op onze Route Pagina.

  • Vind deze routes uit Wielrenblad op onze Komootpagina.
  • Voor alle foto’s en meer highlights van de Passo Dello Stelvio klik dan hier. Hier staan alle populaire en recente foto’s van de route. Ook vind je hier alle tips and tricks van fietsers die deze mooie route al eens gefietst hebben.

Om kennis te maken met komoot bied Wielrenblad het volgende:

Bespaar €8.99 – download gratis een regiopakket met offline kaarten! Ga naar www.komoot.nl/g en voer deze code in: *WIELRENBLAD22*

  • Klik hier om naar de pagina van Komoot te gaan
  • Maak een account aan en volg de stappen in beeld of log in met je gegevens. 
  • In beeld zie je een balk waar je de code WIELRENBLAD22 in kunt vullen.
Passo Dello Stelvio

Hotel Cristallo

Op de Passo Dello Stelvio is er na een kilometer of zes een splitsing. Rechtdoor ga je naar de top, maar je kan ook linksaf. Als je de laatste optie neemt kom je op een andere prachtige klim uit, die nog tien kilometer doorloopt naar het wintersportdorpje Solda. Op ruim 1900 meter hoogte heeft dit kleine dorpje een fenomenaal uitzicht op de rotsmassieven van onder andere de Ortler, met 3905 meter de hoogste bergtop van Zuid-Tirol.

Naast voor wintersport is dit dorpje ook de perfecte uitvalsbasis voor fietstochten in deze regio, en het blijkt zelfs goed te koppelen aan een hoogtestage. Wij mochten hier een paar nachten in het befaamde Hotel Cristallo doorbrengen, waar Thomas De Gendt tot voor kort zijn hoogtestages had. Naast de luxe kamers beschikt Cristallo ook over allerlei fietsgerelateerde services: je kan je fiets er veilig opbergen en schoonmaken, ze wassen je fietskleding, en in het hoogseizoen zijn er twee keer per week fietstochten over bijvoorbeeld de Passo Dello Stelvio met een groep. Als je terugkomt van een rit kan je een heerlijke duik nemen in het zwembad, de spieren losmaken in de sauna, en genieten van een heerlijk Italiaans wijntje bij een uitmuntend diner.

Hotels

Hotel Cristallo, Via Principale 91, 39029 Solda BZ, Italië cristallosulden.it

Lindenhof Lifestyle DolceVita Resort, Kirchenweg 2, 39025 Naturns (BZ), Italië info@lindenhof.at

Reisaanbieder

roadbike-holidays.com


De nieuwste uitgave van Wielrenblad kun je bestellen in de Soul Webshop. Losse exemplaren zijn ook weer verkrijgbaar in de betere boekhandels. Ook is Wielrenblad #4 2021 beschikbaar in de Soul Kiosk App. Wil je voortaan geen nummer van je favoriete magazine meer missen? Word dan snel abonnee van WielrenbladDan ontvang alle nummers als eerste in je brievenbus en profiteer je van alle voordelen voor onze trouwe abonnees. Bovendien houd je ook meer tijd over voor je volgende tocht!

 van